Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Hogyan cseréljük ki a járólapokat?

Ha a kerámia járólapok felülete megkopott, szélük töredezett, a lapokat érdemes felszedni és kicserélni.

Bár a kerámia járólapok hosszú életűek, mégsem tartanak örökké. Könnyen tisztítható, teljesen vízzáró, így gyakori burkolata konyháknak, fürdő- és előszobáknak. Ám ha már felületük megkopott, szélük töredezett, a lapokat érdemes felszedni és helyükbe új, szebb lapokból kialakítható burkolatot készíteni.

Az új járólapokat a régi padlóra is leragaszthatjuk és a mai korszerű ragasztóanyagok mellett mindenképp ez a legegyszerűbb, és legkevésbé időigényes megoldás. Ebben az esetben azonban számolnunk kell azzal, hogy a padló szintje legalább egy centivel magasabb lesz, és az ajtók alatt, küszöböknél ez az egy centi bizony nagyon sokat „ér" majd. Amennyiben ez problémát okoz, a régi burkolatot mindenképpen fel kell szednünk. Ehhez kalapács és falvéső kell.

Többnyire csak az első burkolólap kivésése okoz komolyabb problémát, a többit már a lapok alá feszített falvésővel könnyen eltávolíthatjuk. Az új burkolatot magunk is lerakhatjuk, ha a megfelelő anyagokat beszerezzük, és néhány alapszabályt betartunk.
Előbb számoljunk!
Először is számítsuk ki a helyiség alapterületét, és az ahhoz szükséges lapok mennyiségét. Négyzethálós papíron nem árt vázlatot is készítenünk, különösen akkor, ha nem négyzetes lapokat használunk.

Fugaszélesség

A fugaközök 3-5 mm-esek lehetnek, de a burkolólapokhoz igazodva határozzuk meg a szélességét. A szélesebb főként egyszínű, minta nélküli lapokból készült burkolatokon mutat jól. A mintás, kisméretű lapokból kialakított, vagy betétlapkás padlóknál keskeny fugát szokás kialakítani.

Az aljzat

Az aljzat mindig padlókiegyenlítő réteggel fedett és sima legyen, még akkor is, ha a felszedett burkolat helyére rakjuk le az új padlólapokat.

Mi fog látszani?

Az első sort próbaként rakjuk ki az aljzatra. A széleken csak ritka esetben nem kell majd az egész lapokból többet-kevesebbet levágnunk, ezért a munkához nélkülözhetetlen egy jó csempevágó. Ha a beszabott lapos szélek nem kerülnek takarásba, jól láthatók, az egész lapokból álló felületet középre tájoljuk, azaz a falak mentén azonos szélességűre szabott lapokkal fogjuk közre. Ilyen megoldásra lakásokban csak ritkán van szükség, általában tehát nyugodtan kezdhetjük egész lappal a sorokat.

Sorról sorra

A szárazon elhelyezett lapok osztását egyenes élű lécre másoljuk át, ezzel megkönnyíthetjük a lapok felrakását.
Az aljzatra fogazott lappal terítsük fel a már előzőleg vízzel bekevert padlólapragasztót, de csak egy-két sornyi szélességben, és az aljzatra fektetett léccel határoljuk le a szélét. A lapokat egymás után, megfelelő hézagolókeresztekkel beállítva nyomjuk alaposan a ragasztóba.
Ha esetleg rosszul helyeztük le a lapot, akkor kőműveskanállal vagy spatulával nyúljunk alá, és emeljük fel. A ragasztóréteget újból húzzuk egyenletes vastagságúra, a lapról is húzzuk le a rátapadt ragasztóanyagot, és ezután már gondosabban tegyük a helyére. A kisebb méretű, díszes saroklapokat csak a második sor helyére illesztése után nyomjuk a lapok közötti helyükre, mégpedig ügyelve az azonos fugaszélességekre.

A lapokat az egyenes léc élével ellenőrizzük, a kiállókat óvatosan ököllel megütögetve süllyesszük le. A sor végén, az utolsó lap és a fal közötti távolságot mérjük le, de a fugaközzel csökkentsük a méretet. A lapokra jelöljük át ezt a távolságot, majd csempevágóval daraboljuk le a beszabott lapokat, amelyeket ezt követően már a helyükre ragaszthatunk. A vágási szélek mindig a fal felé essenek!

Ajtók alatt

Az ajtótokoknál két beszabási mód között választhatunk. Egyszerűbb, ha a tokdeszka aljából annyit kifűrészelünk, amennyi a lap alácsúsztatásához szükséges, de ha ez akadályokba ütközne, például túl mélyen kellene befűrészelni, akkor célszerűbb, ha a lap szélét szabjuk a tokhoz igazodóra. A lapot másoljuk át egy kartonra, és azt bevágva határozzuk meg a kivágandó részt. Ezt a kontúrt másoljuk át filctollal egy kerámialapra, majd csempetörő fogóval apránként tördeljük ki a felesleges részt. E célra egy jól megélezett nagyobb harapófogó is megfelel, csak kis fogásokat kell venni a kerámiaanyag tördelésekor.

Fugázás

Miután minden lapot a helyére illesztettünk, várjunk 5-8 órát türelemmel, és ezt követően már a burkolólapok közötti hézagokba simíthatjuk a megfelelő színű fugatömítő anyagot. Ezt gumilapos simítóval a legkönnyebb a kerámialapok közötti mélyedésekbe nyomni. A besimított anyag feleslegét még frissiben vizes szivaccsal töröljük le, a feltöltött fugák felületét pedig nedvesítés közben simítsuk el, mert így majd kevésbé tapadnak meg felületükön a különféle szennyezőanyagok. A fal és a padló közötti hézagokat színes sziloplaszttal kitöltve tömítsük el, a tömítőanyag felületét pedig nedves ujjunk hegyével, vagy lekerekített sarkú simítólappal húzzuk simára. Végül, ha nincs küszöb az ajtó alatt, akkor a két burkolat közötti dilatációs hézagot és a két padló közötti esetleges szintkülönbséget fém záróidom felcsavarozásával hidaljuk át. A csavarokat műanyag tiplikbe kell behajtanunk, helyüket pedig a fémidomról jelöljük át a padlóra. A kész burkolaton csak 24 óra múlva lehet járni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom