Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Himnuszba foglalt évszázadok

Magyarország - A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Csekén a Himnuszt.
„A Himnuszban – nyelvezetében, dallamában, üzenetében – sajátos nézőpontból minden benne rejtezik, ami sajátosan magyar: országunk, nemzetünk történelme, népünk lelkisége, amivel Kölcsey megajándékozta kultúránkat" – vélekedett a Kisalföldnek Csécs Teréz, a megyei múzeum igazgatóhelyettese, aki bibliográfusként évek óta kutatja, gyűjti a Himnusz keletkezésével, fogadtatásával és utóéletével kapcsolatos adatokat.

– A mű megszületésének körülményeiről, indíttatásáról keveset tudunk.

Egyik vélemény szerint a költő hihetett a történelmi múlt ismeretének, tanulságainak jövőt alakító hatásában, erejében, ezért öntötte imába a magyarsággal kapcsolatos kérdéseit, vívódásait, ezért jelenítette meg történelmi adottságainkból kiolvasható nemzeti vonásainkat, a magyarság dilemmáit, a magyar sorsot – hangsúlyozta Csécs Teréz, majd megemlítette, hogy a műről néhány évvel megszületése után lelkes, elismerő kritikák jelentek meg, többek között 1828-ban a kor rangos periodikájában, a Tudományos Gyűjteményben.

Csécs Teréz évek óta kutatja, gyűjti a Himnusszal kapcsolatos adatokat, könyveket. Fotó: Krizsán Csaba
Csécs Teréz évek óta kutatja, gyűjti a Himnusszal kapcsolatos adatokat, könyveket. Fotó: Krizsán Csaba

Szólt arról is, hogy versként először nyilvános helyen 1832 februárjában hangzott el a pesti Casino első felolvasó délutánján. Iskolai tananyagként pedig 1844-től szerepel a tankönyvekben.

– Megzenésítésére Bartay András, a Nemzeti Színház igazgatója írt ki dalpályázatot, amelyet Erkel Ferenc nyert meg. Ezzel kapcsolatban létezik egy kedves anekdota Gárdonyi tollából. Eszerint Bartay az utolsó napon bezárta Erkelt a zongora mellé, hogy írjon zenét Kölcsey művére. A zeneszerző állítólag erről azt mesélte: „És ott a szoba csöndességében megzendültek az én fülemben a pozsonyi harangok. Áhítat szállt meg. A kezemet a zongorára teszem, és hang-hang után olvad. Egy óra sem telik belé, megvan a himnusz. Úgy, amint ma ismeri." Tetszetős, de nem hiteles történet, ami számomra az egész anekdotából még ma is élő, az az áhítat, amely nélkül nem tudom ma sem elképzelni a Himnusz keletkezését, megzenésítését, bármilyen előadását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A `tankelkötő` 20 hónap felfüggesztett kapott

Egy év 8 hónap börtönt kapott a "tankelkötő" - 4 évre felfüggesztve - szerdán a Pesti Központi… Tovább olvasom