Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Himalája - Az élet sója

Színes feliratos francia-svájci-angol-nepáli kalandfilm, 108 perc, 1999

 


 

rendező: Eric Valli
forgatókönyvíró: Olivier Dazat, Louis Gardel
operatőr: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse
díszlettervező: Tenzin Norbu Lama
jelmeztervező: Michel Debats, Karma Tundup Gurung
zene: Bruno Coulais
producer: Christophe Barratier
látványtervező: Jérôme Krowicki
vágó: Marie-Josephe Yoyotte

szereplő(k):
Thilen Lhondup (Tinle)
Gurgon Kyap (Karma)
Lhakpa Tsamchoe (Pema)
Karma Wangel (Pasang)
Pemba Bika (Tensing)
Tenzen Charka (Chopga)
Gyalsen Gurung (Chewan)

A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Egy kis tibeti faluban járunk. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is. Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival.
A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget. Az eltökélt győzni akarás folyamatos feszültséget teremt a filmben, mely van, hogy bújtatottan van jelen, van, hogy az erőszak erejével kicsap, de olykor egy gyermek tiszta kacajában, naiv büszkeségében, az ő megilletődöttségében, gyengédséget lop a szereplők s a nézők szívébe, így hozva váratlan enyhet s megkönnyebbülést.
Megkapó, hogy a film szereplői közül csupán egy játszott már korábban filmben. A többiek épp olyan egyszerűen szép emberek, amilyeneket alakítanak. Míg a lélegzetelállítóan szép felvételekben gyönyörködünk, sokan tanulunk Sorsról s Emberségről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Google toplistái 2003-ra

A Google kereső közzétette a tavalyi év kulcsszó toplistáit. A Brit listát… Tovább olvasom