Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Hideghegy (Cold Mountain)

Hideghegyen, lankás völgyben szőke leány várja kedvesét, hogy hazajöjjön a háborúból. De a szökött katonának hosszú az út hazafelé. Szerelme eközben magára marad, és az egyre zordabbra forduló világban igyekszik túlélni a háború hozta szörnyűségeket. Ő is csak azért küzd mert bízik benne, hogy Inman egyszer megérkezik hozzá: hiszen megígérte neki.
rendező: Anthony Minghella

író: Charles Frazier
forgatókönyvíró: Anthony Minghella
operatőr: John Seale
zene: Gabriel Yared
vágó: Walter Murch

szereplő(k):
Jude Law (Inman Balis)
Nicole Kidman (Ada Monroe)
Donald Sutherland (Reverend Monroe)
Renée Zellweger (Ruby Thewes)
Eileen Atkins (Maddy)
Brendan Gleeson (Stobrod Thewes)
Philip Seymour Hoffman (Veasey)
Natalie Portman (Sara)
Giovanni Ribisi (Junior)
Kathy Baker (Sally Swanger)

A film sztorija

Ada (Nicole Kidman) kényelemben nevelkedett. Apja (Donald Sutherland) bár Charlstonból egy eldugott, hegyvidéki településre költözött, a széltől is óvja lányát. Inman (Jude Law) ott született a Hideghegyen, és egyszerű ember: ács. Ám nem sokkal azelőtt, hogy kitörne a polgárháború, megtetszenek egymásnak, és bár csupán egyszer csókolták meg egymást, mielőtt Inman bevonul, hogy a konföderáció oldalán harcoljon az északiak ellen, örök hűséget esküsznek egymásnak. És bármi történjék is velük, ragaszkodnak ígéretükhöz.

A férfit elnyeli a háború. Borzasztó dolgokat lát és él át. Petersburgnál súlyosan megsebesül, de túléli, kórházba kerül. Megelégelte az öldöklést, csupán egyetlen dolog élteti: a hazatérés. Megszökik, és bujkálva, menekülve, gyalogol a Hideghegy felé.

Szerelme eközben magára marad, és az egyre zordabbra forduló világban igyekszik túlélni a háború hozta szörnyűségeket. Ő is csak azért küzd olyan elszántan, mert bízik benne, hogy Inman egyszer megérkezik hozzá: hiszen megígérte neki. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Efes -

"Nagy film a Hideghegy. Értem ezt nem csak a mintegy 155 perces
hosszára, minden ízében, minden képkockájában igazi veretes filmszínmű, amennyiben a filmszínház nagyon nagy és nagyon elegáns mozit jelent. Olyasféle, amelyet Hollywoodban szívesen tűznek ki a stúdió zászlajára, amely legalább féltucat Oscar-díjat zsebel be, amelyben valódi filmsztárok játszanak, amelyért rajongani lehet. Persze nem meglepő, hiszen nem más a film producere, mint Sidney Pollack.

Mit mondjak róla? Távol Afrikától, Aranyoskám, és hasonló jelentéktelennek semmiképpen sem nevezhető filmek fűződnek nevéhez, eddigi pályafutása alatt összesen 46(!) Oscar-díj jelölést gyűjtött be. Ezt a filmet nyugodt szívvel teheti a többi mellé... Oscar-jelölés ezen is van, hogy nem nyert, arról egy új-zélandi köpcös és szakállas hobbit, és az ő gigantikus trilógiája tehet."
A teljes cikk

mozinet.hu - SzB

"Mivel az Elfújta a szél-kaliberű eposzokkal mindig is bőkezűen bántak a különféle díjátadók, a Miramax fejesei semmit nem bíztak a véletlenre: két és fél órás háborús-romantikus drámájukhoz biztos befutónak vélt stábot verbuváltak össze. Ám hiába a csillogó-villogó külcsín, ha az Angol beteg rendezőjének új filmjében az arany szobrocskáért való görcsös igyekezet a visszájára sül el: Jude Law és Nicole Kidman lélektelen alakításában nyoma sincs a szenvedélynek, a papírmasé látványvilág és a grandiózusságot percről-percről az orrunkba dörgölő operatőri munka pedig az olyan, mai szemmel megmosolyogtató klasszikusokat juttatja eszünkbe, mint a Hová lettél, drága völgyünk?. A pátosszal telített Hideghegy ráadásul a kezdő csatajelenetet leszámítva képtelen a feszültséget fenntartani, így szerencsétlen Jude Law kóválygását és a háború borzalmait otromba módon lefesteni próbáló, már-már meseszerű találkozásait teljes közönnyel szemléljük."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent János lovagja

A jótékony és segítő célú tevékenységének elismeréséül a Szent János- lovagrend tagjává fogadta a… Tovább olvasom