Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Hiábavaló közbenjárás

A horvát hatóságok folytatták csütörtökön Vir szigetén az engedély nélküli tengerparti ingatlanok, köztük két magyar tulajdonú nyaraló bontását.
Nem sikerült elérni, hogy leállítsák Vir szigetén a bontási munkálatokat. A tulajdonosok a rendőri biztosítás miatt nem tudják megközelíteni a helyszínt a kicsiny adriai szigeten. A zágrábi magyar konzul értesülése szerint szerdán és csütörtökön egy-egy magyar tulajdonban lévő ház bontását fejezték be, s előkészítették csütörtökön további kettőnek a lebontását.
A hatósági bontási határozat csak arra a 48 ingatlanra vonatkozik, amely a 70 méteres part menti sávban épült fel. Ezek közül 18 van magyar tulajdonban. Horvát sajtójelentés szerint Brac és Rab szigetén is lebontják a tengertől számított hetvenméteres sávon belül emelt épületeket. A zágrábi magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy ott is megkezdték volna a bontást.
„ Visszamenőleges hatállyal alkalmazzák a horvát hatóságok a jogszabályokat” – jelentette ki a magyar ingatlantulajdonosok szóvivője, Vass Krisztina. 2003-ban épült magyar házakra alkalmazzák a 2004 szeptemberében született törvényt. A Külügyminisztérium felkérte csütörtökön a zágrábi magyar nagykövetet, hogy szóbeli jegyzékben kérjen tájékoztatást a horvát féltől, mi a jogi alapja annak az eljárásnak, amelyben bontani kezdtek illegálissá nyilvánított magyar tulajdonú ingatlanokat a horvátországi Vir szigetén. Az érintett magyar tulajdonosok úgy gondolják, hogy jogilag nem tisztázott a helyzet – mondta Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár újságíróknak. Kiemelte: világosan tisztázni kell, mely ingatlanok tartoznak a bontási döntés hatálya alá, s ezek tekintetében megtörtént-e a teljes körű jogi eljárás, volt-e lehetőség fellebbezésre. Reményét fejezte ki, hogy a horvát hatóságok legalább addig haladékot adnak a bontás folytatására, amíg a tulajdonosok rendelkezni tudnak az ingóságokról. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom