Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Hiába jótékony, aki nem fizet időben

Az APEH értékelte az adózó magánszemélyek egyszázalékos felajánlásairól szóló nyilatkozatait. Csongrád megyében több mint 202 millió forint támogatást kapnak így a civilek, sok szervezet azonban az adózók hibájából nem jut hozzá a pénzéhez.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény kilencedik éve teszi lehetővé, hogy a magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk egy százalékáról rendelkezzenek. Eldönthetik, melyik civil szervezet – alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet – részesüljön a felajánlásaikból. Idén lehetővé vált, hogy a magánszemélyek az adóhatósági adómeg- állapítást kérő nyilatkozatuk mellett is benyújthassanak rendelkező nyilatkozatot. Ezzel a praktikus megoldással kilencvenen éltek Csongrád megyében – derül ki az APEH megyei igazgatóságának összesítéséből.

Idén legelső alkalommal rendelkezhettek az interneten keresztül azok, akik a személyi jövedelemadó-bevallásukat egyébként is elektronikus úton nyújtották be. Ilyen internetes nyilatkozatból kilenc érkezett az adóhatósághoz. A rendelkező nyilatkozatok túlnyomó része idén is a személyi jövedelemadó-bevallással és a munkáltatói elszámolással érkezett az APEH-hez. 107 ezer adózó küldött be szja-bevallást, ezekhez közel 74 ezer felajánló nyilatkozatot csatoltak. Az adóhivatal munkatársai majdnem az összeset, a nyilatkozatok 96 százalékát ellenőrizték szeptember végéig.

A nyilatkozatokban megjelölt kedvezményezettek száma az utóbbi öt évben 791-ről 1080-ra növekedett, közülük viszont folyamatosan egyre kevesebben jutottak hozzá ténylegesen a kiutalásokhoz. A 74 ezer nyilatkozatból eddig mintegy 71 ezer érvényeset találtak, ezek 202,4 millió forintról rendelkeznek. Egy érvényes nyilatkozat tehát átlagosan 2864 forintot ajánl fel a civileknek.

Az adóhatóság értékelése szerint az idei egy százalékokból a megyében 417 társadalmi szervezet 51,9 millió forinttal részesedik, 573 alapítványnak 144,9 millió jut, 37 közalapítványt pedig 4,1 millióval támogattak. A levéltárak, könyvtárak, múzeumok és egyéb kulturális szervezetek közül tizenhatan összesen 1,1 milliós felajánlást kapnak. Az idei Csongrád megyei nyilatkozatok 65 százaléka jelölt meg civil szervezetet, 34,6 százaléka vonatkozik egyházra.

Egyre kevesebb kedvezményezett jut hozzá a támogatásokhoz, a hiba nem csak a civilekben van – derül ki a megyei adóhatóság értékeléséből. Az adózók is több hibát vétenek. Közel kétszáz adakozó magánszemély például nem helyezte el borítékban a rendelkező nyilatkozatát vagy hiányosan töltötte ki – így a nyilatkozataik érvénytelenek. Kétszázan elmulasztották aláírni a borítékot, száznál többen tüntették fel a nyilatkozataikon két civil szervezet adószámát. Érvénytelen volt a nyilatkozata annak a hatszáz adózónak is, aki az egyszázalékos támogatás alapjául szolgáló adóját az előírt határidőig nem fizette be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimaraton hetedszer

tömegsport

A 16. Bécs–Budapest Szupermaraton harmadik napi, Győr–
Tovább olvasom