Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Hétvégi tűnődések A kettős tudat terméketlen

„ Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok.” (Jn. 15/4.)

Jézus talán a szőlőtőről és a szőlővesszőről szóló hasonlatával fogalmazta meg a legszemléletesebben a követői és közte lévő ideális kapcsolatot, gyümölcsöző kegyelmi közösséget. Ahogyan a szőlővessző is csak a szőlőtővel való folyamatos, eleven kötődéssel érlelhet dús fürtöt, úgy a hívő ember élete is csak Krisztuson keresztül gyökerezhet, helyesebben vezethet az örök üdvösségre. (Vö. Jn. 15/1–11.) Ez a keresztény élet alapvető igazságának megállapítása, hiszen sorsunk alakulásában minden azon „áll vagy bukik”, mennyire élünk a hétközna-

pokban igazán Krisztusban. Ugyanis ettől függ, hogy mennyire lesz termékeny és örök folytatásra érdemes földi vándorutunk.
A realitás azonban még arról tanúskodik, hogy – minden szép példa ellenére – a világ egyre távolabbra kerül Krisztustól, egyre jobban igyekszik függetleníteni magát a tízparancsban megfogalmazott isteni normától. Ezt igazolják vissza a társadalomban, közéletben, politikában végbemenő értékeltolódások.
Mintha a hívők körében is valamiféle tudathasadásos állapot, bizonyos kettős én alakulna ki: rendelkeznek egy vallásos és egy társadalmi éntudattal, s ez utóbbi szabályozza az előbbit. A hívő ént nyugodtan nevezhetjük templomi vagy ünnepi énnek is, hiszen többnyire csak az Isten házában eltöltött időre vagy nagy egyházi ünnepeinken maximum egy-két órára korlátozódik. Mihelyt az utcára, munkahelyre, vagy sok esetben az otthon légkörébe/bűvkörébe lépünk: felvesszük a világ ritmusát, annak szinte minden szabados istentelenségével. (Tisztelet a kivételnek!) Sajnos a többség állásfoglalásait, döntéseit sokkal inkább a(z) – elektronikus média által deformált – társadalmi közmorál, „a trend” határozza meg, semmint a hívő lelkület.
Amíg azonban nem tisztulnak meg/le értékeink, ismét nem kerülnek helyükre a dolgok, amíg Isten helyét emberi okoskodás, önző érdek bitorolja, hiú remény bármifajta szebb jövőben való bizakodás. Elsősorban a magukat – csupán a konvenciók és szavak szintjén – hívőknek vallóknak kell visszatalálni Krisztushoz, hogy környezetük számára is építő módon tudjanak reménységükről tanúságot tenni. Erre utal az evangéliumi mondat: „Amint a szőlővessző sem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom