Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Hétfőn írják a magyarérettségit

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal tegnap megkezdődtek az idei érettségik, de az „igazi” matura hétfőn indul a magyarral. A tételek csak az utolsó pillanatban érkeznek meg az iskolákba.
Az idei érettségi vizsgákat a tételek tavalyi, idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt szigorított biztonsági intézkedések mellett szervezik. (Mint ismert, egy éve ilyenkor az oktatási miniszter érvénytelennek minősítette és megsemmisítette a megtartott matematika középszintű, írásbeli érettségi vizsga eredményét, mert bebizonyosodott, hogy a feladatok az előző nap letölthetők voltak az internetről, s ezzel minden bizonnyal többen éltek is. Az emelt szintű matek-, valamint a magyarérettségi érvényes maradt.) Idén minden szinten és minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, és sorsolással választják ki a végső feladatsort.
A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, csak a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba. Addig az őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A készültséget jól mutatja, hogy a tételeket leplombált csomagterű gépjárműveken szállították a helyszínre, s a gépkocsivezető mellett még egy kísérő is tartózkodott. A győri városházára is tegnap érkeztek meg a feladatsorok – tájékoztatta a Kisalföldet Papp András, az oktatási iroda vezetője. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok mindenhol csak a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül. A teszteket állítólag olyan csomagolásban szállítják, amelynek ragasztószalagja elszíneződik a felbontás után. Így visszazárást követően is látható lesz, ha azokba valaki előzetesen belenyúlt.
Az új rendszert már tesztelték „éles” körülmények között: a 2005 őszén és 2006 év elején tartott érettségik az új szabályok szerint zajlottak, gond nélkül. Idén összesen 120.492 diák érettségizik Magyarországon, ebből 95.512-en nappali és levelező tagozaton végeztek.
Hétfőn magyarral kezdenek tehát a diákok, amelyet a matematika (kedd) és a történelem (szerda), illetve a választható tárgyak követnek. Az írásbeli után a szóbeliket júniusban bonyolítják le.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

rabóczki balázs a sportkórház lakója

A budapesti Sportkórház lakója Rabóczki Balázs, az FC Sopron kapusa. A hálóőr alapos kivizsgáláson… Tovább olvasom