Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Hetente 130 ezerszer jönnek a szlovákok

Nem turizmus céljából, csupán egyetlen napra, 1,68 millió ember lépte át a határt, ami heti 130 ezer látogatást jelent Magyarországon.

Közel 30 százalékkal több szlovák állampolgár utazott 2009 első három hónapjában Magyarországra, mint 2008 ugyanazon időszakában.
Pontosabban heti 130 ezer bevásárlást, ugyanis a többség vásárolni ment - írta az Újszó.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint a külföldiek magyarországi fogyasztása 233 milliárd forint volt, 24 százalékkal több, mint egy éve. A bevásárlóturizmus miatt a szlovákiai üzletláncok minden eszközt bevetnek, hogy visszacsalogassák a vásárlókat. A termékek árát a magyarországiakkal hasonlítják össze, s átlagban 20-30 százalékos árengedményeket vezettek be.

Szlovák telekosár
Szlovák telekosár


Kovács András, a komáromi Selye János Egyetem Kutatóintézetének közgazdásza szerint a vásárlók magatartásában domináns szerepet játszik az árfolyam változása. A kutatóintézet által végzett felmérésben például egy válaszadó azt mondta, hogy Magyarországról ©koda alkatrészekért jár át Szlovákiába, mert itt sokkal olcsóbb.

„Halkonzervekből Szlovákiában nagyobb a választék, a minőség is jobb. Ugyanez a helyzet a sörökkel is, állítólag még a jelenlegi árfolyam mellet is megéri itt megvenni. Fordítva pedig a borra igaz ez, sokkal olcsóbb és jobb minőségű Magyarországon" – tette hozzá Kovács. A vásárlók többsége az úgynevezett gyorsan fogyasztható árucikkek miatt indul Magyarországra, de mindent vásárolnak, beleértve az elektronikai cikkeket is. A bevásárlóturizmust a földrajzi tényezők is befolyásolják. A határ közvetlen közelében élők céltudatos bevásárlást végeznek. De például Dunaszerdahely környékéről, ahonnan Győr már nagyobb távolságra van, mással is összekapcsolják a bevásárlást. „Míg egy komáromi csak bevásárolni megy, addig egy szerdahelyi ezt mozival, kikapcsolódással, ismerősök meglátogatásával is összeköti" – vélekedik a szakértő.

Mindez jelentős csapást jelent a szlovákiai kiskereskedelem számára, amely jelenleg a gazdasági válság következményeivel, az árfolyamkülönbséggel és azzal is küzd, hogy lényegesen kevesebb magyarországi jár át Szlovákiába bevásárolni, mint korábban. „A vásárlók számára – minden reklámtól és statisztikai adattól eltekintve – az árfolyamkülönbség a mérvadó, s ez továbbra is a magyarországi üzletek malmára hajtja a vizet" – zárta le Kovács.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. todoer 2009. május 26. 15:26
  „H.Gabi a vásárcsarnoknál nem a szlovákok miatt nem lehet parkolni . A kulturálatlan viselkedés nem állampolgárságtól függ , van a honfitársaink közöztt is elég tapló . Bocs a kifejezésért . Az autóból kihajított cigarettacsikk ,csokispapír is bunkóság az én szememben .”
 • 26. load 2009. május 26. 00:17
  „24. patriot
  Szlovákiában most 11% a munkanélküliség.
  Nálunk 9% körül van, de nyilván nem a szlovákiai munkanélküliek járnak ide a 2 tonnás terepjáróikkal.
  Fico okos volt és nem tartotta be azt az igéretét, hogy megváltoztatja a Dzurinda féle reform törvényeket.
  Azért megy (ment) a szlovák gazdaság.”
 • 25. tgkv 2009. május 25. 20:31
  „Ne irigykedjünk.Mikor 40000 ft-nak megfelelő korona volt náluk a min.bér,tizen %-os munkanélküliség,éhséglázadás a Dzurinda kormány idején,akkor valahogy nem irigyeltük őket.”
 • 24. patriot 2009. május 25. 14:20
  „.. nagy bennünk az irigység azt hiszem!
  Válság ide,válság oda a szlovákok megrakott bevásárlókosarakkal rohangálnak,míg nálunk tömegével várakoznak a munkaügyi központok előtt.
  Hiába az alkoholista-szocialista Fico a szélsőséges Meciárt,és a velejéig fasiszta Slotát kormányba emelte és kitűnően irányítják az országot.
  Nekünk meg csak ilyen offshore tolvajok jutnak..”
 • 23. H.Gabi 2009. május 25. 14:07
  „Agent, végülis mindent meg lehet magyarázni:) régen volt hely, most nincs...és miért nincs? mert ha lemész a rakpartra, akkor minden magyar autóra jut 8 szlovák.ÁMEN!”
 • 22. Agent 2009. május 25. 13:03
  „"De szerintem szívem joga, hogy ne reggel 6-kor menjek ki, hanem 8-kor vagy kilenckor, vagy nem?"
  Dehogynem, ahogyan mindenkinek, tehát ha nincsen ingyenes parkolóhely az nem azért van, mert sokan vannak, hanem azért, mert nincsen elég ingyenes parkolóhely.”
 • 21. H.Gabi 2009. május 25. 12:50
  „Agent: akkor rosszul írtam, én kimegyek, minden hétvégén.De szerintem szívem joga, hogy ne reggel 6-kor menjek ki, hanem 8-kor vagy kilenckor, vagy nem? Egyébként, most is jönnek buszokkal is...
  Én is voltam Szlovákiában egy párszor vásárolni, de nem viselkedtem bután...
  Hidd el, nem azért írtam, hogy gyülöletet szítsak, hanem csak leírtam, amit tapasztaltam..”
 • 20. Agent 2009. május 25. 12:24
  „Igaz, de az vesse rájuk az első követ....látom én is honfitársaimat viselkedni külföldön és bizony sokszor szégyellem magamat.
  Tehát, a többség minden esetben meglehetősen faragatlan és tud irritálóan viselkedni, nem kell velük foglalkozni ebben az esetben, ez a legjobb ellenszer (még jobb, ha az ember az otromba viselkedésre udvariassággal reagál).”
 • 19. SárgaMacska 2009. május 25. 12:14
  „Sziasztok!
  Agent! Abban teljesen egyetértek veled, hogy az nekünk csak jó ha itt költik el a pénzüket, de sztem azt lehetne kúltúráltan is!!! Nem bunkó paraszt módjára! Itt most sokmindenre gondolok!!!!
  De viszont Bojtlánnyal is egyetértek abban, hogy mikor hétvégén elmegyünk bevásárolni az árkád sparba úgy érzem magam, mintha külföldön lennék!!!”
 • 18. Agent 2009. május 25. 11:45
  „"Hétvégén, ha kimenne az ember a piacra, akkor nem talál parkolóhelyet, mert a szlovák-"tesók" parkolnak az ingyenes parkolóhelyeken, mi magyarok meg elmehetünk fizetősbe..."

  :) azt írod, hogy "ha kimenne", tehát nem megy ki, akkor honnan tudod hol lehet parkolni?
  Megnyugtatlak, a 80as évek végéhez képest nem járnak nagy számban ide a szomszédból, akkor buszokkal volt tele a rakpart, most autókkal. Ja, délelőtt 10kor már nincsen parkolóhely ez tény, de ha már piacra megy az ember, akkor érdemes reggel hétkor megejteni, tömeg sincsen és választék is nagyobb/frissebb.”
 • 17. Agent 2009. május 25. 11:41
  „Bojtlány, ez aztán az előremutató viselkedés, hajrá...
  Persze ha külföldre mész és valaki hozzád hasonló érzékelteti veled ("megtalálja a módját"), akkor telesírod a fórumot, hogy micsoda sérelem ért.
  Jönnek, vásárolnak, pénzt költenek, karaj, örülni kell, nem kevés kereskedelemben dolgozónak jelent ez biztonságos munkahelyet/megélhetést.
  Egyébként kérdem én: kinek és miért lesz jobb attól, hogy érzékelteted, nincsen otthon? Akivel érzékelteted, az tesz rá, mivel maga is tudja, hogy külföldön van, esetleg lesajnál. Ha pedig neked okoz ez örömet, akkor nézessed meg magad orvossal.”
 • 16. todoer 2009. május 25. 10:37
  „Kedves hozzászólók ! Ugye emlékeztek a Gorenje turizmusra ? Valószínüleg az osztrákok ugyanúgy morogtak ránk mint most mi a szlovákokra de a kereskedelemnek jót tesz ( és nem csak a multiknak ). Azért meg fájjon a szlovák kormány feje hogy a szlovákok a megkeresett pénzüket országon kívül költik el .
  Csajsziland ! Van igazság abban amit írsz de azért gondolj bele ,Horvátországban hány magyar mutogat a "kajáldákban " nyelvismeret hiányában ?”
 • 15. igazságmondó 2009. május 25. 10:28
  „Régebben mi vásároltunk náluk. Akkor most miért vagyunk felháborodva ??”
 • 14. Primax 2009. május 25. 10:15
  „Hát, jöjjenek csak ! Erről - is- szól az EU, nem ?
  Szabad mozgás, szabad választás.
  Magyarországnak csak jó, ha itt hagyják a lóvéjukat.”
 • 13. Csajsziland 2009. május 25. 09:59
  „Nem nagyon járok a győri Árkádban meg a Plázába, de nemrég elvetődtem mindegyikbe. Nem lehet parkolni a szlovák rsz. autóktól, mert minden talpalattnyi helyen ők vannak! Az üzletekben nagy részük meg sem mukkan magyarul - mert nem tud!!! De nem is akar. Még annyit sem, hogy kérem, köszönöm vagy igen, nem. Ott állnak előttem a sorban a kajáldában, csak mutogatnak. Ha valaki külföldre megy, legalább azt a néhány szót tanulná meg... Nekem nem hiányoztak, amíg nem jártak ide. Mondjuk, én sem mentem oda tankolni. Sőt, a kocsim sem szlovák rendszámos.
  És biztos az osztrák sógor is így imádják, mikor a hazánkfiai ellepik Parndorf-ot...”
 • 12. H.Gabi 2009. május 25. 09:38
  „Bojtlány: pontosan így van...az ember úgy érzi magát, mintha küldföldön lenne, és nem itthon:-(”
 • 11. kikelet_ 2009. május 25. 09:29
  „#3: a többsége nem felvidéki magyar, nyisd ki a füledet, vagy nézd meg a rendszámukat”
 • 10. Bojtlány 2009. május 25. 09:23
  „Szerény véleményem szerint amit manapság lehet tapasztalni Győr bevásárló központjaiban (különösképpen a határhoz közeliben) az már kritikán aluli. Lassan kezdem úgy érezni magam, mintha én lennék rossz helyen és időben. Való igaz, hogy az átjáró "szomszédok" bunkón és nagyképűen viselkednek. Senki és semmi nem érdekli őket csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy jóóól telepakolják szalámival, sajttal, piával, meg kerti székekkel a kosarat. Tudom, hogy ezt most pénzügyileg megtehetik, de én mégis azt mondom, hogy jön még "kutyára kamion" és manapság úgyis gyorsan fordul a világ, lesz majd még nekik is rossz.
  Ha egy ilyen "okossal" találkozom, akkor megtalálom a módját, hogy érzékeltessem vele, hogy itt nem ő van otthon !

  Ui: és milyen érdekes, hogy majdnem mindnek "emeletes autója" van, biztos a fizetésükből vették ezt is ugye??”
 • 9. H.Gabi 2009. május 25. 08:49
  „Hááát nagyon sok jó nem származik belőlük szerintem.
  Hétvégén, ha kimenne az ember a piacra, akkor nem talál parkolóhelyet, mert a szlovák-"tesók" parkolnak az ingyenes parkolóhelyeken, mi magyarok meg elmehetünk fizetősbe...
  Ha bemész egy boltba, tuti, hogy csak "szlovákok" vannak bent, akik egymás között szlovákul, az eladóval magyarul beszélnek.Nem zavarja őket az sem, ha ott állsz pl. egy ruhadarab előtt, simán odaállnak eléd.Piacon ugyanez van.
  Azért kíváncsi lennék, ha én lennék ennyire buta Szlovákiában, akkor mennyire örülnének nekem.”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2009. május 25. 08:44
  „És egyébként tisztelettel: nem lehetne kijavítani a címben azt az átkozott nagy Sz betűt kicsire?! Lassan 12 órája így van, nem hiszem, hogy csak az én szememet szúrná ez a virító hiba!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggályos rendőri intézkedések

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a… Tovább olvasom