Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hét év alatt a panellakások 80 százalékát felújítják

A panellakások 80 százaléka megújul 2013-ig, ehhez az elkövetkező évtől uniós források is rendelkezésre állnak - mondta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter Kaposváron.
Az építésügyekért felelős miniszter erről azt követően beszélt újságíróknak, miután megtekintette egy kaposvári panelépület felújítási munkálatait.

"Az elmúlt időszakban hihetetlen sikeres volt ez a program, több mint 87 ezer panellakást újítottunk föl egy esztendő alatt, az elmúlt négy évben 110 ezer lakás újult meg" - jelentette ki Kolber István.

"Azt tapasztalom, hogy továbbra is óriási az érdeklődés" - mondta, hozzátéve: erre tekintettel újabb felújítási pályázatot hirdettek meg, amelyre szeptember végig lehet jelentkezni. Minden, a kiírásnak megfelelő pályázatot befogadnak, a források rendelkezésre állnak.

A 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakra készülő Új Magyarország programban a panellakások felújítása már a városrehabilitációs programokkal együttesen szerepel. Ehhez már uniós forrásokat is lehet igényelni, ugyanis megjelentek az Európai Unió erre vonatkozó szabályai, amelyek ezt lehetővé teszik.

Idén még a magyar költségvetésből biztosítják a felújításokhoz szükséges költségeket, jövőre azonban, amikor már az uniós pénzek is rendelkezésre állnak már nemcsak épületek, hanem parkolók, járdák, zöldterületek rendbetételét is lehet majd támogatni. Ez a készülő kormányprogramban kiemelten szerepel.

A miniszter elmondta:a felújítások ütemét illetően Kaposvár esetében is jó eredményekről számolhat be, hiszen az elmúlt négy évben hússzor annyi panellakást újítottak föl és ehhez harmincszor több támogatást biztosítottak, mint azt megelőzően 2001-től, a panelprogram indulásától.

Ezzel jelentős munkalehetőséget is teremtettek, az ablakgyártóktól kezdve a kivitelezőkig sok vállalkozó jutott munkához. Ám a legfontosabb, hogy a felújítás révén a lakók jelentős, a tapasztalatok szerint mintegy ötvenszázalékos megtakarítást érhetnek el a fűtési költségeknél - mutatott rá Kolber István.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom