Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hende: újra kell építeni az államot és a hazát

A magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, és a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar honvédelem és Budavár napja alkalmából tartott szombati budapesti rendezvényen.
Minden nemzetnek szüksége van olyanokra, akik védik a hazát, akik tudják, mit kell tenni, meg is teszik, nem futnak el, vállalják a szent kötelességet, még ha az életveszéllyel is jár - jelentette ki a tárcavezető. Mindig voltak, akik mertek harcolni, vállalták a harcot a törökökkel, a németekkel, a hódítókkal szemben, még akkor is, ha a haza nem fizetett, vagy büntetett cselekedeteikért, és mindig volt olyan nemzedék, amely az újrakezdésben segédkezett - mondta a honvédelmi miniszter.

Úgy fogalmazott: a romokból kellett felépíteni mindent 1849-ben, 1945-ben, 1956-ban, így lett nagyapáinkké, apáinkké a haza, és most "nekünk is gyalog kell menni, napról-napra, tégláról téglára kell építkeznünk", és különösen igaz ez a honvédelem teljes rendszerére, amelyet az alapoktól kell újraépíteni. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie. Magyarországon 1992 óta minden év május 21-e a honvédelem napja, az 1848-49-es szabadságharc jeles eseményének, Budavár visszafoglalásának emlékére, és ez a főváros I. kerületének napja is.

Ennek tiszteletére a budavári városházán tartott ünnepségen a kerület díszpolgárává avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, aki 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét, özvegye, valamint egyetlen fia is jelen volt feleségével a szombati budavári rendezvényen. Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nem csak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem "visszaszerzése" is, mert - mint fogalmazott – még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján "kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket".

A főváros I. kerületének vezetője azt mondta: Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte. Nagy Gábor Tamás május 21-ét az áldozatkészség napjának nevezve emlékeztetett: 1995-től olyan emberek kaphatták meg a kerület díszpolgári címét, akiknek az élete ténylegesen is összefonódott kerületükkel.

A kerület legmagasabb díjával tüntették ki az elmúlt másfél évtizedben mások mellett Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót, Puskás Ferenc legendás labdarúgót és Kányádi Sándor erdélyi magyar írót, költőt.

Olvasóink írták

  • 5. gjozsi88 2011. május 24. 16:00
    „janika!
    Elfelejtetted elmesélni, hogy ha nem veszünk részt a NATO kötelékébe, akkor mennyivel többe kerülne egy hatékony nemzeti hadsereg????
    Gondolom, hogy te ezt nem is tudod kiszámolni!”
  • 4. janika 2011. május 24. 10:25
    „Már jó párszor leírtam de sokan még ma sem hiszi el, hogy a politikai baromfi udvarban ott, ahol a kakas vörös volt lehet a szaporulat bármilyen színű attól még a fajta nem változott meg!”
  • 3. janika 2011. május 24. 10:20
    „No és hol akar építeni Afganisztánban? Hullagyártásokkal és banzájosodni a hősi hallott kinevezésekkel?”
  • 2. gjozsi88 2011. május 22. 08:28
    „rommel!
    Diktatúra kiépítése folyamatban van.....nem kell erőltetni, gyorsítani olyan gondolatokkal, hogy minden balost börtönbe!
    Tudod jogállamban a bünöst viszik börtönbe!
    Az igazi komcsi diktatura fegyvere volt, hogy a politikai ellenfeleket börtönbe viszik!
    Arról nem beszélve, hogy annak a rendszernek volt velejárója a mindenkinek munka! Ettől az is dolgozott, akinek nem volt munkája....többek közt ez a hatékonytalanság omlasztotta össze a szocializmust!
    A fegyelem, rend egy érdekes állapot......elrendelni csak ott lehet ahol diktatúra van!
    Jogállamban olyan körülményeket kell teremteni, hogy ez kialakuljon!
    Ezt pedig erőből nem lehet a jogállamiság az emberi szabadságjogok figyelembe vétele nélkül! Azaz jogállamban mindenkinek annyi joga van, mig mások valamilyen jogát nem sérti!

    Elkezdhetjük az elején....az általad vizionált szocializmus alapjainak lerakásával....de felhívom a figyelmed, hogy azt a rendszert újra építeni, melyről kiderült, hogy nem életképes, nem nagyon érdemes!”
  • 1. rommel 2011. május 21. 22:33
    „KEZDJÜK AZ ELEJÉN !
    REND , FEGYELEM , MUNKA !
    ÉS MINDEN BALOST BÖRTÖNBE !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek találkozója Debrecenben

Háromnapos nemzetpolitikai találkozót tart két erdélyi és egy-egy vajdasági, valamint felvidéki… Tovább olvasom