Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Heiligenkreuz: az Őrségi Nemzeti Park fellebbezett

A zöld tárcához tartozó Őrségi Nemzeti Park fellebbezést nyújtott be a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz a burgenlandi tartományi döntés ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuz-i hulladékégető megépítését.

A nemzeti park kifogásolja, hogy az engedélyezési eljárásban nem kapott ügyféli jogállást, valamint fellebbezésében kifejti: a nemzeti park természetvédelmi érdekei sérülnek a hulladékégető közelsége miatt, és megépítése a hulladékgazdálkodási irányelvekkel is ellentétes. A környezetvédelmi tárca továbbra is minden segítséget megad annak érdekében, hogy a szentgotthárdiak érvényt szerezhessenek érdekeiknek.

Az osztrák engedélyezési eljárás szabályai szerint érintett félként - jogorvoslati lehetőséget is biztosító ügyféli jogosítványokkal - helyi szervezetek, az önkormányzat és a lakosok is bejelentkezhetnek az eljárásba. Az ügyfél státuszt azonban utóbb a hatóság mégis megtagadta többek között a nemzeti parktól is, így a mostani fellebbezés erre is irányul. A nemzeti park ügyféli jogállásának megállapítását és kifogásainak érdemi figyelembe vételét kéri a másodfokú hatóságtól, arra a jogszabályra hivatkozva, amely előírja: a külföldi szomszédok ugyanúgy ügyfelek, mint az osztrákok.

A nemzeti park fellebbezésében az élőhely-védelmi és a vadon élő madarak védelméről szóló uniós irányelvekre is hivatkozik. A beruházással érintett ingatlan ugyanis közvetlenül határos az Őrségi Nemzeti Park különleges természet-megőrzési területeivel, amelyek egyben Natura 2000 területek is. Az uniós irányelv szerint megfelelő vizsgálatot kell folytatni minden olyan terv vagy projekt hatásait illetően, amely nem kapcsolódik közvetlenül, illetve nem nélkülözhetetlen a természeti terület kezeléséhez, de valószínűleg jelentős hatással lesz arra. Ennek megfelelően az illetékes nemzeti hatóságok csak azután hagyhatják jóvá az érintett tervet vagy projektet, ha megbizonyosodtak arról, hogy az nem fogja hátrányosan befolyásolni az érintett természeti terület épségét, és miután kikérték a lakosság véleményét is. Ráadásul a Burgenlandi Természetvédelmi és Tájápolási Törvény kimondja, hogy meg kell tiltani az olyan projekteket, melyek az európai védettségű területeken fajok természetes élőhelyeinek romlását okozzák vagy a fajokat zavarják.

A fellebbezésben a nemzeti park arra is kitér, hogy Burgenland tartományi hulladékgazdálkodási tervében nem szerepel a hulladéképítő megépítése. Ez a nemzeti park szerint azt jelzi, hogy a szóban forgó beruházás nem a burgenlandi hulladékkezelés korszerűsítésére, továbbfejlesztésére irányul, hanem egyértelműen energiatermelő vállalkozás, amely a hulladékot piaci alapon, meg nem határozott helyekről és országokból szerzi be. A nemzeti park szerint a hulladék feleslegesen hosszú szállítási távolsága növeli a környezet szennyezését. A magyar álláspont szerint ezzel sérül a hulladékgazdálkodás egyik alapelve - a közelség elve -, hiszen bizonyosan létezik az itt elégetendő hulladék keletkezési helyéhez lényegesen közelebb fekvő ártalmatlanítási és hasznosítási létesítmény is. A nemzeti park szerint a hulladékégető Heiligenkreuz-i telephelyét helytelenül választották ki, azt – ha egyáltalán szükséges – a hulladék keletkezési helyéhez lényegesen közelebb kellene megépíteni. A Lenzing cég heiligenkreuz-i üzemének energiaigénye nem lehet olyan indok, amely felülírja a közelség elvét – hangsúlyozza a nemzeti park fellebbezésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meteorológia világnapja

Minden évben március 23-án tartják a meteorológiai világnapot arra emlékezve, hogy az 1873-ban… Tovább olvasom