Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Hegyi találka győrsági módra

Szinte egymás mellett éltek, dolgoztak, mégsem igen beszélgettek eddig a két győrsági domb pincésgazdái. Egészen eddig, múlt hétvégén ugyanis a Kiáltó-hegy lakói pincetalálkozóra hívták az uraság-hegyieket.
Az elidegenedés ellen született meg a találkozó ötlete Baracskai János fejében, hiszen míg egykor a faluban mindenki tudta, melyik házban ki lakik, s kivel mi történt éppen, ma már sokszor csak biccentenek egymásnak az emberek. A Győrtől alig húsz kilométerre fekvő falu sok betelepülőt is vonz, akik sokszor még a szomszédaikat sem ismerik. Nos, aki tenni akart ez ellen, ott volt a hétvégi pincetalálkozón, ahol a település két dombjának lakói „randevúztak” egymással. Nem is kevesen, hiszen a civil kezdeményezés több mint száz embert vonzott a Kiáltó-hegyen felállított sátorba. A szervezők – Baracskaiék és barátaik – névre szóló meghívót küldtek mindenkinek, az asszonyok sütöttek-főztek, a férfiak borversenyt szerveztek a gazdáknak, a legidősebb pincésgazdát ünnepélyesen hegymesterré választották, s persze a zene és a tánc sem hiányozhatott.
Az ötlet jónak bizonyult: rég nem látott ismerősök jöttek össze, elszármazott rokonok bukkantak fel a hegyen, „bevándorlók” ismerkedtek a helyiekkel. Dunst Eszter például hamburgi férjével érkezett.
– Akkor költöztünk Ságra, miután hazatelepültünk Németországból. Első látásra beleszerettem a faluba, de hiába élünk itt, nincs nagyon alkalmunk ismerkedni, legfeljebb a búcsúban találkozunk. Óriási ötlet ez a találkozó, egy kicsit megismerjük a helyieket, mert eddig jóformán csak a szomszédunkkal beszélgettünk.
Tatai Gyula is inkább csak a kiáltó-hegyiekkel találkozik, ahol a családjának van pincéje.
– Hétvégenként összefutunk, fiatalok, idősek egyaránt, de jó, hogy most tényleg mindenki itt van. Ez a pincetalálkozó összehozza a társaságot, a jó hangulat közelebb hozza egymáshoz az embereket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom