Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Házi kedvenceink gombás fertőzése

Az elmúlt néhány évben a gombás bőrfertőzések számának növekedését tapasztaltuk az állatokon. Tekintettel arra, hogy ez a betegség az állatról emberre, valamint emberről állatra is terjedhet, célszerű részletesebben is foglalkozni vele.
A statisztikák az mutatják, hogy az embereknél a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz a gyerekek, a fiatal felnőttek, valamint az időskorúak tartoznak. A gombás fertőzés elsősorban közvetlen kontaktussal terjed, például az állat simogatása, kényeztetése révén. Ritkán, ám előfordul olyan eset is, amikor csak a gazdin látunk tüneteket, az állaton nem. Ilyenkor a bőrgyógyász szakorvosunk felkeresése után kedvencünket is célszerű állatorvoshoz elvinni.

A gombákról

Mielőtt a tünetekről beszélnénk, ejtsünk néhány szót magukról a gombákról, amelyek a természetben igen elterjedtek. Megtalálhatók a talajban, a levegőben, természetes vizeinkben, az emberek, állatok bőrén, nyálkahártyáin és ürülékében, tehát körülvesznek bennünket. Nagy részük nem idéz elő semmilyen betegséget és nem is vesszük észre, hogy közvetlen környezetünkben élnek. Néhány fajtájukat kifejezetten kedveljük, gondoljunk csak bizonyos sajtokra, mások sok borsot törnek az orrunk alá jelenlétükkel, ilyen például a penészgomba. Az első antibiotikumok megjelenését is nekik köszönhetjük. Tehát annyira nem kell félnünk tőlük. Témánk olyan gombafajok, melyek különböző megbetegedéseket idéznek elő állaton és emberen egyaránt. Ezek a betegségek lehetnek az egész szervezetet érintő kórformák és csak a bőrre lokalizálódó megbetegedések is.

Tünetek az emberen és állaton

Embereknél – főleg gyerekeken – a hajas fejbőrön, a karon, a kézen jelentkeznek bőrtünetek. A klinikai kép változatos, gyakran gyulladás, gennyesedés is kialakulhat. A körömágyon megjelenő, gombás eredetű fertőzés embernél gyakran kialakulhat, állatoknál viszont meglehetősen ritka. Míg az embereknél a tünetek a reklámokból jól ismert viszketésérzés, bőrgyulladás, nedvedző bőrterületek, az állatoknál ez már korántsem ilyen egyértelmű. Kutyánál a fejen, a nyakon, végtagokon, a füleken jelenhetnek meg szőrhiányos foltok, amelyek általában nem viszketnek. Ezekre a területekre fokozott szőrhullás jellemző, a szőrhiányos területek nem gyulladtak, viszont bőrkorpázás figyelhető meg. Az állat csak nagyon ritkán vakarózik. Jó, ha tudjuk, hogy a levált hámpikkelyeken lévő spórák fertőzőképességüket akár egy évig is megőrizhetik. További részleteket a következő keddi Gyógy-ír mellékletben olvashatnak.

Dr. Parcsami András (állatorvos, igazgatás-járványügyi szakállatorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai kézifegyverek ezrei kerülhettek az iraki lázadókhoz

Közel kétszázezer olyan fegyvernek veszett nyoma Irakban, amelyeket 2004-ben és 2005-ben kaptak a… Tovább olvasom