Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Hazalátogattak az elszármazottak

Zsebeházán már a korábbi években befejeződtek az infrastrukturális beruházások, ugyanakkor egyre fogy a lakosság. Ennek ellenére az anyagi lehetőségektől függően a fejlesztésekről sem mondanak le a település vezetői.
A minap az önkormányzat meghívására hazalátogattak az egykori zsebeháziak. Nagy esemény volt ez a száznegyvennégy lelkes kisfalu életében, noha nem mindegyik elszármazott fogadta el az invitálást. Ám Nagy Gáborné polgármester szerint aki ott volt az összejövetelen, jól érezte magát, és többen is a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak. S hogy ez megvalósuljon az elkövetkező esztendőkben is, attól az önkormányzat sem zárkózik el.
– Szívesen megmutatjuk a volt falubelieknek, hogy mit értünk el lakóhelyünk fejlesztése terén. Például azt, hogy egyebek mellett a szennyvízcsatorna és a vezetékes gáz is a helyiek rendelkezésére áll. De arról is tájékoztathatjuk őket, hogy folyamatosan csökken a lélekszám, hiszen minden évben több a halott, mint az újszülött a faluban, sőt, idén eddig egyetlen gyerek sem született. Ugyanakkor idén is voltak, akik elköltöztek – mondta Nagy Gáborné.
Arról is beszélt a polgármester, hogy eredményesen pályáztak a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, és nyertek ötmillió forintot. Így lehetővé válik, hogy új gépkocsit vásároljanak a falugondnoki szolgálat részére. A gondnok már egy éve végzi munkáját egy használtan vásárolt koros autóval, mivel a község lakóinak jelentős része segítségre szoruló, egyedül élő idős ember. Most ezt a járművet cserélhetik újra. Ugyancsak az idősek érdekében csatlakoztak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszerhez és tervezik bevezetni a házi szociális gondozást.
– Sikeres megyei pályázatunknak köszönhetően tudunk vásárolni egy önjáró fűnyírót, amit télen a járdák hótól való megtisztítására is használhatunk. Szintén megyei pályázaton rendezvények szervezésére nyertünk 130 ezer forintot – tette hozzá a falu vezetője, aki azt is elmondta, hogy a kultúrház belső felújítása befejeződött, hamarosan a homlokzat rendbetétele következik. Útépítést viszont nem terveznek erre az évre, miként járdafelújítást sem. Gondot okoz, hogy a harangláb kupolájáról hullik a vakolat. Javítása sürgős lenne, bár kevés az esély, hogy idén megoldható lesz a feladat. Ugyanakkor a vízelvezető árkok állaga is hagy kívánnivalót maga után.
Nagy Gáborné jelezte; az őszi önkormányzati választáson megpróbálja ismét elnyerni a választók bizalmát.

Iskola, óvoda

nincs a faluban


Zsebeháza ez évi költségvetése 17 millió forint, melyben egymilliós hiánnyal számoltak. Iskola, óvoda nincs a faluban, a gyerekek Szilban tanulnak, ahol ezért nem kell hozzájárulást fizetnie az önkormányzatnak. Jelenleg egy óvodás és tizenkét iskolás ingázik a szomszéd településre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom