Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Hazait csak korlátozással!

Pórul járhatnak, akik úgy döntenek, hogy horvátországi nyaralásukra bőven visznek magukkal „egy kis hazait”. Szomszédaink szabályozása szerint ugyanis csak korlátozott mennyiségű élelmiszerrel léphető át a határ.
A tengerpartra igyekvőknek bepakolás előtt érdemes a horvát élelmiszer-beviteli szabályokról tájékozódniuk.
A Horvátországba készülő magyar turistáknak oda kell figyelniük a csomagolásnál, hogy a határ átlépésénél ne érje őket kellemetlen meglepetés. Főleg az apartmant választóknak érdemes tájékozódniuk, mert a magyar háziasszonyok általában sok élelmiszert akarnak magukkal vinni, de ezek bevitelét a horvát törvények tiltják. Erről néhány megyénkbeli család a saját kárán értesült. Gyermekeiknek bőven pakoltak a nyaralás idejére „hazait", hogy a kicsik a tengerparton megszokott kedvenceiket fogyaszthassák. Aztán az élelmiszer többségét még a célba érés előtt kidobták, mert a vámosok megtalálták náluk.

Tiltott a házi készítésű

Pedig a szabályozás nem új, csak talán idén gyakoribbak a horvát vámosok ellenőrzései. És emiatt Horvátország budapesti nagykövetségén a szokásosnál többet csörög mostanában a telefon, tudtuk meg a konzuli osztály munkatársától, aki a beviteli korlátozásról tájékoztatást adott. Elmondta, hogy túlzás a hír, mely szerint tízórainak való szendvicset, egy napra való ennivalót tarthatnak maguknál a határon átlépők. Háromszáz kuna (mintegy tízezer forint) értékben vihető be élelmiszer (konzerv, üdítő, félkész termék) Horvátországba. Téliszalámi és sajt egykilónyi személyenként. Nyers húst nem lehet a határon átvinni, ahogy házi készítésű kolbászt, sonkát és tejterméket sem. Dobozos tejet maximum egy litert. Az előre lefőzött ennivaló tiltott áru, és a zöldség, a gyümölcs utaztatása sem javasolt.

Elkobzás, bírságolás

Öttagú családnál akár kartonnyi üdítő is lehet. A lényeg, hogy az összeghatárt ne haladja meg. Hogy ez a határon ne képezze vita tárgyát, érdemes az áruról számlát beszerezni. Azt is jó tudni, hogy égetett szeszes ital a tizenhét évesnél idősebbeknél egy liter lehet, bor két liter, cigaretta egy kartonnal. Aki nem biztos benne, hogy élelmiszercsomagja nem lépi túl a korlátozást, az a határon válassza a piros sávot. Így legfeljebb vámot fizettetnek vele vagy visszaviheti magyar területre az előírtat meghaladó ennivalót. A zöld sávban viszont, ha megtalálják nála a tiltott élelmiszereket, elkobozzák tőle és a vámosok négyszáz kunás bírságot is kiszabhatnak. Aki betegségből adódó diéta miatt visz magával élelmiszert, az a konzulátus tanácsa szerint tartson magánál idegen nyelvre lefordított orvosi igazolást. A tapasztalatok szerint a horvát vámosok „nem utaznak" a magyarokra, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a belépőket.

Bővebb információ a www.horvatorszag.hr honlapon található. Érdeklődni a Horvát Idegenforgalmi Közösségnél és a nagykövetség konzuli osztályán, az 1/269-5657-es telefonszámon lehet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

55. Eltérő szabványok, normák összehangolása

Tovább olvasom