Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Havazás: 30 cm hó, éjfélig havazhat, 140 riasztás

Borsod a hó fogságában. Éjfélig még havazik. Újab falut zárt el a hó. Több útvonalon nem járnak a buszok. Galéria!


16.35 - Pányokot is elzárta a hó Borsod-Abaúj-Zemplénben

Hóátfúvás miatt a pányoki bekötőút és a Kéked közötti szakasz is járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pányokot ezzel elzárta a hó - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága az MTI-t vasárnap délután.

15.00 - Borsod a hó fogságában - ÖSSZEFOGLALÓ

Vasárnap is országszerte folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás; a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás; a borsodi Hejcét elzárta a hó, a megye több települése csak nehezen közelíthető meg. A havazás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozza a legtöbb fennakadást: Hejcére nem lehet eljutni, nehezen járhatóak a Zsujta, Abaújvár és Pányok felé vezető utak, amelyeket bár folyamatosan takarítanak, újabb és újabb hótorlaszok keletkeznek. Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat.

30 cm hó a hétvégén - Fotó: MTI


A megyében a hófúvás miatt nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó, a Megyaszó-Kegyesbénye és az Újharangodot a 37-es úttal összekötő bekötő úton. A 37-es számú főúton gyakorlatilag összeomlott a közlekedés, a Szerencs és Gesztely közötti szakasz járhatatlan, Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. A Dél-Alföldön, Pest megyében, Baranyában minden út járható, ugyancsak járhatóak az utak - ha nehezen is - Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több centiméteres hó és sebesség helytelen megválasztása miatt két kamion, egy betegszállító gépkocsi, egy terepjáró és több személygépkocsi kötött ki az árokban a 4-es főúton Kisújszállás és Karcag térségében, a jászsági, a nagykunsági valamint a tiszazugi utakon.

A Mávinform jelzése szerint a vasúti közlekedésben Északkelet-Magyarországon okozhat jelentős késéseket az intenzív havazás. A budapesti elővárosi vonalakon délelőtt 11 órától újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok. A fővárosban a vasárnap délelőtt újrakezdődött havazás miatt valamennyi téli munkagépét a fő- és közösségi útvonalakra irányította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., 90 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 974 hómunkással folyamatosan takarították a havat és síkosságmentesítettek a fővárosi úthálózaton, közjárdákon, közlépcsőkön.

A BKV járműveinek közlekedésében nem okozott gondot a havazás, az MTI érdeklődésére a fődiszpécser azt mondta: azért sincs fennakadás, mert az utakat megfelelően megtisztították, továbbá vasárnap lévén nincs sok autós az utakon és a tömegközlekedési járművek is a hétvégi menetrend szerint, vagyis ritkábban közlekednek. Budapesten a tűzoltók munkáját nehezítette a havazás, egy XXII. kerületi háztüzet csak egyetlen járművel tudtak megközelíteni, a tűzoltókat terepjáróval vitték a helyszínre.

Vasárnap délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte az MTI-vel: a tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket. Szentes György elmondta: a legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben - tette hozzá. Vasárnap éjfélig még lehet havazásra számítani az ország több pontján, Szabolcs- és Borsod megyékben 10-15 centiméter hó is hullhat. A Dunántúl északi területei kivételével az ország több pontján hullhat a hó, de nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és az éjszakai órákban már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, ám az intenzitása ott is csökkenni fog.

14.35 - Szerencs és Gesztely között járhatatlan a 37-es főút

Gyakorlatilag összeomlott a 37-es számú főúton a közlekedés, Szerencs és Gesztely között a szakasz járhatatlan - mondta a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek vasárnap.

Egyedné Novodonszki Éva közölte: Szerencs felől elsősorban a kamionok, míg a gesztelyi részről a személyautók torlódtak fel. Hozzátette: az út járhatatlan, gyakorlatilag nem tudják takarítani, hiszen amint letisztítja a közútkezelő, a szél visszahordja a havat. Elmondta, először kisebb mellékutakon, a környék falvain át az ott rekedt személykocsikat mentik ki, ezután engedik majd a kamionosokat arra, de csak azokat járműveket, amelyen van hólánc.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arról számolt be, hogy továbbra is nehezen járhatóak a Zsujta, Abaújvár és Pányok felé vezető utak, amelyeket bár folyamatosan takarítanak, újabb és újabb hótorlaszok keletkeznek. A megyében Hejcére nem lehet eljutni, emellett jelenleg öt út egy-egy szakasza járhatatlan hófúvás miatt. Nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó, a Megyaszó-Kegyesbénye és az Újharangodot a 37-es úttal összekötő bekötő úton.

14.25 - Harminc centiméteres a hó vastagsága átlagosan Borsodban

Jelenleg is intenzíven havazik Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol átlagosan 30 centiméteres a hó vastagsága - tájékoztatta a helyi meteorológiai szolgálat az MTI-t vasárnap. Ha továbbra is ilyen intenzitással esik, 10 centiméternyi hó is hullhat hétfőre virradóra. Az előrejelzések szerint hétfőn már csak hószállingózás várható a térségben, viszont az égbolt kiderül, így a hóval vastagon borított tájakon akár mínusz 10-15 Celsius fok is lehet.

30 cm hó a hétvégén - Fotó: MTIA közlés szerint Bükkszentkereszten 35, Aggteleken pedig 27 centiméteres havat mértek. Jávorkúton 33, Bánkúton 34 centiméternyi hó borítja a tájat. Az északkeleti megyékben emellett erős szél várható, amely hóátfúvásokat okozhat. A szél sebessége az óránkénti 60 kilométert is elérheti - közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

14.15 - Éjfélig még havazásra lehet számítani

Vasárnap éjfélig még lehet havazásra számítani az ország több pontján, Szabolcs- és Borsod megyékben 10-15 centiméter hó is hullhat - mondta el az MTI érdeklődésére Véber István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A Dunántúl északi területei kivételével az ország több pontján hullhat a hó, de nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék és az éjszakai órákban már csak az északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, ám az intenzitása ott is csökkenni fog - tette hozzá.

A fővárosban, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon ennél kevesebb hómennyiséggel kell számolni, de helyenként itt is elérheti a hó vastagsága a 10 centimétert. A meteorológus előrejelzése szerint hétfőn keleten még gyenge havazás lehet, de ez már nem okozhat komoly fennakadásokat. Hozzátette: jelenleg a megélénkülő szél okozhat hóátfúvásokat, a szél erőssége hétfőre csökken. Mint mondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén plusz 1-2 fokot is mértek, ott még eső is esett, de ezt fel fogja váltani a havazás. Hosszabb távon kisebb enyhüléssel számol a meteorológus. Mint mondta, hétfőn, illetve kedden nem számolnak jelentős csapadékkal.

Szerdán megnövekszik a felhőzet, az ország északi területein kis mennyiségű, legfeljebb öt centiméter vastagságú hóval számolnak. Csütörtökön fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

13.40 - Hejcét is elzárta a hó

Immár Hejcére sem lehet bemenni vasárnap déltől, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre vezető út hó átfúvás miatt járhatatlan - tájékoztatta a megyei közútkezelő ügyelete az MTI-t. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg öt út egy-egy szakasza járhatatlan hófúvás miatt.

Nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó, a Megyaszó-Kegyesbénye és az Újharangodot a 37-es úttal összekötő bekötő úton. Korábban az MTI megyei tudósítói arról számoltak be, hogy Pányok és Kéked is megközelíthetetlen. Időközben az MTI úgy értesült, hogy Kékedre Hollóháza felől, ha nehezen is, de be lehet jutni.

Vasárnap a Dunántúl nyugati területeit leszámítva többfelé, majd hétfőn már csak a keleti, északkeleti tájakon fordul elő havazás, hózápor. Az északnyugati szél megerősödik, vasárnap néhol viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6, -11 fok között alakul, de a szélcsendes, vastag hóval borított, derült területeken -15 fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn +1, -4 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon +2, +3 fok is lehet

13.10 - Az újabb havazás miatt ismét a főútvonalakat tisztítják Budapesten

A vasárnap délelőtt újrakezdődött havazás miatt valamennyi téli munkagépét a fő- és közösségi útvonalakra irányította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. - közölte a vállalat az MTI-vel.

A vasárnap délelőtti műszakban 90 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 974 hómunkással folyamatosan végezte Budapest úthálózatán, közjárdáin, közlépcsőin a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést az FKF Zrt. - olvasható közölte a társaság közleményében. Reggel fél nyolc körül szórványosan, majd délelőtt fél tíz körül a főváros teljes területén ismételt intenzív havazás kezdődött, ezért valamennyi téli munkagépet a fő- és közösségi útvonalakra irányítottak.

A társaság mérései szerint eddig 4 centiméter friss hó, összesen 28 centiméter hó esett. Az FKF Zrt. arra kéri a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogosbalesetek elkerüléséért. Ismételten kérik azt is, hogy a havat ne a már letakarított úttestre tolják. A cég egyúttal jelezte, hogy hómunkásokat vesznek fel vasárnap délutánra, a nyolc órai munkavégzésért nettó 3.400 forintot fizetnek.

12.30 - Elterelik a forgalmat a 37-es számú főútról

Elterelik a forgalmat a 37-es számú főútról a Borsod megyei Gesztelynél, mivel az árokba csúszott egy teherjármű - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek vasárnap. Egyedné Novodonszki Éva közölte: a taktaharkányi elágazás környékén csúszott be a jármű az árokba, a mentés idejére elterelik a forgalmat.

12.20 - Újra közlekedhetnek az elővárosi vonatok

A havazás megszűnése és a jelenlegi időjárási helyzet miatt 11 óra után újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok a budapesti elővárosi vonalakon; Északkelet-Magyarországon az intenzív havazás okozhat késéseket - közölte az MTI-vel a Mávinform sajtóügyeletese vasárnap délben.

Azokon a vonalakon, ahol szombaton szünetelt az elővárosi vonatok közlekedése, ismét járnak a menetrendben szereplő szerelvények - írta közleményében Peiper Károly. Hozzátette: a zónázó vonatok - ahol már az elővárosi járatok is elindulnak - nem fognak megállni minden elővárosi állomáson és megállóhelyen, csak a menetrendben is szereplő állomásokon.

Az elővárosi vonalakon a menetrendszerű közlekedés - az időjárás függvényében - várhatóan délutánra állhat helyre. Öt-tíz perces késésekre még lehet számítani. A Budapest-Székesfehérvár vonalon közlekedő vonatok 11 óra után már nem kerülő útvonalon közlekednek Budapest-Kelenföld és Tárnok között. Így ezen a vonalon is a menetrendben szereplő állomásokon, megállóhelyeken állnak meg a szerelvények. Peiper Károly közleményében azt írta: Miskolc és Debrecen térségében egy-egy távolsági vonat esetében jelentős késéseket okozhat az intenzív havazás és az erős szél, mert a folyamatos váltótisztítás ellenére váltóállítási problémák lehetnek.

Egy-egy távolsági vonat akár 30-40 percet is késhet. A vasúthálózat más körzetében nincsenek jelentős késések. Minden személy-, gyors- és InterCity vonat a vasárnapi napra vonatkozó menetrend szerint közlekedik.

A sajtóügyeletes arra hívta fel a figyelmet, hogy az InterCity vonatokra vasárnap már ismét meg kell váltani a helyjegyeket és a pótjegyeket. A Mávinform közleménye arra is kitért, hogy a havas időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért az utasok fokozottan ügyeljenek a fel- és leszállásnál.

11.56 - Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsodban

Több útvonalon nem közlekednek a Volán-buszok a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatta Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap az MTI-t.

Az utasok a Megyaszó-Szerencs útvonalon számíthatnak járatkimaradásra, illetve a sátoraljaújhelyi térségben több szakaszon is: így a Pálháza-Hollóháza-Sátoraljaújhely vonalon, illetve Hidasnémeti felé. A megye egyéb útvonalain egyelőre tíz-harminc perces késésekkel közlekednek a Volán-buszok - tette hozzá.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának közlése szerint jelenleg öt útszakaszt zártak le hóátfúvás miatt a megyében. A korábban lezárt Abaújkér-Aranyospuszta közötti részt már letakarították, az út járható. Továbbra sem lehet azonban közlekedni a Megyaszó-Legyesbénye közötti úton, ahol hótorlaszokat emel a szél, illetve még korábban lezárták a forgalom elől a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod és a 37-es számú út közötti szakaszt.

11.55 - Pest megyében nincs komolyabb fennakadás az utakon

Pest megye nyugati és déli részén szárazak, keleten latyakosak, néhol hókásásak a főutak, míg a mellékútvonalak egy részét még nem sikerült a hótól megtisztítani - közölte az MTI-vel vasárnap az Útinform főügyeletese.

Döme István elmondta: hogy a fővárosi régió déli részén jelenleg hódara esik, Szentendre-Vác-Dunakeszi környékén nemrég kezdődött a havazás, míg Monornál folyamatosan esik a hó. A megye északi és keleti területein a tisztítás ellenére a főutak csúszósak, latyakosak, míg Tárnok és Érd környékén egyelőre száraz a burkolat. Errefelé a mellékutakat is letakarították már - tette hozzá a főügyeletes. Pest megyében az átlagos hóvastagság 20 centiméter, ám a Pilisben Dobogókőn, illetve Tárnok környékén eddig 30-35 centiméternyi hó hullott. Baleset, elakadt jármű nem nehezíti a közlekedést - közölte Döme István.

11.05 - Két település megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplénben

Két település, Pányok és Kéked megközelíthetetlen, Zsujtára és Abaújvárra is nagyon nehéz eljutni a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben; Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat - közölte a megyei katasztrófavédelem és Tóth István, Pányok polgármestere vasárnap az MTI-vel.

Tóth István (független) elmondta, helyenként egyméteres hófal magasodik a Pányokhoz vezető úton. A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arról számolt be, hogy a települések vezetői úgynevezett "alkalmazási készenlétbe helyezést rendeltek el". Ez a polgári védelmi kifejezés azt jelenti, hogy helyi mozgósítás van a községekben, kérik az emberek közreműködését az utak megtisztításában, a gépeket és ennek a költségét a vis maior keretből visszaigénylik, vagyis az önkormányzatok maguk is próbálják biztosítani a szükséges feltételeket.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a három település felé vezető utat fokozottan takarítják, nagy erőkkel dolgoznak a területen. A megyében több helyen jelenleg is intenzíven havazik, a főutak havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. A frissen esett hóréteg átlagosan 15 centiméternyi, az út mellett felgyülemlett, összetorlódott hóréteg vastagsága több helyen negyven centis is lehet.

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete közölte: főként árokba csúszott járművekhez kérnek segítséget, de akad olyan eset is - például Mezőkövesd térségében - ahol gépkocsik akadtak el a hó miatt.

11.00 - A tűzoltókat 140-szer riasztották

A tűzoltókat 140-szer riasztották az elmúlt 24 órában a havazás miatt, zömmel közlekedési balesetekhez kérték a segítségüket - közölte az MTI-vel vasárnap Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő közlése szerint a legtöbb riasztást Pest megyében, a fővárosban és Borsod megyében kapták. Ketten vesztették életüket és 26-an sérültek meg, valamennyien közlekedési balesetekben - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy szombaton egy épülő autószalon teteje szakadt be a hó súlya alatt a fővárosban, Gödöllőn pedig egy sátor roggyant meg. A sátorban vérplazmát tárolnak, abban nem esett kár.

10.15 - Ha nehezen is, de minden út járható Szabolcsban

A vasárnap reggelre lehullott 10-20 centiméter hó ugyan nehezíti a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Beregben, de jelenleg nincsen járhatatlan főút vagy mellékút a megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális vezető ügyeletese az MTI-vel.

Murányi Nándor tájékoztatása szerint összesen 47 munkagép dolgozik, de a munkát nehezíti, hogy intenzíven esik a hó a térségben. A főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak letaposott hótól síkosak.

10.00 - Nehezen járhatóak az utak Hajdú-Biharban

Nehezen járhatóak az utak Hajdú-Bihar megyében, de nincs elzárt település és a hó miatt lezárt útszakasz - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. területi ügyeletvezetője vasárnap reggel.

Az éjszaka során lehullott nagy mennyiségű hó az egész megyében fennakadásokat okoz. A főutak hókásásak, latyakosak, míg az alsóbbrendű utak havasak, de mindenhol járhatóak. A cég 25 munkagéppel folyamatosan tisztítja az utakat.

9.15 - Baranyában minden út járható

Baranyában minden út járható az éjszakai havazás ellenére - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete az MTI-vel vasárnap reggel. Tájékoztatásuk szerint Baranyában 2-5 centi hó hullott éjszaka, vasárnap reggel is több mint 35 gép dolgozott a megye útjain. Minden út járható, az erős szél miatt azonban helyenként hóátfúvásra kell számítani, így például a pécsváradi tetőnél.

8.25 - A Dél-Alföldön minden út járható

A Dél-Alföldön nincs elzárt út, hófúvásról sem tudnak, az éjszaka lehullott hó miatt azonban az utak felülete latyakos, hókásás, sónedves - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Kft. regionális ügyeletvezetője vasárnap reggel az MTI-t.

Részletes útinformációk >>

A legtöbb friss hó, mintegy 10 centiméter Solt környékén hullott, a csapadék átlagos mennyisége pedig 5-6 centiméter volt a régióban. A cég munkagépei folyamatosan dolgoznak az utak tisztításán.

7.42 - Újabb utakat zártak le hófúvás miatt Borsodban

Hófúvás miatt újabb két utat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már hat úton nem lehet közlekedni vasárnap reggeltől - tájékoztatta a közútkezelő megyei ügyelete az MTI-t. Az Abaújkér-Aranyospuszta és a Megyaszó-Legyesbénye közötti utakon emel hótorlaszokat a szél, ezért kellett lezárni azokat a forgalom elöl.

Az ügyelet korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap reggel öt órakor zárták le a forgalom elöl a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod-37-es számú út közötti szakaszt.

7.40 - Észak-Magyarországon folyamatosan havazik

Száznegyven munkagép tisztítja folyamatosan az észak-magyarországi régió három megyéjének, Borsod-Abaúj-Zemplénnek, Hevesnek és Nógrádnak az útjait a hótól, ennek ellenére főleg az abaúji térségben vasárnap kora reggel öt órakor négy utat lezárták a forgalom elöl - tájékoztatta a közútkezelő régiós ügyeletese az MTI-t.

A feltámadó szél folyamatosan 40-50 centiméteres hófalakat emel elsősorban Abaújban, ezért kellett lezárni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, illetve a 37-es számú főútról Újharangodra vezető utat - közölte Dvorcsák Imre. Hótól elzárt település nincs. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szombat reggeltől, illetve délelőttől megszakításokkal, kisebb-nagyobb intenzitással havazik.

A leesett hó vastagsága 5-30 centiméter között változik. A főutak burkolata általában latyakos, letaposott havas, a mellékutaké havas. Megtisztításukon folyamatosan dolgoznak a közútkezelő társaság munkagépei.

7.15 - A fővárosban megkezdték a mellékutcákban is a hóeltakarítást

Mivel az éjszaka nem havazott Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gépeivel elkezdte a mellékutcákban is a hóeltakarítást - közölte vasárnap az MTI-vel Horváth László, az FKF helyettes szóvivője. Hajnalban ellenőrzésre visszatértek a fő- és közösségi útvonalakra, és ahol szükséges volt, megszüntették a síkosságot.

A közösségi közlekedés rendben elindult. A cég 94 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 939 hómunkással folyamatosan végezte Budapest úthálózatán, közjárdáin, közlépcsőin a hó eltakarítását és a síkosságtól való mentesítést. Ha napközben nem lesz havazás, tovább folytatják a mellékutakon a munkát - tette hozzá a szóvivő. Este 10 óra körül lepelnyi hó hullott főváros dél-keleti részén, a XVII. És XVIII. kerület bizonyos részein, de ez nem okozott gondot.

Az FKF kéri a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és a jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják! A cég tájékoztatja lakosságot, hogy a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel vasárnap 06.00-tól 14.00 óráig tartó munkavégzésre.

Részletes útinformációk >>

Időárás

Vasárnap borult marad az ég, és sokfelé lehet újabb havazás. A nagyobb mennyiség keleten valószínű. Az északnyugati szél viharossá fokozódhat, így többfelé lehet hófúvás. Hidegfronti hatással számolhatunk. Reggel -4, délután -1 fok körül alakul a hőmérséklet.

Ez történt szombaton >>
Vasárnap sem közlekednek a budapesti elővárosi vonatok

Vasárnap sem közlekednek a budapesti elővárosi vonatok négy vonalon, helyettük a zónázó vonatok minden elővárosi állomáson és megállóhelyen megállnak - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel. Január 31-én is érvényben marad néhány változás a budapesti elővárosi forgalomban a hóhelyzet miatt, azonban az InterCity vonatokra vasárnaptól ismét meg kell váltani a helyjegyeket és a pótjegyeket. További intézkedésig a Budapest-Székesfehérvár vonalon nem közlekednek a martonvásári vonatok, a Budapest-Szob vonalon a váciak, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a monoriak, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon pedig a sülysápiak. A Budapest elővárosában megálló zónázó vonatoknál a megállások miatt 15-20 perces késésekkel egész nap számolni kell. A vasúthálózat más körzetében nincsenek korlátozások, minden személy, gyors és InterCity vonat a vasárnapi napra vonatkozó menetrend szerint közlekedik - közölte az ügyeletes.

Több a riasztás a mentőknél

Az Országos Mentőszolgálatnál egy átlagos szombathoz képest 15 százalékkal több riasztás futott be a nap folyamán. Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: ez az adat azokra a helyekre jellemző az országban, ahol esett a hó.

Délután három óra után a nap addig eltelt részét tekintve még csak 10 százalékos növekedésről számolt be az ügyeletes. Hozzátette: Budapesten az intenzív havazás miatt a szokásosnál lassabban tudtak közlekedni, de minden beteghez eljutottak.

Tájékoztatása szerint eddig kétszer-háromszor fordult elő, hogy elakadt a mentőautó, de a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. rövid időn belül segítséget nyújtott és járhatóvá tette az adott útszakaszt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok és Bánréve között az este történt egy közúti baleset, amelynek van két súlyos és négy könnyű sérültje. Minden sérültet Miskolcra szállítottak kórházba - közölte az ügyeletes.

Havazás a hétvégén - Fotó: MTI

Olvasóink írták

 • 15. bonita2 2010. január 31. 22:13
  „Let it snow!”
 • 14. frenyo33 2010. január 31. 19:50
  „Mocskos nagy szerencsénk van hogy itt Gy-M-S megyében,főleg Móváron nem eset ebböl a nagy hóbol.piha de jó:-))))nagyon örülök neki.”
 • 13. Fannianyu 2010. január 31. 19:15
  „zotya975: még az oldalakon se találni normalis aktuális jelentést”
 • 12. Mankapunka 2010. január 31. 17:03
  „Láttam 5 hótolót a Komszol udvarán!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. Imcsi 2010. január 31. 13:50
  „Egy élménnyel kevesebb!”
 • 10. hubble 2010. január 31. 13:17
  „Én nem bánom hogy ebből ki maradt Győr!!”
 • 9. Eszteee:) 2010. január 31. 10:07
  „Köszi szépen Truder!:)”
 • 8. Truder 2010. január 31. 10:04
  „Nem esik , nem is esett..Eszteee.
  Fújdogál a szél, -3 fok van.”
 • 7. Eszteee:) 2010. január 31. 09:54
  „Sziasztok! Valaki, aki Győrben lakik tudna nekem segíteni abban, hogy pillanatnyilag milyen az időjárás arrafelé? Esik-e valami, fúj-e a szél, stb. Előre is nagyon köszi:).”
 • 6. igazmondó 2010. január 31. 09:24
  „30 centi havat akarok Győrbe! Most! Nem várok!”
 • 5. királyfi 2010. január 31. 08:57
  „Kőszegen tegnap sütött a nap, és +5 fok volt! :D
  Szombathelyen borús 2-4 fok volt! :D”
 • 4. Gabika22 2010. január 31. 08:54
  „én most itt vagyok borsod szivében (sajnos), de eszméletlen nagy hó esett és esik...ma szeretnék vissza menni sopronba de hogyan azt nemtudom.,..”
 • 3. zotya975 2010. január 31. 08:07
  „Idöjárás jelentés? Neted van, ha jól látom, van Időkép, meg még jópár oldal, ahol nézelődhetsz.”
 • 2. Fannianyu 2010. január 31. 07:52
  „Minket nem csak a hó kerül el a soproni régióban,hanem a normális időjárás jelentés.
  Vajon mi nem ehhez az országhoz tartozunk?Ez engem egy kissé elszomorít.”
 • 1. egysoproni_ 2010. január 31. 07:46
  „Sopronban nemhogy hó nem esett hanem inkább olvadt tegnap.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vasember 24 métert úszott jég alatt

Minden különösebb védőfelszerelés és búvárruha nélkül vetette bele magát a matyó főváros… Tovább olvasom