Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Hátrányos kedvezmény

A kedvezménytörvény lehetőségeivel élve a megyében jelenleg 48 külföldi állampolgár dolgozik. Az elmaradt roham egyik oka az lehet, hogy a státustörvény sok esetben megnehezíti a munkavállalást.

Érkeznek a munkások Szlovákiából
Bár az idényjellegű munkák csak augusztusban csábítanak nagyobb tömegeket a magyar gazdaságokba, az már most látható, hogy a státustörvény nem hoz áttörést a hazai munkaerőpiacon. A megyei munkaügyi központ adatai szerint jelenleg 48 kedvezményre jogosult (negyvenhatan Szlovákiából, ketten Romániából érkeztek) dolgozik szűkebb régiónkban. Rajtuk kívül még 793 szlovák munkást tartanak számon, akik viszont nem a kedvezménytörvényt kihasználva jelentkeztek munkára.

Jól látható tehát, hogy a tavasz elején beharangozott „ külföldi áradat " nem érte el Magyarország északnyugati határát.

Hatvannapos ügyintézés

 Feketemunka: nem szűnt meg

A munkaügyi központok csak ellenőrzés (ami a munkaügyi felügyelőség feladata) után tudnák megmondani, mennyi a feketemunkát vállalók száma Magyarországon. Egyelőre csak sejthető, hogy a külföldiek egy része a könnyebb és gyorsabb utat választja, ha hazánkban pénzt szeretne keresni.


Ennek okait a státustörvényben kell keresni, amely – számos előnye mellett – hátrányt is jelent a határon túlról érkezőknek. Rimányiné Somogyi Szilvia, a központ igazgatója elmondta: számos helyi cég nemegyszer azzal keresi meg őket, hogy azonnal szüksége lenne emberekre. Ennek a kérésnek korábban – a két ország közötti megállapodás alapján – eleget tudtak tenni: a buszt kiküldték Szlovákiába, amely hozta is a munkavállalókat. Ezt azonban ma már nem tehetik meg, a törvény ugyanis kötelező 60 napos ügyintézést ír elő, amelyet mindenkinél be kell tartani. Ilyen esetben a szlovák munkások lecsúsznak a lehetőségről.

Idénymunka: nincs tömeg

A kedvezménytörvény évente 3 hónapos munkavállalást engedélyez Magyarországon, ami kimondatlanul is a mezőgazdasági idénymunkát keresőknek kedvez. Ez azt jelenti: augusztus-szeptember környékén várható nagyobb tömeg, ahhoz viszont (a két hónapos ügyintézést figyelembe véve) már most kell jelentkezni. Rimányiné megerősítette: érdeklődők valóban vannak, de korántsem tömegesen. Az is kiderült mostanra, hogy az egyik hűtőipari cég, amely éveken át mindig kért munkaerőt a csúcsidőszakban, idén nem él ezzel a lehetőséggel.

 


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig temetetlenül

Két, több mint harminc napja temetetlen holtat tároltak (tárolnak) a megye egy-egy intézményében… Tovább olvasom