Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Hatékonyabb védelem kellene

Egy biztonsági felmérés szerint az egyéni felhasználók 81 százaléka nem védekezik megfelelően.

Egy biztonsági felmérés szerint az egyéni felhasználók 81 százaléka nem védekezik megfelelően a napjainkban egyre gyakoribbá váló internetes fenyegetések ellen.

Az America Online és a National Cyber Security Alliance közös felmérésének elsődleges célja az volt, hogy információkat szolgáltasson az otthoni felhasználók informatikai biztonsággal kapcsolatos megítéléséről és szokásairól. A felmérés kiértékelését követően az derült ki, hogy az otthoni PC-k védelmére sokkal több figyelmet kellene szentelni.

A vizsgálat elsősorban három kritikus védelmi megoldás meglétét és azok használatát igyekezett felmérni. Így a szakemberek különös figyelmet fordítottak a folyamatosan frissített antivírus szoftverekkel, a tűzfalakkal illetve a kémprogramok ellen védő alkalmazásokkal kapcsolatos szokások feltérképezésére. A felmérésből kiderült, hogy az otthoni felhasználók 81 százaléka a három kritikus biztonsági alkalmazás közül legalább egyet nem használ. A megkérdezettek 56 százaléka az antivírus szoftverét csak ritkán frissíti, vagy egyáltalán nem használ víruskeresőt. A felmérés rávilágított arra, hogy az otthoni tűzfalak konfigurációja az esetek 44 százalékában nem megfelelő. Ezek mellett az is kiderült, hogy a felhasználók 38 százaléka nem védekezik a kémprogramok ellen.

A szakemberek szerint a nem túl bíztató eredmények ellenére a biztonsági szoftverek használatával kapcsolatos felhasználói szokások tekintetében javulás tapasztalható. Így például egy év alatt a megfelelően konfigurált tűzfalak aránya jelentősen nőtt. Ugyancsak javulás figyelhető meg a víruskeresők frissítési gyakoriságával és a kémprogramok ellen védő szoftverek használatával kapcsolatban is. Többek között ennek is köszönhető, hogy a kémprogrammal fertőzött számítógépek száma jelentős mértékben csökkent. Míg tavaly a PC-k 80 százalékán volt megtalálható valamilyen kém- vagy reklámszoftver, addig idén ez a szám 61 százalékra csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karrier titka

Amerikai pénzügyi szakemberek kimutatták, hogy mit nyer a munkaerő, ha szép. És mit veszít, ha kövér… Tovább olvasom