Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Határozott magyar nem a verespataki aranybányára

Magyarországnak komoly kifogásai vannak a Verespatakra tervezett aranybányával kapcsolatban, ezért azt javasolja a román félnek, hogy ne adja meg a környezetvédelmi engedélyt. Romániának figyelembe kell vennie a magyar észrevételeket, ám hazánknak nincs vétójoga az ügyben.
A kétnapos romániai tanácskozáson a magyar fél az alternatív technológiákkal, a zagytározóval, a gátbiztonsággal, a baleseti kockázatokkal, valamint a szennyezés terjedésének modellezésével kapcsolatban tett észrevételeket és kért további, részletesebb dokumentációt.

A magyar szakemberek kifogásolták többek között a túl magas cianid szennyezéssel járó technológia tervezett alkalmazását, és nem találták alkalmasnak a szennyezés terjedésének modellezését sem. Nem értettek egyet a földrengési kockázat felmérésének kidolgozottságával, valamint elégtelennek találták a baleseti kockázatelemzést is.

A dokumentáció kidolgozottságának jelenlegi állapotában ezért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium delegációja nem javasolta Romániának a környezetvédelmi engedély megadását. A román fél döntését mindaddig nem hozhatja meg, amíg a konzultációk le nem zárultak.

Mint ismeretes, a romániai Verespatakon aranybánya nyitását kérelmezte a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nevű vállalat. Mivel a tervezett projekt Magyarországra is jelentős környezeti hatással lehet, hazánk kezdeményezte az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló Espoo-i Egyezmény alkalmazását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal. Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban. Tovább olvasom