Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Határokon átívelő road showt indított az Electro-Coord

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. figyelemfelkeltő és környettudatosságra nevelő kampányt indított, melynek célja, hogy az elhasznált kompakt izzókat, fénycsöveket, lámpatesteket a lakosság a jövőben szelektíven gyűjtse és azok ne kerüljenek a kommunális hulladékba.


"Két ország, egy cél, közös siker", ez a mottója a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, s ezt vallja az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. valamint román partnere a Recolamp is, akik az elektronikai hulladék gazdálkodásban hosszú évek óta jártas cégek. A határokon átívelő program a romániai Temesváron startolt, július 27. és augusztus 2. között pedig Békéscsabán a Korzó téren találkozhatnak az érdeklődők az erre a road-showra készült interaktív rendezvénysátorral.

Az Únió által támogatott projektben 2011 márciusa és 2012 májusa között Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi mellett a romániai Arad, Temes, Bihar, Szatmár megyéi is részt vesznek. A rendelkezésre álló 1,6 millió eurót speciális gyűjtő konténerek gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok szervezésére, valamint az elhasznált világítótestek, izzók és neoncsövek újrahasznosítását szolgáló gyár építésére használják fel. A Mezőkovácsházán felépülő gyár ellátja majd a projekt mindkét partner országát.

Kovács Béla, az ELECTRO-COORD Nonprofit Kft. divízió managere szerint, különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó takarékos égők és fénycsövek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 5500 ponton gyűjtik az elektronikus hulladékot és ezen belül is szelektíven a takarékos égőket, izzólámpákat. A világítótestek anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott világítótestek 40%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2016-ra ez az arány 70-80% legyen. A közö közös magyar–román projekt keretében újabb 50000 nsqsudzezuzrzwsejf turi3ri4rtti 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot szeretnénk létesíteni.

közös magyar-román program keretében újabb 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot szeretnénk létesíteni"

Békéscsaba – a road-show első hazai állomása

A szemléletformáló kampány első magyarországi állomása Békéscsaba. A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón képviseltette magát Opauszki Zoltán, Békéscsabai Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke, Kalapáti Magdolna a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program, Közös Szakmai Titkárságának igazgatója, Roxana Sunica a Recolamp Románia marketing managere, Tóth Zoltán az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft ügyvezetője, valamint Dr. Kovács Béla az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. világítástechnikai divíziójának managere.

Az interaktív rendezvénysátor a következő hónapokban összesen 20 nagyvárost és 8 megyét érint a két országban. Magyarországon Békéscsabát, Hajdúböszörményt, Gyulát, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Szegedet, Szentest, Nyíregyházát, Orosházát, Hódmezővásáhelyt, míg Romániában a következő városokba várják az érdeklődőket: Temesvár, Lugos, Sannicolau Mare, Arad, Ineu, Nagyszalonta, Nagyvárad, Margitta, Nagykároly és Szatmárnémeti.

A békéscsabai Korzó téren felállított interaktív sátor segítséget nyújt mindenkinek az elektromos hulladékok elhelyezésével és újrahasznosításával kapcsolatban. Az első hazai állomáson az érdeklődők 2011. július 27 - augusztus 2. között 9:00 – 18:00 között látogathatják a sátrat, ahol hasznos információk, interaktív játékok, dokumentumfilmek és háttéranyagok is rendelkezésre állnak.

A békéscsabai helyszínen az elhasznált fénycsöveket, kompakt izzókat, lámpatesteket a felállított interaktív sátor mellett a lakosság is elhelyezheti a gyűjtőedényekbe. A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt célja a lakosság szemléletformálása, az elektromos-, elektronikus hulladékok szelektív gyűjtésére való nevelés, valamint az újrahasznosítás fontossága, amely tisztább környezetet és jobb életminőséget biztosít a jövőben mindenki számára.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Offshore számlára megy a Pannon Egyetem pénze

Havi 26 millió forintot emel le egy panamai hátterű cég az egyetemtől üzemeltetés jogcímén - írja… Tovább olvasom