Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Határ menti munkaügyi gondok

Jellemzően a munkaerő-kölcsönzők által foglal- koztatottak kiszolgáltatott helyzete, a magyar munkáltatók szlovákiai cégalapítása állt annak a szakmai tanácskozásnak a középpontjában, amit a megyei munkaügyi központ hívott össze szlovák partnerei bevonásával.
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta lapunknak, hogy a tanácskozáson szóba került a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatottak kiszolgáltatott helyzete. Nem mindig követhető, hogy a dolgozók után hol fizetik a járulékokat, Magyarországon, Szlovákiában vagy sehol.
– Sokan jönnek dolgozni hozzánk Szlovákiából, nem érezni, hogy az uniós csatlakozással csökkenne a számuk. A két ország közötti adózási különbségek miatt a cégek taktikáznak. A legnehezebb dolga azoknak a munkavállalóknak van, akiket kölcsönzők foglalkoztatnak – jegyezte meg Rimányiné Somogyi Szilvia. Az igazgató elmondta, ugyancsak az adózási különbségek miatt több magyar cég tette át székhelyét Szlová-

kiába. Ebből is sok probléma keletkezik, amik az egészségügyi ellátás, a nyugdíj vagy a családi pótlék körül alakulnak ki.
– A problémák számos alkalommal felszínre kerültek, amikor valaki gyesre vagy táppénzre ment. A legrosszabb azoknak, akik nyugdíjba mennek, de ugyanez a helyzet a családi pótlék esetében is. Fontos tudni, hogy a dolgozó után ott kell fizetni a járulékokat, ahol foglalkoztatják őket. Ezalól akkor van kivétel, ha munkaerő-kölcsönző céggel állnak szerződésben – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland győzelem a szerbek ellen

Hollandia szokásos labdatartó játékát kiválóan játszva gyors szélsőinek köszönhetően legyőzte a… Tovább olvasom