Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Hatályon kívül helyezték a Baumag alapítójára kirótt ítéletet

A Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálytalanságokra hivatkozva hatályon kívül helyezte azt a Baumag-ügyben tavaly januárban hozott ítéletet, amellyel Balázs Lászlót, a Baumag Szövetkezet alapítóját tőkebefektetési csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélte - hangzott el az MTV híradójában kedden este.

A híradó tudósítása szerint a Baumag-ügy aktái már visszakerültek a Fővárosi Bíróságra. Itt akár már márciusra kitűzhetik a megismételt eljárásban az első tárgyalási napot, mivel a hatályon kívül helyezett ügyek soron kívüliséget élveznek. Két-három tárgyalás után pedig már ki is hirdethetik az újabb első fokú ítéletet a Baumag-ügyben - tették hozzá.
Az MTV híradójában Czine Ágnes a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője úgy nyilatkozott: "a törvényi előírás, kötelező előírás ellenére az első fokú bíróság nem sorolta föl a bizonyítékokat, illetőleg hogy a bizonyítékokat hogyan értékelte az eljárás során. Ezt pedig a másodfokú bíróság nem pótolhatja".

A károsultak képviselője szerint a hatályon kívül helyező ítélet tovább csökkenti az esélyt, hogy valaha viszontlássanak valamennyit a befektetett pénzükből. A híradóban hangsúlyozták: "a rendőrség korábban zárolta a Baumag vezetőinek vagyonát,a kisbefektetők csak ebből számíthatnának káruk megterítésére".

Juhász Gábor a károsultak védője az MTV-nek azt mondta: "Ameddig nem történik meg ... a büntetőügy lezárása, addig feltehetően nem fogja a bíróság felszabadítani a bűnügyi zárlatot."

"A Baumag Szövetkezet 1995-től a banki kamatnál jóval magasabb hozamot ígérve gyűjtötte a pénzt. A piramisjáték-szerűen működő rendszer 2003 végére összeomlott". A vád szerint a Baumag vezetői tizenháromezer kisbefektetőt károsítottak meg összesen negyven milliárd forinttal.

Az első fokú bíróság hét évi börtönbüntetésre, a közügyektől kilenc évi eltiltásra és kilencmillió forint pénz-mellékbüntetésre ítélte Balázs Lászlót.

Olvasóink írták

 • 1. LAZA 2011. január 04. 21:37
  „Újabb hatalmas pofon a sokat emlegetett jogállamiságnak.
  Mondja meg már valaki nagyon okos(talán Józsi)hogy hol van itten jogbiztonság?
  Képessek e egyáltalán egy jogilag kifogástalan határozatot hozni.
  Akkor miért tartjuk őket,ha az áruházi tolvajon kivül képtelenek egyetlen komoly bünőzőt is elítélni.
  Vagy ha véletlenül valakit el is itélnek akkor rövidesen jön a hatályon kivül helyezés.
  Vagy az elitélt szépen kisétál az itélethozatal közepette.
  Esetleg szépen lelép a házi őrizetéből.
  Persze majd elfelejtettem:
  A több száz? ezer?egészséges gyereket világra segítő szülésznőt vasra verve hurcolásszák a jogállamiság legnagyoobb büszkeségére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbüntetésre ítélték a gyerekeik nevelését elhanyagoló szabolcsi szülőket

Az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva másfél év, illetve egy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a férfit és nőt, akik elhanyagolták nyolc gyermekük nevelését, valamint bántalmazták őket. Tovább olvasom