Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Hatályba lépett az NMHH frekvenciadíj rendelete

Hatályba lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének első rendelete a frekvencia-lekötés és -használat díjainak szabályozásáról.

A rendelet szövege a Magyar Közlöny március 31-i számában olvasható.

A hivatal közleménye szerint az új szabályozás a korábbi rendelethez képest tartalmaz egy olyan újítást is, amely alapjaiban változtatja meg a mobilszolgáltatók frekvenciadíj-számítását, bevezetve a magyar piacra az európai trendeknek megfelelő sávdíj alkalmazását. A rendelet ösztönzi a mobilszolgáltatók piaci beruházásait, hozzájárulva az ország versenyképességének javításához. Ez az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján, önálló rendeletalkotási joggal saját hatáskörben alkothatott meg.

A rendelet hatálya azokra a díjakra terjed ki, amelyeket a polgári célú rádió-távközlési tevékenységet vagy szolgáltatást végzőknek a polgári célú rádiófrekvenciák használati jogáért kell fizetni. A rendelet kiterjed azokra a díjakra is, amelyeket a rendelet hatálybalépését megelőzően vagy azt követően árverés vagy pályázat útján értékesített frekvenciasáv esetén a jogosítottnak a rendelet hatálybalépését követő naptól a frekvenciahasználati jogosultság érvényességi ideje alatt kell fizetni (sávdíj).

Nem terjed ki a rendelet hatálya viszont arra a frekvenciadíjra, amelyet a jogosított a koncessziós szerződésben rögzített módon és mértékben fizet meg.

A rendelet kitér arra is, hogy kinek nem kell ilyen díjat fizetnie: így például annak, aki diplomáciai mentességet élvez, vagy amatőr szolgálat, illetve a rádiócsillagászati szolgálatnak, az űrbeli üzemeltetés, az űrkutatás, a műholdak közötti és a műholdas Föld-kutató szolgálat állomásainak, továbbá a műholdas légi mozgószolgálat légijármű végberendezései, valamint a műholdas műsorszóró és rádiómeghatározó szolgálatok vételéhez szükséges végberendezések által használt frekvenciák után. Az állomások és berendezések rádióengedélyben rögzített szüneteltetésének időtartama alatt a jogosítottnak a frekvenciahasználati díj 50 százalékát kell megfizetnie.

A rendelet alapján megállapított frekvenciadíj 25 százalékát kell például megfizetniük - kizárólag e tevékenységükkel összefüggésben használt frekvenciáért - az élet- és vagyonbiztonság közvetlen megóvásával foglalkozó mentőszolgálatoknak, a házi- és üzemorvosi szolgálatoknak, a karitatív szolgálatoknak, a kórházaknak, klinikáknak, gyógy- és rendelőintézeteknek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, a bányamentő szolgálatoknak, az árvíz- és belvízvédelmi készenléti szerveknek, illetve a meteorológiai szolgálatoknak, a hivatásos állami, hivatásos önkormányzati, illetőleg azon önkéntes és létesítményi tűzoltóságoknak, rendőrségi és polgári védelmi készenléti szervezeteknek, amelyek nem kormányzati célú frekvenciasávot használnak. A rendelet felsorolja azt is, hogy például a frekvenciák és a berendezések után pontosan mekkora díjat kell fizetni, ezeket részletesen a mellékletek tartalmazzák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányozás - Vita a módosító javaslatokról, az MSZP és LMP képviselői távolmaradtak

A gyermekek védelméről, az önkormányzatok helyzetéről és a tanyavilágról is szó esett az új… Tovább olvasom