Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Használ a mobil a szerelemnek?

A mobiltelefon behatolt a szerelem világába is; kutatók szerint gazdagítja, kiteljesíti és átélhetőbbé teszi.

A mobiltelefon behatolt a szerelem világába is, ám a kutatók szerint  az általános vélekedéssel szemben nem veszi át a helyét az igazi  romantikus kapcsolatnak, inkább gazdagítja, kiteljesíti és mélyebben  átélhetővé teszi az érzelmeket. 

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a mobilszerelem kezdetben leginkább SMS-szerelem. A leírt szöveg ugyanis a személyes  beszélgetésnél távolságtartóbb, s ezért másképpen ad lehetőséget egy  szerelmi kapcsolat kibontakoztatására: az ismerkedésre, a tapogatózásra, aztán az első szerelmi vallomásra, és a szakításra is. 
Nyíri Kristóf akadémikus, a T-Mobile és a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi kutatásának tudományos vezetője elmondta: a vonatkozó nemzetközi irodalomból is leszűrhető, hogy a mobilon küldött üzenetek gazdagabbá, tudatosabban átélhetővé teszik a szerelmet, s ezáltal romantikusabb lesz a kapcsolat. Az SMS-ek ugyanis részben áthelyezik a szerelmet az írott nyelv közegébe, ezáltal az emberek szembesülnek saját gondolataikkal, s érzelmeikről  olyasmit is megtudhatnak, amit korábban nem.

A professzor szerint a mobil mára a légyottok, titkos találkák  technikai eszközévé vált, s ezáltal kitágította a szerelemi szabadság határait. Már az is üzenet értékű, ha például a  szerelmesek egyike kikapcsolja a telefonját. 
Nyíri Kristóf elmondta: a szerelmi élet is kulturális átalakuláson megy keresztül a mobilkommunikáció révén, ahogyan a magánszféra általában. Ezen belül például megnő az emberek ingerküszöbe, többet tűrnek el a másik szabadságát illetően, mivel egyre nehezebben lehet eltitkolni, hogy mit tesz. 

Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató, az Eötvös Lóránd  Tudományegyetem Bölcsészettudományai Karának oktatója kifejtette: a  mobilszerelem - az utóbbi időben két könyv is megjelent ezzel a címmel - létező jelenség, s az örökös időhiány is támogatja. Az SMS a benne elküldhető karakterek miatt tömörebb, mint az élő beszéd, s ezért gyakran pontosabban fejezi ki mondanivalónkat. Hozzátette: a  szerelemben nagyon fontos a sejtetés, amit az üzenet szintén  megkönnyít azáltal, hogy több síkon is értelmezhető. A címzett ráadásul nem látja a küldőt, ezért több mindent képzelhet, s nagyobb szüksége van a fantáziájára ahhoz, hogy kitalálja, mi a fő értelme szövegnek. 

A hagyományos szereposztásban gondolkodva az SMS-t küldő  kezdeményező fiú előnyöket is élvez a címzettel szemben. Mivel a  lány nem látja őt, nem árulhatja el magát metakommunikatív jelekkel,  így nagyobb a védettsége, ami felszabadítóan hat rá. 
Szvetelszky Zsuzsa szerint a mobiltelefon nemcsak a szerelem  kibontakozását, hanem a szakítást is megkönnyíti. Az SMS ugyanis  arctalan, s ezáltal egyszerűbbé teszi a válást. Nagyon fontos, hogy  az SMS-ben történő szakítással pszichikai energiát takarít meg a  szakító, mivel nem kell kínos, személyes kontaktusba kerülni a  másikkal. Ez a magatartás korábban is jellemző volt az emberekre,  akik inkább megírták, minthogy személyesen mondták el, hogy  szakítanak. 

Szvetelszky Zsuzsa szerint a mobiltelefon a szerelemben is szervezi a társas teret. A mobilszerelem egyik új aspektusa a barátnők közötti lelkizés, amikor a lányok kör-SMS-ben közlik, hogy ki kivel jött össze. Gyakran összeülnek és elemzik a fiú üzenetét, információt cserélnek például arról, hogy mi a meghódításához vezető legjobb út, s hogyan kell eredményesen taktikázni nála. 

Ez korábban is így volt, hiszen a szerelmes leveleket is megmutatták egymásnak a nők, ám most sokkal gyakoribbá vált az üzenetek mutatása azért is, mert a fiatalok 95 százaléka SMS-ezik. 
A kutatók szerint a mobil-szerelmet felfedezték a szolgáltatók is, amelyek a honlapjukra romantikus vagy erotikus üzenetcsoportokat tesznek fel, megkönnyítve ezzel az ismerkedést, a szakítást. 
Szvetelszky Zsuzsa ezzel összefüggésben rámutatott: a szerelem  megjelenik az operációs logókon keresztül is. A partnerrel közös fotó megjelenítése a monitoron a kapcsolat szempontjából ugyanolyan üzenet értékű, mint a jegygyűrű hordása. 

De még a családtervezést is befolyásolhatja a mobil: Lengyelországban a mobilosok a saját termékenységi adataikat elküldve például SMS-ben értesítést kapnak arról, mikor vannak kevésbé fogékony időszakban, s ezt a fajta családtervezést a katolikus egyház is elfogadja. 
Nyíri Kristóf elmondta, az újabb üzenetforma, az MMS révén a szerelemi képi kultúra is újra fejlődni kezd: az emberek ismét megtanulnak képeken keresztül kommunikálni. Virágcsokrot küldenek egymásnak, vagy intim képeket cserélnek: az MMS küldése azt üzeni, bármilyen távol vagyunk is egymástól, mindig együtt vagyunk. 

A kutatók szerint a mobil egyre dominánsabb kommunikációs eszközzé válik, egyre több életvezetési funkciót vesz át, s az lenne a furcsa, ha nem hatna az emberek egyik legfontosabb érzelmére, a szerelemre. 
Következésképpen, akinek nincs mobilja, az lassan kimarad a  szerelemből is, mivel az emberek egyre inkább mobilon szervezik a  társas életüket. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érmekben bízik

a magyar csapat

A hétvégén a lengyelországi Poznan látja vendégül Európa legjobb kajakosait és kenusait. A nagy… Tovább olvasom