Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hasmenés, uborka, ÁNTSZ - Magyarországon mostanáig nem jelent meg a járvány

Öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek.

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján. A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal - tette hozzá.

A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

Mint mondta, Németországban háromféle terméket vizsgálnak, ebből kettő spanyolországi uborka, egy pedig holland vagy dán eredetű uborka. Szabó Enikő hangsúlyozta: nem elegendő csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem csak alapos megmosás után, hámozva ajánlott fogyasztani. Kiemelte továbbá: nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos. Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak, és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlja: ne kezdjenek antibiotikum-kúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Hasfogó szedése sem javasolt, mivel ezáltal a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.

Szabó Enikő azt mondta, a legfrissebb információk szerint Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Hozzátette: az érintett országokban csaknem háromszáz olyan betegről tudnak, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult. Mint mondta, hivatalosan eddig két olyan betegről számoltak be, aki bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben halt meg. Szabó Enikő emlékeztetett, hogy a héten körlevélben értesítették az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az OEK-et, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható. Ennek eredményeképpen mostanáig öt minta érkezett a központba, és ezek a szombatra elkészült vizsgálati eredmények alapján mind negatívak lettek a járványt okozó baktériumra. Németországban nem csillapodik a hasmenéses járvány, vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett; az áldozatok valamennyien észak-németországiak.

A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem háromszáznak az állapota válságos. Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját. Egy német cég - szombat éjjeli prágai közlés szerint - Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz. A francia egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amely összefüggésbe hozható a németországi hasmenéses járvánnyal. Mindhárom, kórházban ápolt ember a közelmúltban tért haza Németországból. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta a spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felére várhatók.

Olvasóink írták

 • 7. verembele 2011. június 01. 14:39
  „Tisztelettel: 2 íráshoz
  Nem vagyok jós, de mára azért kiderülni látszik, hogy a Spanyolok "szarral" etetett "ubi"-ja sem árt senkinek.
  A természetes miért ártana? Ha nem talál Európa "kiemelt figyelmű baromságot" mint ez az ügy akkor kreál?
  Hát kreált....
  Most a Spanyolokon a sor. De szerintem jönnek a Görögök, a Portugálok, aztán óvatosan az Olaszok, ....meg..meg...
  Tegyük egymást csöndben tönkre....Talán az új "CIA " ügynököket is erre kellene képezni.
  Egy Országot tényleg lelehet így is rombolni, Mi már csak tudjuk.
  Üdv.”
 • 6. tovari 2011. május 30. 21:17
  „no para, hamarosan lesz oltás ellene (vagy érte?) , persze jutányos áron :D”
 • 5. SC 2011. május 30. 20:02
  „4. pancser
  Ausztriában most a Lidl-ben csak 5 euró cent a kígyó uborka,menj,ezt még te is meg tudod fizetni!.-)))”
 • 4. pancser 2011. május 30. 14:48
  „Bevethették volna ellened, küldd a GPS adatot és küldik a csomagot ablakon keresztül.”
 • 3. zsuzso100 2011. május 30. 12:54
  „Biztos megint valami figyelemelterelés....ecoli baktérium mindenkinek jut a szervezetébe. mitől lenne egy uborkán koncentráltabb, ahol nem is látom lehetőségét, hogy lett szennyezett ecolival, ha mosással, pucolással kivédhető a fertőzés?”
 • 2. verembele 2011. május 30. 11:28
  „Tisztelettel: Végre már más demokratikusnak nevezett kultúra is elvérzett az Élelmiszer piacon! Rajtunk kívül is.
  Nocsak? Sztán csak nem-e "4 Mancs (idióta tappancs)" nevű mindentvédők találtak új célpontot a kacsatömés helyett? Most a Spanyolokat. Nocsak trágyával serkentették az ubit és nem egyéb mű kemikáliával? Nohát.
  Mivel szeretem a szűkebb hazait, kijelentem, hogy legalább egy kilóméter "szart" is megehettem a növények által feldolgozva, de mégse ettől döglök meg egyszer..... Aki halott a "MARGARIN"-ról talán érti. (készítése során csak 1 molekulával tér el a műanyagtól)
  Ami édes szívemnek, hogy nem a magyar mezőgazdasági termelést veszik elő bűnbaknak....
  Üdv.”
 • 1. janika 2011. május 30. 09:43
  „Csak nem az öreg Mándlinak is adtak az uborkából és el is vitte? Nem is lehet hozzászólni a halálhíréhez, hát, ha kiderülne mitől is halt meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: az egész nemzet tisztelte a volt államfőt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzéssel osztozik Mádl Ferenc családjával és mindazokkal,… Tovább olvasom