Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Harry Potter és a tűz serlege

Az új részben az immár 14 éves Harry az eddigieknél is nehezebb próbatételekkel néz szembe.

E negyedik részben az immár 14 éves Harry (Daniel Radcliffe) az eddigieknél is nehezebb próbatételekkel kénytelen szembenézni. Akaratán kívül, és nála idősebb, tapasztaltabb diákokkal együtt kell részt vennie a nemzetközi Trimágus Tusán, amelyre megmagyarázhatatlan módon egy ismeretlen nevezte be. Ám az iskolai verseny veszélyei elhalványulnak az immár bizonyossá váló tény mellett: Voldemort, a Sötét Nagyúr (Ralph Fiennes) ismét színre lépett, és nemcsak hatalmát nyerte vissza, hanem emberi alakját is!

INFÓ

Harry Potter életének legnehezebb és legveszélyesebb korszakába lép, amikor negyedszer indul el a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, hogy tanulmányait folytassa a J. K. Rowling bestseller-sorozatának negyedik kötete alapján készült filmben.

„Ez az epizód jelentette talán a legnagyobb kihívást - jegyzi meg David Heyman, a Harry Potter-filmek producere. - Olyan rendezőre volt szükségünk, aki le tud vezényelni egy sötét hangulatú és izgalmas thrillert, irányítani tudja a vérpezsdítő akciójeleneteket, ugyanakkor eléggé empatikus és érzékeny is tud lenni a tizenévesek szorongásokkal teli világa iránt. Ha az ember olyan, különböző műfajú filmekre gondol, mint a Fedőneve: Donnie Brasco vagy a Négy esküvő és egy temetés, rögtön világossá válik, hogy kevés olyan hozzáértő és tehetséges rendező dolgozik a szakmában, mint Mike Newell."

„Számomra ez a történet lényegében thriller - magyarázza Newell. - Gyönyörű jelenetek vannak benne, a Trimágus Tusa izgalmaitól kezdve a karácsonyi bál humoráig és szívfájdalmáig, a történet veleje azonban mégis a thriller."

A közelgő veszedelmek előjeleként Harry lidérces álmot lát, majd Voldemort követői, a Halálfalók felküldik az égre a gonosz varázsló Sötét Jegyét, tizenhárom évvel Voldemort eltűnése óta első alkalommal hirdetve, hogy vezérük visszatérni készül. Albus Dumbledore, Roxfort tiszteletre méltó igazgatója sem tudja biztosan, mit jövendölnek a titokzatos események. Felveszi a kapcsolatot Európa másik két nagyhírű mágusiskolájával, és bejelenti, hogy abban az évben a Roxfort lesz a Trimágus Tusa házigazdája. A verseny idején a két másik iskola tanárai és diákjai is a Roxfortban élnek az egész tanéven keresztül.

„Dumbledore igyekszik felkészíteni a varázslóközösséget a közelgő nehéz időkre - jegyzi meg Heyman. - Az igazgató gesztusa a film egy másik alapvető témáját is hangsúlyozza: hogyan tanulhatunk meg együtt élni olyan emberekkel, akik mások, mint mi. Ha a jó oldalon állnak, akkor mit sem számít a származásuk."

A Trimágus Tusa életveszélyes kockázatai miatt elrendelik, hogy a tizenhetedik életévüket be nem töltött diákok nem vehetnek részt a megmérettetésen. A határozat kizárja Harryt és barátait a versenyből. Ám amikor a mágikus Tűz Serlege kiválaszt egy-egy bajnokot a három mágusiskola növendékei közül, mindenki megdöbbenésére Harry is megjelöli. A döntés végleges, a fiúnak részt kell vennie a nehéz küzdelemben.

„Azt szeretem legjobban Harry figurájában, hogy nem hős a szó hagyományos értelmében, tehát nem bátor, mindent legyőző Superman - mondja Daniel Radcliffe, aki Newell tanácsára egyebek között az Észak-északnyugat című filmet nézte meg a forgatások előkészítési szakaszában. - Harry sebezhető. Rémületben él. Annak ellenére, hogy rövid élete során annyi barátján segített, az az érzésem, tulajdonképpen mindig is arra vágyott, hogy múltját maga mögött hagyja, a hősi életformával együtt. Nem elég, hogy mindenki bírálja a váratlan esemény kapcsán, az a kérdés is nyomasztja, hogy ha egyszer nem ő volt az, aki behelyezte a nevét a Tűz Serlegébe, akkor vajon kicsoda?"

Amikor Harry szeretett mentorához fordul tanácsért és védelemért, meglepetéssel veszi tudomásul, hogy Dumbledore sem tudja megfejteni a titkot. „Harry világa alapjaiban inog meg - magyarázza Radcliffe. -A fiú először látja Dumbledore-t lankadó erejű öregemberként, és ez nyugtalanítja. Valaki behatolt a Roxfort területére, és most Harry életére tör, de Dumbledore-nak fogalma sincs, mi vagy ki lehet az, honnan érkezett, és hogyan lehetne megfékezni."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom