Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Harrison Ford Irakban harcol

A Universal Picture készít elsőként Hollywoodban filmet az iraki háborúról, Harrison Ford főszereplésével.
Az alkotásnak, amelyet az év elején kezdenek forgatni, még nem ismert a  rendezője, de a főszereplő Harrison Ford lesz. 

Harrison Ford
"Indiana Jones", avagy (a Star Warsos) "Han Solo" alakítja majd Jim Mattis tábornokot, aki a Fallúdzsa elleni első, 2004. áprilisi támadást vezette, amelyet azután indítottak, hogy az irakiak megöltek négy polgári személyt és holttestüket trófeaként mutogatták.  

A film alapjául Francis "Bing" West A fallúdzsai csata című könyve szolgál. West Vietnamban harcolt tengerészgyalogosként, Ronald Reagan elnöksége idején védelmi miniszter-helyettes volt. Ma haditudósítója a Slate.com.West Internetes oldalnak. Négy háborús filmet írt eddig. Az új mű filozófiáját így magyarázta a Corriere della Sera című olasz napilapnak: "Amikor Amerikában valami kemény munkát kell elvégezni, a tengerészgyalogosokat hívják. Ez a világ leghalálosabb gyilkoló gépe. Csatában rájuk van szüksége az országnak. A tengerészgyalogosok nem vesztik el emberségüket, de álmatlan éjszakáik sem lesznek azért, mert elsütik fegyverüket." 

A fallúdzsai csata nem lesz sem háború-, sem Bush-ellenes. A Variety című amerikai szaklap szerint a katonák és a politikusok szemszögéből fogja elmesélni a háborút. 

A filmmel kapcsolatban már most megfogalmazódnak kritikai észrevételek. Egyesek úgy vélik, hogy az igazi probléma az lesz:   miként lehet minimális történelmi perspektívát adni olyan eseménynek, ami még le sem zárult. A Philadelphia Inquirer című amerikai napilap úgy véli, hogy a szimulációk korában minden esemény csak akkor látszik igaznak, ha egy film, vagy tv-show szemüvegén keresztül láttatják. "A tv-valóság új világában művészet és élet együtt jelenik meg. Ez nagyon veszélyes az igazi halottakkal teli igazi háború esetében" - írja az Inquirer. 

Bírálják a főszerepet vállaló Harrison Fordot is. Sokan nem értik, mivel a háborúnak a filmben megjelenített víziója - jó amerikaiak, rossz iraki lázadók - ellentmond annak a pacifista szellemnek, amelyet az immár 63 éves színész mindig dicsőített. Ő volt a Demokrata Párt egyik legbőkezűbb támogatója, és állandóan bírálta Busht és háborúját. Kérdés, hogyan tudja összeegyeztetni elveit a filmmel, amely valószínűleg ugyanolyan diadalittas lesz, mint az 1968-as, John Wayne rendezte Zöldsapkások, amely már hét évvel a háború hivatalos befejezése előtt az első amerikai mozifilm volt Vietnamról. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: A miskolci Boniésklájd

Lili és Pali „véletlen bankrablók” és talán „véletlen szerelmesek”, ezt… Tovább olvasom