Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Harmincéves a vakok helyi szervezete

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Vakok és Gyengén Látók Soproni Kistérségi Csoportja. A szervezet Sopronban 130 tagot számlál, többségük hatvan év feletti. Kozma József vezető jó tapasztalatokról számolt be, de szeretnék, ha a járdákon található oszlopok figyelemfelhívó jelzést kapnának.
Születésnapjához közeledik a Vakok és Gyengénlátók Soproni Kistérségi Csoportja. Az 1976-ban alakult szerveződést közel hat esztendeje Kozma József vezeti. – Jelenleg közel százharminc regisztrált tagunk van, a valóság ennél jóval „sötétebb képet fest”, sok – főleg a környező településeken élő – látássérült nem keresi fel a szervezetet – mondja Kozma József, aki 1995-ben, cukorbetegség következtében veszítette el látását. – Szerencsére a családsegítő szolgálat és az önkormányzat segít bennünket, a soproni Lions klub pedig szintén sok támogatást nyújt.
A gyengén látók soproni csoportja havonta egy alkalommal tartja gyűlését a Petőfi téren. A szokásos karácsonyi és farsangi összejöveteleken kívül a gyengén látók világnapjáról, a fehér bot napjáról is együtt szoktak megemlékezni. – Gyakran hívunk meg előadókat, akik praktikus dolgokkal segítik mindennapjainkat – tette hozzá az elnök. – Előadásokat hallgattunk meg arról, hogy miként érdemes közlekednünk ismeretlen helyeken, illetve mit tehetnek a látássérültek egy esetleges baleset esetén.
Kozma József elmondása szerint több jó tapasztalatuk van, mint rossz, ha az emberek empátiáját említik. – Számtalan alkalommal segítenek az utcán, a gyalogátkelőknél és a buszra várva. Az autósok – ha látják a fehér botot – többnyire átengednek, a gyalogosok pedig szólni szoktak, ha piros a lámpa. Egyedül a járdán álló oszlopokkal gyűlik meg néha a gyengén látók baja. Szeretnénk elérni, hogy ráfestett fehér vagy sárga csíkkal segítsenek elkerülni a beleütközésünket. Fontos, hogy a gyengén látó emberek felvállalják a fehér botot. Csak akkor lehet jó a kapcsolatunk a „látó” világgal, ha elfogadnak bennünket, és tudják rólunk, hogy nem betegség, hanem állapot a vakság.
A Vakok és Gyengén Látók Soproni Kistérségi Csoportja szeptember másodikán 14 órától tartja a harmincéves fennállás évfordulóját a Petőfi téri volt Kiszöv épületében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom