Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Harminc panasz a március 15-i rendőri intézkedések miatt

Harminc panasz érkezett a rendőrség március 15-i intézkedéseivel kapcsolatban, derült ki kedden egy bizottsági ülésen. A rendőri vezetők sikeresnek értékelték a fellépést, elmondásuk szerint 1500 intézkedés mellett csak négy rendőr követett el kisebb hibát.

Harminc panasz érkezett eddig a Független Rendészeti Panasztestülethez a március 15-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, közölte az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának keddi ülésén Kaltenbach Jenő, a szervezet elnöke. A panaszosok többek között az igazoltatást, a fogvatartás körülményeit, vagy éppen az adatrögzítést kifogásolták.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az operatív irányítást végző törzs vezetőjeként négy hibázó rendőr kivételével sikeresnek értékelte a rendőrség munkáját. Tóth Gábor budapesti főkapitány elmondta, hogy a fővárosban 37 embert állítottak elő, közülük kettőt azért fogtak el, mert körözés alatt álltak.

A Kossuth térről előállított és a fogdán levetkőztetett két ember esetéről Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a belső vizsgálat a fogdaőr hibáját fedte fel, aki a fogvatartottakra, és nem az előállítottakra vonatkozó eljárás szerint járt el. A főkapitány szerint itt egy 14 éve fennálló jogszabályi ellentmondásra derült fény, a rendőrségi törvény és a szabálysértési törvény ugyanis másként határozza meg, hogy ki minősül fogvatartottnak.

A Bazilikánál, illetve a Nádor utcánál történtek kapcsán a jogvédők szerint ok nélkül támadtak a rendőrök könnygázzal Morvai Krisztinára, a Jobbik európai parlamenti jelöltjére. Tóth Gábor egy videofelvételt hozott magával, amin az intézkedés után a Morvai Krisztina és a vele lévők közül többen is azt mondják, hogy azért támadtak a rendőrök, mert valaki Morvai társaságából a rendőrökre támadt.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ülésen kijelentette, hogy a rendőrségnek nem preventív, hanem a jogsértésekre reagáló gyakorlatot kellene alkalmaznia. Hozzátette, hogy polgári engedetlenségnek tartja a bekiabálást, és a rendőröknek az emiatt kiszabott 50 ezer forintot is vissza kellene fizetniük, mert ez az összeg "úgyis visszajön a kártérítési perekben".

Kaltenbach Jenő elmondta, hogy a panaszosok több mint fele szerint indokolatlanul igazoltatták őket. Többen azt kifogásolták, hogy videóra vették az igazoltatást, 16 ember szerint indokolatlanul meg is bilincselték. Összesen hatan panaszkodtak amiatt, hogy előállítás után a fogdán le kellett vetkőzniük. öten a fogvatartás időtartamát kifogásolták, 3-an azt, hogy nem értesítették rokonaikat, ketten az élelmiszer hiányát, hatan a könnygázt, néhányan pedig a tömeges kordonzást sérelmezték.

Olvasóink írták

 • 6. blaze 2009. március 25. 21:25
  „Te nevezed magad Gondolkodónak? :)
  Mivel csinálod? A lábaddal? :)”
 • 5. MTT 2009. március 25. 16:15
  „Sün sün sün”
 • 4. jockey 2009. március 25. 13:22
  „2.

  MDF-es volt. Az MDF pedig majdnem = MSZP.”
 • 3. rozsomak 2009. március 25. 11:42
  „2# De ha már az vagy, legalább kezeltesd magad. Talán majd akkor eszedbe jut, kik lőttek, kik lövettek itt utoljára a magyar népre.”
 • 2. Gondolkodo 2009. március 25. 11:36
  „Megint a hangoskodoknak van igazuk,azok köveket,dobálhatnak a rendörök felé?menjenek el amiba ott nem csinálhatnák ezt,Mi jogon emelnek kezet a rendörre?régen a kardlappal akkorát vágtak a tüntetökre a lovasrendörök,meglehet nézni az archivumba,Ebben az országban soha nem lesz rend.Akármelyik párt lesz a hatalmon az is a rendör mellett ,ki is akart a tömegbe lövetni ? ataxis blokád idején?az akkori Belügyminiszter.az pedig jobb oldali volt,nem kéne már amnéziásnak lenni”
 • 1. taki 2009. március 25. 10:19
  „http://www.youtube.com/watch?v=rAsQB54icSc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 autó ütközött: Csúszós utak miatt tömegbaleset Borsodban

Tömeges baleset történt az M30-as Felsőzsolca és a Cora áruház közötti szakaszán a csúszós út miatt… Tovább olvasom