Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Hányat kérdezz az állásinterjún?

Nem csak téged „vizsgáztatnak” az állásinterjún, te is teszteled, hogy milyen lenne az új munkahelyed.

Természetesen feltehetsz kérdéseket, azonban csak óvatosan, sehol sem szeretik ugyanis, ha valaki túl sokat faggatózik.

Bármit kérdezel is, ügyelj rá, hogy ne légy túl erőszakos, s szabj határt önmagadnak, ne zúdíts hosszan tartó kérdés-sorozatot, ezzel ugyanis elkedvetlenítheted, elijesztheted az interjúztatót. Egyébként is, ha az interjú a megfelelő mederben zajlik, előbb-utóbb valószínűleg az összes téged foglalkoztató részletet meg fogod ismerni. Ha azonban mégis kérdésekhez folyamodnál, semmiképpen se tégy fel 10-12-nél több kérdést. Így elkerülheted, hogy hirtelen kihallgatássá alakuljon az interjú, esetleg, hogy az interjúztató úgy érezze, hogy két lábon járó céges adatbázisnak nézed.

Ha ez az első interjúd a cégnél, az abszolút tabu kategóriába tartozik a fizetés, illetve az egyéb juttatások utáni érdeklődés. Ha a beszélgetés ebbe az irányba terelődik, s beszélgetőpartnered megkérdezi, hogy kíváncsi vagy-e ezzel kapcsolatban további részletekre, akkor már kérdezhetsz.

Ezzel azonban légy óvatos, ugyanis, ha a munkaadó úgy érzi, hogy a munkahely-váltásod elsődleges motivációja az új vállalatnál várható kompenzációs-, vagy juttatáscsomag, rövid úton az ajtón kívül találhatod magadat. A munkaadók ugyanis semmitől sem irtóznak jobban, mint a pénzéhes, ám a cég, illetve a munka iránt kevéssé érdeklődő munkavállalóktól.

Ha valakiről effajta kép alakul ki, az interjúztató könnyen azt gondolhatja, hogy az illető rövidtávon gondolkodik a vállalatban, lojalitása megkérdőjelezhető, s csupán karrierjét szeretné tovább terelgetni a lépéssel.

Ha hosszú távra tervezel, feltétlenül érdeklődj az után, hogy milyen előlépési lehetőségek várnak arra, aki sikeresen végzi munkáját a cégnél. Ezzel összekötve hasznos lehet megtudakolni, hogy mi számít sikernek az adott pozícióban, illetve a cégen belül, valamint, hogy milyen nagy változások várhatóak a vállalatnál, legyen szó átszervezésekről, előléptetésekről, illetve bármi a munkafolyamatot érintő átalakításról.

Ezek a kérdések leginkább iránytűként szolgálnak, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, amelyek ismerete a hasznodra válhat később a munka során, illetve még azt megelőzően a döntési folyamat során, amelynek végére eldöntheted, hogy valóban leszerződsz-e az adott céghez, vagy tovább folytatod a keresgélést.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.11.

Tovább olvasom