Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Hamis patchwork

A patchwork, azaz a foltvarrás igazi művészet, a remekművek elkészítése azonban sok időt és türelmet, szakszerű előkészítést és kivitelezést igányel. Van azonban ennél egyszerűbb megoldás is.

Ágytakaró

Egy földig érő, egyszemélyes ágytakaró anyagszükséglete kb. 5 méter. Szélessége az eredeti anyagszélesség: 140-150 centiméter. A mintás anyagot kettévágjuk, majd az anyagokat szendvicsszerűen egymásra fektetjük: a foltmintás anyag visszájára kerül a flíz, majd ismét a mintás, színével felfelé. A rétegeket gondos férceléssel egymáshoz rögzítjük, és legalább két sorban lesteppeljük. Ezután elkészítjük a bordó szegőpántot, amelynek szélessége takaró esetében a négyzet oldalhosszúságának felel meg. A megfelelő méretre kiszabott csíkot középen összehajtva levasaljuk, s körben ráigazítjuk a takaróra. A sarkoknál az anyagot 45 fokos szögben elvágjuk (1-1 centiméter ráhagyással), s a visszáján összevarrjuk. Az így elkészült “keretet" ráférceljük a takaróra. Különösen ügyeljünk a sarkok letűzésére, nehogy a gépelésnél elcsússzanak! A bordó szegélyt körbevarrjuk, majd a takarót megfordítva az anyag behajtása után ezen az oldalon is legépeljük. A bordó pánt jó tartása miatt varrásvonala nem a takaró szélére, hanem 18 centiméterrel beljebb került.

Párnák

Nagyságuk 50 x 50 centiméter. Átlapolással záródnak, ezért a hátlap két részből áll, melyek mérete: 50 x 30 centiméter. Az előlapra 30 x 30 centiméteres négyzetet varrtam bordó anyagból, fél centiméteres visszahajtással. A hátlap egy-egy 50 centiméteres oldalát keskenyen beszegjük. A szegett részeket egymásra csúsztatjuk, annyira, hogy az alsó és a felső párnalap mérete megegyezzen. Fércelés után a két oldalt színével befelé fordítjuk, pontosan egymásra illesztjük és körbevarrjuk. A hátoldal nyílásán át a huzatot kifordítjuk, és a varrásoknál levasaljuk. A kész párnahuzaton a bordó négyzetet még egyszer körbegépeljük, így kapjuk meg a széles szegélyt. 30 x 30 centiméteres párna való bele. Ha a párnák szemközti oldalaira gombot, illetve gomblyukat varrunk, összegombolhatjuk őket.

Kiegészítők: lámpaernyő, könyvborító

Az anyagmaradékokat is hasznosíthatjuk – például a képen látható módon. (A lámpaernyő felújítását lásd a Lakáskultúra 2003/ 1-es számában.)

Hozzávalók:

Foltmintás vászonanyag: 5,5-6 m;
bordó vászon: 3 m;
bélésanyag (flíz): 2,5 m;
gombok;
cérna;
olló.
(Nagyon fontos, hogy varrás előtt beavassuk és simára vasaljuk az anyagokat!)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Én, a kém (I Spy)

A látványos akció-vígjátéknak a két világhírű főszereplő mellett egy harmadik sztárja is van: a… Tovább olvasom