Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Hamis igazolványok

Folytatás az 1. oldalról.

– Egy tanfolyam tarifája több tízezer forint – folytatta Grassner György alezredes. – A nemzetközi árufuvarozási igazolvány (NÁI) megléte azért fontos, mert ez bizonyítja, elvégezték a munkához szükséges ismereteket átadó tanfolyamot. A hamis papírokkal közlekedő sofőrök viszont elpanaszolták: a tanfolyam sokba kerül, s az azon való részvétel komoly bevételkiesést jelent a számukra. Akadt, aki számítógép segítségével készített magának ilyen igazolványt, volt, aki fénymásolt, s akadt, aki feketén 30 ezer forintért vásárolt egyet magának.
A határőrség ugyanakkor rendelkezik olyan módszerrel, amely kiszűri a hamisított papírokkal fuvarozó járművezetőket. A felelősségre vonás nem marad el, a közokirat-hamisítást a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.
Megyénkben négy vállalkozás foglalkozik NÁI-tanfolyamok szervezésével. – A nemzetközi árufuvarozási igazolvány kiadása céljából indított egy hónapos alaptanfolyam nálunk 65 ezer forintba, az ismeretfelújítási tanfolyam (hosszabbítás) 35 ezer forintba kerül – tudtuk meg Unger Alfrédtól, a soproni Stop Unger Kft. ügyvezetőjétől. – Az órákat hétvégenként tartjuk, szombaton hatot, vasárnap négyet, hogy minél kevesebb időt vonjunk el a munkától. Nemzetközi KRESZ-t, árufuvarozási, illetve forgalmi ismereteket, vámkezelési tudnivalókat, idegen nyelvet, műszaki hibaelhárítást is oktatunk. Mindazt, amire szüksége lehet a nemzetközi szállítmányozásban tevékenykedő sofőrnek.
– Nyolc éve foglalkozom nemzetközi árufuvarozással, épp a napokban tettem le Kapuváron az ismeretfelújítási vizsgát, ami gyakorlatilag az igazolvány meghosszabbítását jelenti – mondta a kópházi határon Kovács Barna pinnyei kamionos. – Szerintem nem éri meg hamisítani a hivatalos papírt, előbb-utóbb mindenki lebukik az ellenőrzésnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben az utánpótlás

Az SC Sopron két legfiatalabb korosztálya, az U8-as és U9-es csapat egymás közötti csatája előzi meg… Tovább olvasom