Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Hallgatói tiltakozás: elengedték az előállított három diákot

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedette mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról.
02:20 - Elengedték az előállított három diákot

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedette mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szerint.

Az MTI értesülése szerint a három előállított diák közül az egyik fiatalkorú. A két kiengedett nagykorú diák az V. kerületi Rendőrkapitányság elé ment, társaik egy kis csoportja ugyanis itt várt szabadulásukra.

A BRFK a Police.hu honlapon közzétett tájékoztatása szerint a szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert.

A meghallgatása során egy 17 éves budapesti lakos, a 23 éves T. János ófalui lakos és a 25 éves B. Richárd debreceni lakos nem ismerte el a szabálysértés elkövetését.

Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy darab, B. Richárdnál két darab kést talált, majd foglalt le a rendőrség a közlés szerint, ellenük rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz a bíróságon.

A szabálysértési határozatok átvételét követően a három fiatalember 2012. december 20-án 1 óra 55 perckor elhagyta a rendőrkapitányság épületét - közölte a BRFK.


Télirózsás forradalom.
Videó: Live Info

21:44
- Megérkeztek a demonstráló diákok szerda késő este az V. kerületi rendőrkapitánysághoz. A szervezők közlése szerint a rendőrök azt mondták nekik, azért állították elő a rendezvény moderátorait, mert őket tették felelőssé a gyülekezési jog megsértése miatt.

A Szalay utca bejáratánál, a Szemere utcánál rendőri sorfal állította meg a tüntető diákokat, akik a helyszínre várják a Humán Platform jogászait. Időközben a kapitánysághoz érkezett Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció tagja, független országgyűlési képviselő, aki felmutatta parlamenti igazolványát és bement az épületbe.

Rendőrök előállítanak egy tüntető diákot a Lánchídon 2012. december 19-én. Fotó: MTI/Beliczay László
Rendőrök előállítanak egy tüntető diákot a Lánchídon 2012. december 19-én.
Fotó: MTI/Beliczay László

A helyszínre érkezett Török Zsolt, az MSZP szóvivője, akit a tüntetők távozásra kértek fel, majd azt skandálták, hogy "Függetlenek vagyunk".

A fővárosba szervezett Téli Rózsás Diákforradalom folytatásaként szerda este a Lánchídon néhány száz diák gyűlt össze a felsőoktatás tervezett átalakítása miatti tiltakozásul. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói szerint a Lánchídon összesereglett diáktüntetők közül a rendőrök félrehívták a demonstráció szervezőit és felvették adataikat, illetve több fiatalt előállítottak.

21:06 -Az V. kerületi rendőrkapitánysághoz vonulnak a diákok

A fővárosban demonstráló diákok elhagyták a Lánchidat, és elindultak a Szalay utcába, az V. kerületi rendőrkapitánysághoz, ahová, információik szerint, előállított társukat vitték.

A fővárosban szervezett Téli Rózsás Diákforradalom folyományaként szerda este a Lánchídon néhány száz diák gyűlt össze a felsőoktatás tervezett átalakítása miatti tiltakozásul. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a Lánchídon összesereglett diáktüntetők közül a rendőrök félrehívták a demonstráció szervezőit és felvették adataikat. Ezt követően a fiatalok visszamentek a tüntetők közé.

A rendőrök egy fiatalt előállítottak, társai viszont egy időre körbevették a rendőrautót, hogy megakadályozzák elszállítását.

Ezt követően a hallgatók, erős rendőri biztosítással, a Szalay utca felé indultak az V. kerületi rendőrkapitányság épületéhez. A Lánchídon megindult a forgalom.

20:32 - Áll a forgalom a Lánchídon, egy fiatalt előállítottak

Diákok "tanácskoznak" a Lánchídon, emiatt áll a forgalom. A rendőrök egy fiatalt szerda kora este előállítottak, társai viszont körbevették a rendőrautót, hogy megakadályozzák elszállítását.

Fiatalok ülnek a földön a Lánchíd pesti hídfőjénél, hogy megakadályozzák a rendőrség által előállított társuk elszállítását 2012. december 19-én. Fotó: MTI/Beliczay László
Fiatalok ülnek a földön a Lánchíd pesti hídfőjénél, hogy megakadályozzák a rendőrség által előállított társuk elszállítását 2012. december 19-én.
Fotó: MTI/Beliczay László

A Lánchídon néhány száz diák demonstrál a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a Lánchídon összesereglett diáktüntetők közül a rendőrök félrehívták a Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráció szervezőit és felvették adataikat. Ezt követően a fiatalok visszamentek a tüntetők közé.

A demonstrálók jelenleg a Lánchíd Pest felöli részén állnak, és arról tanácskoznak, hogy mit csináljanak.

Diákok vonulnak a Szent István körúton a Margit híd irányába, ahol rózsákat szórtak a Dunába 2012. december 19-én. A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráció résztvevői a felsőoktatá
Diákok vonulnak a Szent István körúton a Margit híd irányába, ahol rózsákat szórtak a Dunába 2012. december 19-én.
Fotó: MTI/Beliczay László

17:45 - Középiskolások demonstráltak az MTA

Középiskolások demonstráltak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt. A megmozduláson több mint ezren vettek részt, a felszólalók elsősorban az általuk kiszámíthatatlannak tartott felsőoktatás-átalakítás és a hallgatói szerződések ellen tiltakoztak.

A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstráción középiskolások szólaltak fel, akik a kormány felsőoktatási elképzeléseit bírálták, mivel szerintük azok kiszámíthatatlanok és tartalmuk naponta változik.

A diákok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a hallgatói szerződést, mert álláspontjuk szerint nem a fiatalok "röghöz kötésére", hanem kiszámítható és valódi munkahelyteremtésre lenne szükség. A felszólalók esélyegyenlőséget követeltek a hátrányos helyzetben élő, ám tehetséges fiatalok számára.

A felszólaló diákok a 2011-es keretszámok visszaállítását, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, valamint stabil felsőoktatást követeltek. Álláspontjuk szerint a diákoknak legalább két évvel az érettségi előtt meg kell ismerniük az egyetemekre való bekerülés feltételeit. Hangsúlyozták: nem a tandíj, hanem annak ilyen "gyors, kapkodó és esztelen" bevezetése ellen tiltakoznak.

Középiskolások demonstráltak az MTA épülete előtt. Fotó: MTI (galéria)

A diákok felháborítónak nevezték, hogy a felsőoktatási felvételire való jelentkezés határideje előtt két és fél hónappal senki nem tudja megmondani, hogy milyen rendszer vár a felvételizni kívánó diákokra.

Kifogásolták és megalázónak nevezték, hogy egyes médiumok félrevezető tájékoztatást adtak korábbi demonstrációikról. Felháborítónak mondták, hogy miközben a kormány az adósság ellen harcol, addig a diákokat adósságba kényszeríti.

Azt hangoztatták, hogy a kormánynak olyan közoktatást kell létrehoznia, amely - külön ösztöndíjjal és szociális támogatással - kiemelten segíti a romák, a szegények felzárkóztatását. A kormányzat szerintük a diploma megszerzése után sem ad perspektívát a normális élethez.

A felszólalók hiányolták az oktatási rendszer átalakítása előtti valós szakmai konzultációt, egyben arányos keretszámokról szóló törvényt követeltek.

Elhangzott az is, hogy nincs nyoma a költségvetésben annak a 24 milliárd forintnak, amelyet a kormány visszajuttatna az egyetemekhez. Követelték, hogy állítsák vissza az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzést.

A demonstráción felszólalt Tamás Ferenc, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki felolvasta a tanári szervezet szolidaritási nyilatkozatát. Ebben elítélték és felháborítónak nevezték a diákok megosztásának és félrevezetésnek kísérletét, a fiatalok lejáratására irányuló törekvéseket, a középiskolásoknak az adatvédelemmel össze nem egyeztethető listázását és megfélemlítését.

Hozzátette, a szervezet elutasítja a felelőtlen, fedezet nélküli ígéreteket az ingyenes továbbtanulásról, valamint az egyetemek gazdasági ellehetetlenítését.

A demonstrálók, akik az ország több mint negyven gimnáziumából és középiskolájából érkeztek, nem sokkal délután öt óra után rendőri felvezetéssel elindultak a József Attila utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Margit hídhoz mentek, ahol rózsákat dobtak a Dunába. A több mint ezer demonstráló a beszédek alatt többször is azt skandálta: Együtt vagyunk!; Nem hagyjuk!; Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra!; Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika.

Középiskolások tüntettek Kaposváron

Középiskolások tüntetettek Kaposváron, a város főterén szerda délután a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen.

Mintegy kétszáz diák többi között a "Jövőnk nem játék!" és "Ha tanulni nem is, szavazni biztos fogok!" feliratú transzparensekkel vonult a Kossuth térre.

A diákok szószólói beszédeikben arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy "ne vegye el az álmaikat", nem akarnak érettségizett állástalanok lenni a saját országukban, a diploma megszerzése után biztos állást szeretnének.

Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem vált okafogyottá a tiltakozó akciójuk, mert a kormány ugyan megemelte a felsőoktatásba felvehető diákok számát, de a hallgatói szerződéseket nem törölték el. Ezért addig lesznek az utcán, amíg el nem érik céljaikat - jelentették ki.

17:20 - A HÖOK még karácsony előtt kész tárgyalni

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) még a karácsonyi ünnepek előtt kész ismét tárgyalóasztalhoz ülni. A szervezet azt kéri Balog Zoltán emberierőforrások-minisztertől, hogy a vonatkozó, részleteket és konkrétumokat is tartalmazó előterjesztéseket küldje el nekik. A HÖOK az egyeztetéssel összefüggő kérdéseket hét pontban foglalta össze.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke szerdán az MTI-hez is eljuttatta a tárca vezetőjének írt levelüket, amelyben üdvözölték, hogy a korábbi bejelentésekhez és intézkedésekhez képest legalább az államilag finanszírozott képzésbe felvehető hallgatók számával kapcsolatosan előrelépést jelent a kormánydöntés.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a felsőoktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb 55 ezernél, közölve: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

A HÖOK levelében azt írta, az is világos ugyanakkor, hogy a hallgatói szerződés, az intézményi autonómia és a felsőoktatási forráskivonások ügyében nincs haladás, az ezekre vonatkozó álláspontjukat továbbra is fenntartják.

Tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás elmaradása és az elmúlt hetek bizonytalansága miatt már most is jelentősen sérültek a felvételizők jogai, a legsürgetőbb jelenleg a 2013. évi felvételi eljárás ügyének mielőbbi megnyugtató rendezése - írták.

A HÖOK az egyeztetést hét kérdés alapján javasolja lebonyolítani: milyen arányban oszlik meg a bejelentett 55 ezres létszámkeret a különböző képzési szintek között (alap- és mesterszak, osztatlan, doktori és felsőoktatási szakképzés), ténylegesen hányan kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat a most érettségi és felvételi előtt álló diákok közül.

Kíváncsiak továbbá arra, miként határozzák meg a szakonkénti felvételi ponthatárokat az érettségi eredmények és a felvételi jelentkezések megoszlásának ismerete nélkül, pontosan mekkora a 2013. évi felsőoktatási költségvetési ráfordítás - több, vagy kevesebb a 2011-es szintnél -, beleértve a szakképzési és innovációs járulékokat is, amelyek már nem állnak az intézmények rendelkezésére, a 24 milliárd forint többletforrás milyen célokra használható fel, és kompenzálja-e az év folyamán történt elvonásokat, illetve azokat, amelyekről kedden tájékoztatták az intézményvezetőket.

Garantálja-e a kormány a felsőoktatási intézmények autonómiájának helyreállítását, kiemelten a rektorok szabad megválasztásának jogát, tiszteletben tartja-e a kabinet az Európai Unió, az emberek és a munkaerő szabad áramlására vonatkozó alapelvét, amelyet a közösségi és a magyar jogrend is biztosít. Végül arra is kíváncsiak, mikor fogadják el a 2013. évi intézményi finanszírozásáról és a hallgatói juttatásokról szóló szabályozásokat, érintik-e ezeket a most bejelentett átalakítások, lesznek tanulmányi, illetve szociális alapú ösztöndíjak.

17:01 - A HÖOK felháborítónak tartja a történteket

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felháborodottan értesült a sajtóból, hogy az egyik balatonalmádi gimnázium igazgatónője személyes beszélgetésre hívta be a végzős tanulókat, akiket a diákdemonstrációkhoz való hozzáállásukról faggatott - közölte a szervezet szerdán.

Kormányhivatal: nem kértünk adatgyűjtést

A Veszprém Megyei Kormányhivatal közlése szerint az intézménynek semmi köze nincs a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban történtekhez, valótlanok azok az állítások, amely szerint bármilyen "adatgyűjtést" kértek volna.

A kormányhivatal szerdán az MTI megkeresésére közölte: az iskola fenntartójához, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központhoz szülői bejelentés érkezett, amely szerint az iskola egyik tanára tanítás helyett a tanórán megengedhetetlen módon rendszeresen politizál és arra buzdítja a diákokat, vegyenek részt a múlt hete tartó demonstrációkon.

A kormányhivatal közleménye hangsúlyozza: a nyíltan politizáló és tüntetésre buzdító pedagógus ügyében kizárólag a munkáltató, az iskolaigazgató intézkedhet

Mint írták, az intézményfenntartó központ az eset kivizsgálását kérte a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatójától, és tájékoztatást kért a vizsgálat eredményéről. Az iskolaigazgató saját hatáskörben döntött a belső vizsgálat módjáról, a meghallgatottak személyéről, és dönt majd arról, hogy szükségesnek tart-e munkáltatói intézkedést a diákokkal nyíltan politizáló pedagógussal szemben - közölte a kormányhivatal.

A HÖOK közleményében felszólította a gimnázium igazgatónőjét és a kormányhivatal vezetőjét, hogy érdemben nyilatkozzanak az állítások hitelességéről.

Amennyiben a szervezet jogsértő tevékenység legkisebb gyanúját észleli, a diákok védelmében jogi útra tereli az ügyet - írták.

A hvg.hu szerint a balatonalmádiban működő magyar-angol tannyelvű gimnáziumban adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről.

Az oktatásért felelős államtitkár az ügy kapcsán azt mondta: "legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről", a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére közölte, hogy tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről. Elmondta: fontos, hogy a fiatalok félelem nélkül vállalhassák véleményüket, emiatt hátrány nem érheti őket.

A végzős diákok sorfallal fogadták szerda reggel tanáraikat és az igazgatót a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban – írta a Petíció az Almádi Gimnáziumért elnevezésű Facebook-csoport a közösségi oldalon szerda reggel. A történteket az MTI-nek a helyszínről egy szülő is megerősítette.

Péterfalvi Attila szerint a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke erről az MTI-nek nyilatkozott szerdán.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogja ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Erre tekintettel a hatóság elnöke jelezte, hogy nem a konkrét ügyről, hanem általánosságban fejtette ki véleményét.

Középiskolás diákok demonstrálnak a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakozva Nyíregyházán a Hősök terén 2012. december 19-én. Fotó: MTI/Balázs Attila
Középiskolás diákok demonstrálnak a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakozva Nyíregyházán a Hősök terén 2012. december 19-én.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Szerinte az "normális dolog", hogy az iskolában egy osztályfőnöki órán a tanár a diákokkal aktuális ügyekről, akár kormányzati intézkedésekről, törvényekről beszélget, és nem minősül adattovábbításnak, ha a tanárt ezután "felhívják telefonon valamelyik hivatalból", és ő elmondja a leszűrt következtetéseket, például hogy a diákok többsége mit gondol az adott ügyről.

Péterfalvi Attila ugyanakkor kijelentette: arra azonban "nincs joga a pedagógusnak, hogy nyilatkozattételre hívja fel a gyereket, az meg pláne nem megy, hogy a beszélgetéseken elhangzottakat rögzíti".

Az ombudsman is vizsgálatot indít

Szabó Máté ombudsman azonnali hatállyal hivatalból vizsgálatot indított és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban történt "listázás" ügyében.

16:10 - IKSZ: a kormány meghallgatta a fiatalokat

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség helyesnek tartotta és tartja most is, hogy a diákok elmondták, milyen felsőoktatásban kívánnak részt venni. A szervezet üdvözli, hogy a kormány meghallgatta a fiatalokat, döntésének meghozatalakor figyelembe vette szempontjaikat.

Az IKSZ ügyvezető elnöksége szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos értéknek nevezte, hogy kortársaik ki tudnak állni véleményükért és demokratikus módon kifejezik, ha érdeksérelem éri őket. A jövő Magyarországát csak tudatos állampolgárok tehetik igazán sikeressé - írták. Véleményük szerint a most meghozott döntés a keretszámok eltörléséről és a legalább 55 ezer államilag finanszírozott helyről bizonyítja, hogy a kormány elkötelezett a tandíjmentes, mindenkinek lehetőséget nyújtó, minőségi felsőoktatás mellett.

Kitértek arra, hogy a 2010-ig felhalmozott államadósság folyamatos csökkentése és a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása mellett nagy eredmény, hogy 2013-ban 24 milliárd forinttal többet fordít az állam a felsőoktatásra, mint előző évben. Felidézték, hogy a fiatal kereszténydemokraták már 2011-ben javasolták, a felsőoktatásba való bejutásnál minőségi elvárásokat kell támasztani a jövendő értelmiség elé. Ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben fair ajánlatnak tartják azokat a kritériumokat - tanulmányi szerződés, tanulmányok meghatározott idő alatti elvégzése -, melyek szerepelnek a kormányzati döntésben.

Kiemelték: bíznak benne, hogy a következő hetekben a kormány és a hallgatók képviselői tárgyalóasztalhoz ülnek és minden sarkalatos kérdésben meg tudnak állapodni. Véleményük szerint a felsőoktatás érdemi megújítása csak a hallgatókkal együtt lehetséges, és úgy gondolják, hogy a döntés nyertesei azok a fiatalok lesznek, akik szeretnének tanulni, és a megszerzett tudást hazájukban akarják kamatoztatni - zárul a kommüniké.

Az Árpád Gimnázium diákjai részt vesznek a Csend hangja elnevezésű akción Budapesten 2012. december 19-én. Fotó: MTI/Marjai János
Az Árpád Gimnázium diákjai részt vesznek a Csend hangja elnevezésű akción Budapesten 2012. december 19-én.
Fotó: MTI/Marjai János

15:31 - MSZP: a kormány megijedt a tiltakozásoktól

Kunhalmi Ágnes MSZP-s oktatáspolitikus szerint a kormány megijedt a hallgatói tiltakozásoktól, és új az bejelentéssel az eddig okozott károkat próbálja mérsékelni, de egyelőre csak az ígéretek látszanak. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor helyeselte, hogy a kormány "az MSZP javaslatát meghallgatva" megszünteti a részösztöndíjas képzési formát.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a felsőoktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az 55 ezres hallgatói létszám egyelőre - a minimumponthatárok ismerete nélkül - csak ígéret, és nem biztos, hogy tartható lesz, ha például a jogász- és a közgazdászképzést nem támogatja az állam.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 55 500 volt az ingyenes alapképzésbe felvehetők száma, míg jövőre az osztatlan, az alap- és a mesterképzésben összesen tanulhatnak majd ennyien állami támogatással.

Kunhalmi Ágnes bírálta, hogy megmaradnak a hallgatói szerződések, mondván, a középosztálybeli családok gyermekeinek nagy része az elvándorlást választja a röghöz kötés helyett.

Az MSZP-s politikus szerint a felsőoktatás finanszírozása továbbra is megoldatlan, és nem látszik, hogy a kormány miből növelné 24 milliárd forinttal az ágazat támogatását.

13:54 - Szolidáris a diákokkal a Vasas Szakszervezeti Szövetség  

A Vasas Szakszervezeti Szövetség mintegy 30 ezer tagja szolidáris a kormányzat oktatáspolitikájával szemben fellépő diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel - közölte Balogh Béla, a szövetség országos elnöke szerdán az MTI-vel.

A vasasok szükségesnek tartják, hogy az emberek és a társadalom jövőjét szolgáló, a munkaerőpiac hosszú távú igényeit szem előtt tartó, mindenki számára hozzáférhető oktatási rendszer legyen Magyarországon - írta közleményében Balogh Béla.

Ez csak úgy érhető el, ha meghallgatják az érintetteket és figyelembe veszik véleményüket. Egyeztetésre, párbeszédre van szükség a reformelképzelésekről, annak következményeiről, és emellett a társadalomnak megfelelő felkészülési időt kell adni a változásokra - tette hozzá.

A szakszervezeti tömörülés egyetért a diákok azon követeléseivel, amellyel az oktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvont pénzek visszaadását, a hallgatói szerződések eltörlését, az egyetemi autonómia helyreállítását sürgetik, valamint azzal, hogy a hátrányos helyzetű diákok is esélyt kapjanak bejutni a felsőoktatásba.

"Támogatunk benneteket céljaitok elérésében, abban, hogy kiálltok érdekeitek érvényesítéséért, bízunk az összefogás erejében, hogy harcotok, kitartásotok eredményes lesz" - fogalmazott a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

13:46 - A kormánydöntéseket tárgyalásra alkalmasnak minősítette a HÖOK elnöke 

Pozitívumként értékelte a legalább 55 ezres államilag finanszírozott hallgatói létszámról és a 24 milliárd pluszforrásról szóló szerdai kormánydöntéseket, és azokat tárgyalásra alkalmasnak minősítette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

Nagy Dávid, akit a kormány döntéseiről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen tájékoztatott, azt mondta: a szerdai kormány határozatok alkalmasak arra, hogy folytassák a tárgyalásokat. Megjegyezte: ugyanakkor az 55 ezer helyről nem tudni, hogyan oszlik el, és kitért arra is, hogy a jogász- és a közgazdászképzésben továbbra sem lenne államilag finanszírozott hely.

A HÖOK elnöke, aki befejezte a reggel a Parlamentnél kezdett ülősztrájkot, a tárca vezetőjét elkísérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémiai utcai épületéig. Elmondta: kölcsönösen kifejezték szándékukat a tárgyalások folytatására, de jelezte, hogy az elképzeléseket szeretnék előzetesen írásban látni.

Megtisztelő, hogy a miniszter kijött a kormány üléséről a HÖOK képviselőjéhez - tette hozzá Nagy Dávid.

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, közölve: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza. A szóvivő elmondta azt is, hogy az ideinél legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a felsőoktatásra.

12:15 - Giró-Szász: legalább 55 ezer hallgató kerül be az államilag finanszírozott helyekre

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, közölve: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza. Az is a tárca feladata lesz, hogy a "röghöz kötés" idejét és a diplomaszerzés határidejét meghatározza.

Ahhoz ragaszkodik a kormány, hogy közpénzből ne más államok szakembereit képezzék. Részösztöndíj viszont nem lesz, mert megértette a kormány a diákok aggodalmait.

A kormány szerint 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra. Erre keretet az adósságrendezés, az EU-s pénzek és a PPP-konstrukciók átalakításai adnak.

A diákhitelről a mai kormányülésen nem beszéltek, ez a rendelet ugyanis nem erről szól most. Lesznek viszont pedagógus- és sportösztöndíjak.

- Minden véleménnyilvánítás a demokrácia sajátja, helyes ha a diákok elmondják a véleményüket - idézi az index.hu a kormányszóvivőt. A portál úgy tudja, a HÖOK ülősztrájkoló elnökéhez kiment Balog Zoltán miniszter, hogy bevonják a megbeszélésekbe. A rektorokkal és a HÖOK vezetőivel is akar tárgyalni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A tárgyalás nemcsak ötletelés, hanem magyarázat is lesz, hogy miért lesz ez jó a hallgatóknak - tette hozzá Giró-Szász András.

Számos európai országban probléma, hogy elmennek a végzettek, máshol is keresik a megoldásokat, a szóvivő szerint erre megy a világ.

A mostani döntések véglegesek. A pontszámokról és más nyitott ügyekről lehet még tárgyalni.

Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen 2012. december 19-én. Bejelentette, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. MTI Fotó: Soós Lajos

11:55 - További demonstrációkat tartanak a diákok a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt

Budapesten a "Télirózsás forradalom" akcióval a diákok néma csendben várják délután a Magyar Tudományos Akadémia előtt, hogy a kormány miként dönt a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban.

A hét első napján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt tartott tüntetésen Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért nevű középiskolás szervezet vezetője arra kérte a résztvevőket, hogy országszerte iskolájuk előtt néma csendben sorakozzanak fel.

A nyíregyházi Kossuth téren főiskolások, középiskolások és utóbbiak szülei tüntetnek a felsőfokú oktatási intézményeket érintő kormányzati döntések ellen. A demonstráció előtt több nyíregyházi középiskolában ülősztrájkot tartanak a diákok. A tüntetést és az ülősztrájkot a nyíregyházi diákok által megalapított Felelős Diákok Szövetsége szervezi.
Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központ hallgatói önkormányzata tájékoztatót tart a felsőoktatás tervezett átalakításával kapcsolatban, ezt követően döntenek egy lehetséges demonstrációról.

Kedden a főváros XIII. kerületében található Ady Endre Gimnázium diákönkormányzata ülősztrájkot szervezett a hatodik tanórában a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen. Mendrey Zsófia, az ülősztrájk egyik szervezője, a diákönkormányzat 11. osztályos tanulója az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a felsőoktatási törvénytervezettel kapcsolatban, továbbá egyetértenek a Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által megszövegezett hatpontos követelésekkel.

Szintén kedden Miskolcon a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző Központ diákjai ülősztrájkot tartottak. Fazekas Viktor 12. osztályos tanuló, a tiltakozó akció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: demonstrációjukkal szolidaritást vállaltak a tiltakozó egyetemi hallgatókkal és középiskolás diáktársaikkal.

Ülősztrájk volt kedden a pécsi PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is. Noha a közösségi oldalakon is hirdették az eseményt, és a sajtó képviselőit is tájékoztatták a demonstrációról, a helyszínre végül nem engedték be a média képviselőit.

A középiskolások és egyetemisták hétfőn is demonstráltak Budapesten az oktatási államtitkárság épülete előtt a Humán Platform szervezésében, majd a tiltakozók a Parlamenthez és a Magyar Rádió épületéhez vonultak. A tüntető diákok követeléseit beolvasták a Kossuth Rádió híradásában. Ezután mintegy kétszázan a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez mentek, ahol éjjel a szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek.

Tandíjra gyűjtünk” feliratú papírdoboz a kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó diákok ülősztrájkján a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban 2012. december 19-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

10:32 - Hallgatói Hálózat: nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak

A Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna, mivel a diákok követelései egy pont kivételével teljesültek.

A szervezet szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Kósa Lajos Fidesz-alelnök szavaira reagált.

Közleményük szerint ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videoüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira - írták.

Megerősítették: továbbra is követelik a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is. Kiemelték, hogy a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított - mutattak rá, hozzátéve: kiszámítható állami ösztöndíjrendszert követelnek.

Elvárásaik között fogalmazzák meg továbbra is az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A Hallgatói Hálózat szerint amikor Balog Zoltán azt mondja, hogy a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe. Amikor azt állítja, hogy a hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik - olvasható a közleményében. A szervezet szerint a miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz.

10:12 - Ülősztrájkba kezdett a HÖOK elnöke

Ülősztrájkba kezdett a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése elleni tiltakozásul a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerda délelőtt.

Nagy Dávid, aki a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, az MTI-nek azt mondta: addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután "állampolgárként" csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad.

Hozzátette: rendszeres orvosi ellenőrzésben részesül.

Nagy Dávid felidézte a hallgatói szervezet korábbi bejelentését, hogy minden országgyűlési képviselőnek levelet küldenek, és arra várnak választ tőlük, hogy egyetértenek-e a felsőoktatási keretszámok csökkentésével. A leveleket szerdán feladták - tette hozzá.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke ülősztrájkot folytat a Parlament előtt 2012. december 19-én, a kormányüléssel egy időben. Nagy Dávid addig kíván így sztrájkolni, amíg nem kap tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról. MTI Fotó: Máthé Zoltán

10:06 - Balatonalmádiban a végzős diákok sorfallal fogadták tanáraikat

A végzős diákok sorfallal fogadták szerda reggel tanáraikat és az igazgatót a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban – írta a Petíció az Almádi Gimnáziumért elnevezésű Facebook-csoport a közösségi oldalon szerda reggel. A történteket az MTI-nek a helyszínről egy szülő is megerősítette.

A tiltakozó csoport azután alakult, hogy a hvg.hu kedden azt írta: az intézményben tájékozódnak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezik az általuk elmondottakat. A szülők a portálnak azt mondták, hogy a gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Az összegyűjtött válaszokat szerdán el kell küldeniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalba – írta a hvg.hu. Az MTI szerdán az üggyel kapcsolatban megkereste az intézményvezetőt, aki nem nyilatkozott. Kálóczi Beáta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke pedig azt közölte, hogy az iskolával kapcsolatos kérdések a megyei intézményfenntartó központ hatáskörébe tartoznak, a megkereséseket továbbította nekik.

Egyelőre sem a tanárok, sem a diákok nem nyilatkoznak. A helyszínről az egyik szülő, Mezriczky Beáta azt azonban megerősítette az MTI-nek, hogy valóban sorfallal várták reggel a diákok a tanáraikat.

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. Demalgon 2012. december 25. 22:29
  „Bemész a VIII. kerületbe azok is megmutatnak mindent :)”
 • 152. elemér 2012. december 25. 15:42
  „Kedvencem Scotty K., megmutat mindent. Ezt én igy csináltam a kocsin. http://tinyurl.com/d4o7nws”
 • 151. elemér 2012. december 25. 15:21
  „Ök is el<moderálva>ik és azt is te fizeted, persze azt nem mondják.;))”
 • 150. Demalgon 2012. december 24. 01:54
  „Ja ... elcseszed az is ingyen van :) Max többe kerül a korrekció. Legalább van mire a konyhapénzt elszórni”
 • 149. elemér 2012. december 23. 20:56
  „Én egy valamirevaló mai állást mutattam. Mikor aszondom hogy mindent én csinálok az úgy van. Tudnillik ebay feláron megkapom azt amit a szervisz kér. A munkabér pedig ingyen van. Minden fuel injectort felfrissitettem a héten a kocsin. Kipucoltam és kicseréltem bennük a szüröket. Scotty K. adta a szaktanácsot a 101 airborn ejtöernyösöktöl. http://tinyurl.com/cd5epzc
  http://tinyurl.com/8tvrffk”
 • 148. Demalgon 2012. december 23. 19:59
  „elemér : a lónak a nemzőszervét sem érdekli mi van a drága usánkádban. Láttam más szempontból a drága kis usánkád, közvetlen videófelvételekről, stb, és messze nem olyan, mint ahogy itt obégatsz, hogy illatos spanyolviaszt tojsz a budira. Ugyanakkor, ha magad csinálod az olyan is. Nem trabant véletlenül? Mert ahhoz még tudás se kell, ha valaki össze akarja rakni. Végezetül meg szegénységi bizonyítványod, ha azt szajkózod mi van leírva, meg illatos ideggázod sincs arról, hogy valójában mit is kérnek, s adnak. Tudod az álláshirdetés szövege nem ugyanaz, ami majd az állásban vár.”
 • 147. elemér 2012. december 23. 17:44
  „Nézzünk csak meg egy mai álláshirdetést autoszerelönek. Szaknyelv ma minden szakmában az angol. Oda nemelég a csavarhuzó és diagnosztkával kezdik.
  Én olvasom a mi (usa) követelményeinket is. Nemlátok nagy eltérést. Ilyesmire régen nemvolt szükség. Ma youtube mutassák a kocsikon a szerelést és a cégtöl direkt profi szerelök adnak ingyen tanácsokat forumon. Guglizok; milyen kocsi és év, milyen probléma. Beugrik a tanács és a forró kapocs angolul.
  A könyvtár lapjárol is ott van az ingyenes szaktanács online, angolul képekkel. Egyik tanács aszongya mielött szétszeded készits képeket. Viszont ez már mind megvan lépésröl lépésre online. Egy ipad vagy tablet nagyon tuti a szerelönek. Nemkell semmit kinyomtatni, mert lássa. Én még szerelöt nem láttam, mert mindent magam csinálok. Nemhogycsak olcsób, de tudom hogy az jó. Amit ök csinálnak annak a fele egyébként is felesleges, csak számláznak.
  Állás megnevezése:
  Autószerelő
  A munka leírása
  A cégnél gyártott és Kelet- és Közép-Kelet Európába értékesített gépek helyszíni szervizelése, javítása.
  Elvárások a pályázótól
  Szakirányú iskolai végzettség.
  Nyugati teherautó szerelésben szerzett tapasztalat (MAN, Volvo, Mercedes)
  Utazási hajlandóság szerviztevékenység ellátása miatt.
  Tárgyalóképes angol nyelvtudás szóban és írásban.
  Amit kínálunk
  Biztos, hosszú távú munkavégzés nemzetközi környezetben.
  Határozatlan idejű munkavégzés.
  Teljes munkaidő, alkalmazotti jogviszony.”
 • 146. Demalgon 2012. december 23. 16:05
  „Nagyon nem vagy tisztában azzal, hogy mit beszélsz, hogy mekkora baromság az, amit beszélsz! Csak az eszközök változnak, a tudás alapja nem! Attól, ha még technikai újdonságok jönnek be, pl általad említett autószerelésnél, attól még az alapkoncepció, az alaptudás ugyanaz. A szakmámban az alapok szintén ugyanazok, és az enyémben nincsenek oly mértékű változások, mint pl az informatikában. Ugyanakkor meg ezért vannak a továbbképzések.

  Úgyhogy nagyon, de nagyon nem vagy tisztában sem azzal, hogy akkor mi kellett, sem azzal, hogy most mi kell, és a tudással sem vagy tisztában.

  Ugyanakkor meg az új kocsiknál is sokszor a csavarhúzó többet segít, mint egy rosszul bekalibrált diagnosztizáló műszer, ami félrenyom. Tessék már gondolkodni, jaj istenem de nagy a sötétség.”
 • 145. Eva- 2012. december 22. 15:45
  „144. Pretorianus 2012.12.21. 22:06

  most megint gyakrabban nyitom ki!
  Hála Neked!

  Egyébként jó portál!

  143-hoz4

  én tudom miről beszélek!
  a maiak mást tudnak!
  nem jobbat
  nem rosszabat
  mást.

  Ezt összeilleszteni a létező gyakorlattal nem könnyű!

  A régi képzés pont olyan fiatalokat engedtt ki, mint amiféle akkor kellett.
  Az olló kisebb volt, mert az elvárás is

  meg a tanult és létező valóság különbsége se volt ekkora.

  Gondolj az autószerelésre--
  Az új kocsit műszeresen vizsgálják--és diagnosztika alapján javítják

  a régebbiekhez többnyire elég a csavarhúzó is.

  Akkor most melyik a jobb szakmunkás?

  És a két autószerelő nem csereszabatos!!”
 • 144. Pretorianus 2012. december 21. 22:06
  „"de tényleg magamtól ritkán nyyitottam ki a www.galamus.hu portált-"
  De kinyitottad.
  Itt mást írtál...
  "nem szoktam olvasni, de igazad van !"
  Ergo hazug vagy, kapálozz nyugodtan, egyre mélyebbre süllyedsz a saját kis pocsolyádban. Mielőtt válaszolsz, figyelj arra, ne hozd magad hátrányba. :))) Igaz, egy liberális nézeteket valló embertől miért is lenne elvárható a figyelem, hisz a liberalizmus a csapongás... A te riogatásod nem más, mint szellemhuhugás. Nem létezik. :)
  Na tényleg befejeztem, több szót egy hazug nem érdemel.”
 • 143. Demalgon 2012. december 21. 20:13
  „Van fogalmad arról, hogy miről beszélsz vagy hablatyolsz. Nem a szakmunkás szakemberekről beszélek ember! Kicsit értelmezd is az olvasottakat. Amúgy meg a nyelv és a tudás nem függ egybe a diplomával, ezt jó lenne felfogni és tudatosítani kicsit az agyban. A gazdasági folyamatok évek alatt nem változtak, az alaptudás, az alapmechanizmus ugyanaz, csak a végpontokon, pl adózás, számvitel vannak eltérések, de az meg szintén nem főiskolai részleg, hanem napi gyakorlat és továbbképzés. Istenem, komolyan az ilyenek miatt tart ott a világ, hogy a tapasztalatlan papíros, aki többet ár, mint használ agyon van ajnérozva a valós szakember helyett. Amúgy meg kintről, ha vennéd a fáradtságot folyamatosan dobálják vissza a diplomásaink nagyjait, csak szégyenükben inkább kinn maradnak mosogatni, mint beismernék, hogy kevesek odakintre.

  De, ha annyira szakmunka a közgazdaságtan, akkor meg nem gondolod, hogy fölösleges a diplomás képzés? A régi erős intézmények ugyanazt a színvonalat megadták! És még piacképesebbet is”
 • 142. Eva- 2012. december 21. 19:58
  „140-hez
  ""Mi a fenét tettek le ők az asztalra, amitől úgy érzik, hogy a világ - és benne Gyurcsány - fölött állnak? Honnan, milyen - nem erkölcsi - erőből veszik a bátorságot és magabiztosságot ahhoz, hogy úgy beszéljenek egy emberről, mint egy kapcarongyról? És hogy erre a beszédmódra még büszkék is legyenek, hiszen bátran kiállnak vele a nyilvánosság elé? Ha a nagy véleményformáló portálok így beszélnek és így közvetítenek-értelmeznek egy olyan akciót, amelynek a céljával amúgy egyetértenek, legfeljebb a módjával nem, ugyan bizony mitől gondolkozna el itt bármin is a magyar? Ha az első húr, amelyet megrezgetnek benne, a gyűlöleté, a gúnyé, a lenézésé, a megvetésé? Ha azt olvassák ki ezekből a szörnyszülött kommentárokból, hogy Gyurcsány eltiprása fontosabb, mint az, hogy egy gátlástalan hatalom ne korlátozhasson újabb demokratikus alapjogot?

  Reménytelen ország, reménytelen sajtó. Ahol sohasem ügyek, csak személyeskedések vannak.
  Hát így, összeműködve vagyunk Orbán Viktornak kiszolgáltatva - de totálisan.

  forrás: galamus.hu
  ""
  erre gondoltál? ott is ott van a szöveg (válasz környezet :) :) :) )

  de tényleg magamtól ritkán nyyitottam ki a www.galamus.hu portált-
  Jó hogy újra látókörömbe hoztad.
  Nagyon civilizált látásmódot képvisel. Ezután gyakrabban megnézem az ott megtaláltható véleményt is. Ma a mno oldalán meg a mho oldaalán riogtam :) Máskor meg máshol :)”
 • 141. Eva- 2012. december 21. 19:46
  „138-hoz

  Ment külföldre dolgozni sok diplomás ismerősöm---sehol nem volt gondjuk
  még nyelvismeretük is megfelelő volt.

  A szakmunkát pedig tanulni kell , mert az mindenütt speciális tudást igényel--mondjuk munkahelyfüggőt

  Mást tudnak a maiak!
  Nem kevesebbet
  nem többet
  mást.

  Nem könnyű a létező tudást
  a létező valóságos technikai színvonallal összeilleszteni.
  Egyébként is a tudás mellett mindig ott az emberi tényező--a hozzáállás tekintetében.

  Az abbeli tapasztalattal nem vitatkozom.”
 • 140. Pretorianus 2012. december 21. 17:52
  „131. Eva- 2012.12.21. 09:40
  Vica, te vak is vagy... Olvasd már végig a 121. hozzászólásomat, ott az idézet tőled, a galambhús
  megjelölésével, hazug ember...
  http://www.kisalfold.hu/forum/gratulalunk_gyurcsanynak/1000044/1000865/?action=kifejt”
 • 139. load 2012. december 21. 17:06
  „128.pancser
  "A K+F képlet sem úgy működik, olyan marxistán mereven mint ahogy gondolkodsz"
  Nem képlet, hanem felmérés (statisztika).
  Egyébként mi történt veled?
  Egy időben képes voltál logikus gondolkodásra, most meg Valaki szellemi színvonalát és stílusát döngeted.”
 • 138. Demalgon 2012. december 21. 16:59
  „És kedves Éva talán nem kellene felmagasztosítani azokat, akik bekerülnek egy munkahelyre egyből csődöt mondanak, mert egy számjegyes %-os arányukat leszámítva az egész állítólagos tudásuk, eredménytől függetlenül megszerzett diplomájuk semmit nem ér, és az állítólag megszerzett tudás romokban hever. Most is ilyenekkel vagyok körülvéve, és idegesítő, hogy valaki nagy mellénnyel rendelkezik, de a legalapvetőbb tudást nem ismeri, holott állítólag 2-3 szemeszterig tanulta (ahogy ugyanannyi anyagmennyiséget a régi nívós intézményekben 3 éven át intenzíven (6 félév)”
 • 137. Demalgon 2012. december 21. 16:57
  „Aha persze, azért kellett a nívós közgazdasági szakközépiskolákat folyamatosan tönkretenni igaz? Azért kellett például a soproni közgáz iskolát a kereskedelmi / postaforgalmival összevonni, azért próbálkozott a helyi közgáz kar 1997-től leamortizálni az intézményt, ezért még képesek voltak családokat szétszakítani és emberi életeket tönkretenni, mert nem volt kelendő 1997-től egészen a sikerükig a frissen végzett hallgatóik, akik semmihez sem értettek. Bár ezt sose képes felfogni olyasvalaki, aki nem élt ebben.

  Amúgy egyúttal arra is választ adhatsz, hogy például a nívós középiskolákból kikerült szakembereknek a szakirányú felsőoktatás (lásd Fáy 2002-2003-ig, Baross) miért volt ismétlés legalább 85 - 90%-os arányban? Tudod van, aki ebben benne él, látja, tapasztaltja a saját bőrén, és van az, aki messze nem él ebben, csak a fogalmat próbálja értelmezni szótár segítségével minden realitás és valós élettapasztalat nélkül!”
 • 136. Eva- 2012. december 21. 16:17
  „135-höz

  az egyetem és főiskola tudásbázisa szélesebb körű volt, mint azonnal s csak oda
  az emelt szintű szakmunkásé is--

  Már azért is, mert akkor még volt szerteágazó sok munka/munkahely”
 • 135. Demalgon 2012. december 21. 16:04
  „Téves, 10 évvel ezelőtti képzés azonnali szakembereket képzett a megfelelő gyakorlati tudással. Szégyenteljes, hogy az emberek emlékezete ennyire homályosodik, ahogy telik az idő.”
 • 134. Eva- 2012. december 21. 15:22
  „134-hez

  de percek alatt betanítható bármely speciális munkára---

  már 10 évvel ezelőtt is azt mondták a magyar képzésről, hogy azonnal nem munkába állítható embereket bocsát ki, de percek alatt specializálható tudás birtokába lehet képezni őket,

  míg más országbeli diplomák arra, és csak arra a szkra jók, amelyre szólnak.

  Most akkor melyik értékesebb??!
  Dehogy setétség lenne??!
  No azt nem hiszem!”
153 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 19-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom