Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Háborús emlékek Láziból

Amennyiben a Láziban lakó, nyolcvannyolc éves Sárközi Viktor naplóírásra szánná el magát, már hosszúnak mondható életéből háromszáznyolcvannyolc nap bizonyosan külön fejezetbe kerülne. Kilencszáznegyvenben vonult be katonának, megjárta a Dont, lehúzott öt esztendőt, az-

után esett fogságba negyvenöt márciusában Sopron határában. A soproni távbeszélőszakasz katonájára ekkor várt még ráadásnak további háromszáznyolcvannyolc nap fogság.

Olaszokkal, németekkel, románokkal volt együtt a táborban kétezer magyar – emlékszik vissza. – Reggel, este fél liter forralt víz és tíz deka kenyér, ha volt egyáltalán tíz deka. Amikor fogságba estem, el voltam rá készülve, hogy visznek Oroszországba, ezért hát még akár szerencsésnek is mondhatom magamat. Fiatal voltam, így éltem túl. Amikor elengedtek, tudtam járni. Csak elindulni nem voltam képes már idehaza. Az apám nehéz munkával Amerikában keresett pénzén vásárolt szalmatetős ház leégett, álltam magamban, mint a fűszál. Volt tizenhat hold föld, de gépek nem voltak hozzá. Egy disznója maradt a családnak, azt elcseréltem egy üszőért. Így indultam, aztán a jó emberek segítettek. Így tudtam én is magamon segíteni, köszönhetően, hogy megvolt az apámtól örökölt kutya kemény természetem.
Sárközi Viktornak jó ideje az emlékezés maradt, tizenkét éve ugyanis házhoz kötött, mozgássérült. Idézi hát azt az időt, amit apja élt át, négy év amerikai sóbányában, ott volt vele a tengerentúlon már édesanyja is. Aztán idézi a háborúból való szerencsés megmenekülését, még ha érzi is csontjaiban a fronton töltött dermesztő hideg napokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket… Tovább olvasom