Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Háború a pénzpiacon, menedék az arany lehet

A vártnál hosszabb háború tovább fokozhatja a fogyasztók elbizonytalanodását és kedvezőtlen hatással lehet a világ gazdaságra – figyelmeztetnek gazdasági szakértők és véleményük adatokkal is alátámasztható.
illusztráció
Szakértők szerint még abban az esetben is, ha nem következik be az elhúzódó háború rémálma, nem lehet a világ gazdaság fellendülésére számítani. A háború elején az amerikai központi bank, a Federal Reserve vezetője még abban reménykedett, hogy egy rövid és sikeres Irak elleni hadművelet egymagában is javítja a konjunktúrát.

A közgazdászok ezzel szemben azzal érveltek, hogy a háború önmagában aligha dobhat mentőövet a gazdaságnak, mivel a háború közvetlen és közvetett költségei milliárdokra rúgnak. Kérdés az is, vajon az amerikai gazdaság növekedését kétharmad részben támogató fogyasztók megnyitják-e pénztárcáikat a további terrorista támadások fenyegetése közepette. Becslések szerint világszerte több mint 20 millió ember veszítheti el állását a háború gazdasági hatásaként.

A legveszélyeztetettebb két ágazat a turizmus és a közlekedés. Emellett a pénzpiacok tartós bizonytalanságai és a lanyha konjunktúra miatt idén a kamatlábak alacsony színvonalára lehet számítani. Fordulat a részvénypiacokon sem várható. Főként a távközlési cégek papírjai állnak nyomás alatt. Ebben az ágazatban a mélyrepülésnek még nincs vége és Európában várhatóan további lefelé mutató korrekciókra kerül sor. Az európai bankoknak és biztosítótársaságoknak nehéz dolguk lesz, az amerikai bankok jobban fel vannak készülve a megtisztulási folyamatra, amivel támogathatják a pozitív irányú tőzsdei folyamatot. Az állampapírok iránti élénk kereslet ezért folytatódhat. A Wall Street is megszenvedte a bizonytalanságot.

A 30 iparvállalat részvényeiből számított Dow Jones (DJIA) mutató heti vesztesége 4,41 százalék. A jobbára technológiai részvényekből alkotott Nasdaq-mutató heti vesztesége 3,63 százalék. A frankfurti értéktőzsde indexe, a 30 iparvállalat részvényeiből átlagolt DAX egy hét leforgása alatt több mint 7 százalékot vesz tett. A dollár az elmúlt időszakban gyengült az euróhoz képest, 2002 júniusa óta a legnagyobb mértékben. A háborús időben biztos menedéket jelentő arany ára tovább emelkedhet. Az olajárak a háború első hetében a gyors befejezés reményében még drasztikusan csökkentek.E remények szertefoszlása után azonban az árak ismét gyors vágtába kezdtek felfelé.

A háború hatása hazánkra

Az Irak elleni katonai akció hatása, bár enyhébben, mint a tengerentúli és a nyugat-európai tőzsdéken, a hazai piacon is érezteti hatását. Sej Attila, a Buda-Cash Brókerház fiókvezetője lapunknak elmondta, hogy míg a háború előtti időszakban folyamatosan csökkentek az árfolyamok, amint körvonalazódott a támadás kezdete, megszűnt a bizonytalanság és a részvényárak mozgása irányt változtatott. A budapesti börzén mintegy 10 százalékkal emelkedtek az árfolyamok. Amint azonban kiderült, hogy a háború elhúzódhat, Nyugat-Európában estek az indexek, nálunk pedig megtorpant az értékek növekedése. A magyar piacon az elkövetkezőkben a távoli eseményeknél meghatározóbb lesz az uniós csatlakozásunkkal kapcsolatos várakozások hatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liv Tyler felhajtás nélkül ment férjhez

Március végén egy karibi villában teljes titokban összeházasodott Liv Tyler és vőlegénye, Royston… Tovább olvasom