Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ha hullik, törik a haj

Hajmosás vagy fésülködés közben átlagosan naponta 50–80 hajszálunk hullik ki. Heti egyszeri hajmosás mellett egyszerre több száz hajszálat (a több nap alatt felgyülemlett mennyiséget) „veszthetünk".

Hajmosás vagy fésülködés közben átlagosan naponta 50–80 hajszálunk hullik ki. Heti egyszeri hajmosás mellett egyszerre több száz hajszálat (a több nap alatt felgyülemlett mennyiséget) „veszthetünk". Leggyakrabban mindkét nemnél az androgén típusú hajhullás fordul elő (androgén hormon = férfiasságért felelős hormon).

A hajhullás további két, sűrűn előforduló fajtája a diffúz és foltos hajhullás. Az ok megtalálása és a kezelés rendszerint nagyon nehéz. Több krónikus betegség, különösen a kötőszöveti betegségek, endokrin rendellenességek, vese- és májbetegségek, valamint daganatos megbetegedések összefüggésben állhatnak vele.

Bizonyos vitaminok, mint pl. az A-vitamin túladagolása, a vasés cinkhiány, a hormonszintváltozások, bizonyos gyógyszerek használata is hajhulláshoz vezethetnek. Akárcsak a drasztikus fogyókúra vagy a táplálék tartós szűkössége. Egyes hajkozmetikumok nem megfelelő alkalmazása, forró hajszárító használata és a stressz is mind-mind lehet a hajhullás, hajtörés oka.

Megelőzés? Egészséges életmód, helyes táplálkozás, szabad levegőn végzett sport. Jelentős, kóros hajhullás esetén érdemes bőrgyógyász szakorvos vizsgálatát kérni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom