Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ha gyanús a cég

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Előfordul, sajnos nem is ritkán, hogy a magasan képzett munkaerő olyan cégnél nyer el állást, ahol a jövő korántsem biztos és reményteli. Az állásinterjún még szép tervekről beszélnek  és biztos megélhetést ígérnek, a munkaszerződés aláírása után pedig kiderül, a cég likviditási gondokkal küzd. Tehetünk ez ellen valamit? - kérdezi győri olvasónk, aki épp így járt.

"Két évvel ezelőtt megpályáztam egy 160 fős vállalat ügyvezető pozícióját, amit el is nyertem. A cég tulajdonosa rendkívül perspektívikus tervekről beszélt, és virágzó, dinamikusan fejlődő cégként mutatta be az új munkahelyet, ami alapján boldogan írtam alá a munkaszerződést. Rövid idő után, miután már volt lehetőségem belelátni a cég gazdálkodásába, azt kellett tapasztalnom, valójában komoly likviditási gondokkal küzdő vállalkozáshoz szerződtem" - írja levelében panaszos olvasónk, aki nem szeretne még egyszer így járni.

Nem is kell, hiszen minden cég fizet közzétételi díjat, s a Cégbíróságokon nyilvánosak és hozzáférhetők a vállalkozások előző évi mérlegei, eredménykimutatásai. Bizony gyakran megéri a fáradságot utánanézni a munkáltatóknak, pláne ha már az állásinterjún gyanú merül fel a pályázóban.

Általában az ügyvezetői és gazdasági vezetői állásoknál találkozunk azzal a kéréssel, hogy a jelentkező szeretne tisztán látni a cég pénzügyeiben. Mielőtt aláírnának egy komoly munkaszerződést (nyilván nem az első megbeszélésen), érdemes megkérdezni, betekinthetnek-e a főkönyvekbe. Ha minden további nélkül megkapják az adatokat, nyugodtak is lehetnek, ha vonakodnak, kérdezzék meg, mi ennek az oka. De ez már akár gyanús is lehet. Érdemes a cégnél dolgozók között is kapcsolatot keresni és érdeklődni. Más gyanús jelekre is figyeljünk (például a mozgóbér arányára), de ha nem bízunk a munkavállalóban, jobb, ha el sem  fogadjuk az állást. Nem sok értelme van úgy betölteni egy vezető pozíciót, hogy tele vagyunk kétségekkel...

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom