Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

H5-ös vírust mutattak ki a fertőzött szárnyasokban

H5-ös magas patogenitású, azaz nagy fertőzőképességű madárinfluenza vírust találtak a magyar állategészségügyi hatóságok azon a dél-magyarországi a területen, ahol felütötte fejét a háziszárnyasok között a madárinfluenza.
A brit Weybridge uniós kontrollaboratóium ma megerősítette: H5-s vírus végzett a szárnyasokkal. Az eredményt a magyar állategészségügyi hatóságok pénteken délelőtt kapták meg, amiről az eredmény kézhezvételét követően Süth Miklós, országos főállatorvos tájékoztatta az MTI-t.

Az országos főállatorvos közölte: a Nagy Britanniában működő ellenőrző laboratórium az N1-es - azaz szélsőséges esetben - az emberre is veszélyes vírusalfaj jelenlétét még nem tudta kimutatni. Tájékoztatta azonban a magyar hatóságokat arról, hogy ez az eredmény is rövidesen várható.

Süth Miklós tájékoztatása szerint az angliai laboratórium kimutatta, hogy a Magyarországon megjelent magas fertőzőképességű H5-ös madárinfluenza vírus közvetlen rokonságot mutat az Európában eddig talált más influenza vírusokkal, például a Franciaországban és Romániában diagnosztizáltakkal.

A tervek szerint pénteken fejezik be a háziszárnyasok pusztítását Bács-Kiskun megye madárinfluenza által érintett területén. A leölt állatok száma várhatóan eléri majd a 450 ezret.

A környéken most is 28 állatorvos és 60 fős személyzet végzi a baromfiólak felszámolását. A tetemeket a hódemzővásárhelyi és a solti fehérjefeldolgozóban semmisítik meg - mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megyei főállatorvos.

A madárinfluenza vírusa először a Kiskunmajsához tartozó Bodogláron jelent meg múlt héten. Később Szankon és Móricgáton is észlettek megbetegedéseket, itt is elrendelték a nagyüzemi gazdaságok mellett a belterületi, alig néhány fős állományok kiirtását is.

Ennek az az oka, hogy korábban Bodoglárról Szankra, Szankról pedig Móricgátra szállítottak takarmányt, illetve állatokat, így fennált a fertőzés veszélye, amelyet csírájában el akartak fojtani a hatóságok.

Az agrárminiszter csütörtökön a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén jelentette be, hogy 100 százalékos kártárítést kapnak mindazok, akiknek leölték az állatait - függetlenül attól, betartották-e az állattartási szabályokat. Gráf József péntek délután 3 órakor fórumot tart a gazdáknak Kiskunmajsán a kártérítésről.

Magyarországon most először fertőzött meg madárinfluenza háziszárnyasokat. Az év első felében Nagybaracska térségében csak elhullott hattyúkban mutatták ki a vírust.

Csongrád megyében újra működhetnek a baromfi-vágóhidak, de a megyéből származó húst továbbra sem lehet exportálni. A zárlatot még csütörtökön oldotta fel Szigeti Sándor, Csongrád megye főállatorvosa. A szállítási tilalom feloldása csak a vágóhídra vitt, vágásra érett szárnyasokra vonatkozik, a többi szárnyasra nem.

A vágóhidak egy része az elmúlt napokban alapanyaghiány miatt nehéz helyzetbe került: a baromfivész múlt pénteki kihirdetése óta ugyanis a megye területén nevelt állatokat nem lehetett szállítani, több vágóhíd ezért a Dunántólról szerzett be szárnyasokat.

Csongrád megyében egyetlen, madárinfluenza-gyanús megbetegedést sem észleltek eddig. A zárlatot csupán azért rendelték el, mert a Bács-Kiskun megyében kialakított tíz kilométeres megfigyelési zóna egy része átnyúlt a megyehatáron. A zárlatot azután oldották fel, hogy az állományban nem találtak fertőzött szárnyast - tudta meg a Független Hírügynökség szegedi tudósítója.

A Csongrád megyében meghozott intézkedések Bács-Kiskun megyére nem vonatkoznak.

hirado.hu/MTI/Független Hírügynökség
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország legyőzte Paraguayt

Svédország nagy nehézségek árán legyőzte Paraguay együttesét a Világbajnokság B-csoportjában. Tovább olvasom