Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány visszatér - szakad az MSZP?

Az MSZP kettéválása is szóba került a párt programtanácsának legutóbbi ülésén - erősítette meg Földes György történész az MTI-nek csütörtökön.
A Politikatörténeti Intézet főigazgatója, aki résztvevője volt a megbeszélésnek, azt mondta: véleménye szerint ez a jelenleginél tisztább helyzetet eredményezne, a múlt meghosszabbítása és egymás sakkban tartása helyett ugyanis a szocialistáknak a jövővel kellene foglalkozniuk.

A programtanács üléséről Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöki főtanácsadója közölt részleteket blogjában, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Gréczy úgy tudja, az ülésen azt taglalták, hasznos lenne-e a párt számára, ha a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció támogatói elhagynák az MSZP-t és új szervezetet hoznának létre.

Az MSZP programtanácsát Lendvai Ildikó korábbi pártelnök vezeti, az MTI információja szerint az üléseken rendszeresen részt vesz Csepeli György szociálpszichológus, Fleck Zoltán jogszociológus, Lakner Zoltán politológus, Niedermüller Péter etnográfus és Simonovits András közgazdász. Gréczy Zsolt szerint a legutóbbi ülésen ott volt a Policy Solutions tanácsadó intézet két munkatársa is. A testületet tavaly nyáron azért hozták létre, hogy hozzájáruljon a baloldal programjának elvi, ideológiai megalapozásához, és olyan vitaanyagot készítsen, amely a baloldal legfontosabb társadalompolitikai teendőinek irányait foglalja össze.

Földes György az MTI-nek megerősítette: a legutóbbi ülésen szóba kerültek az MSZP jövőjével kapcsolatos lehetséges forgatókönyvek. A történész véleménye szerint a jelenlegi helyzet, hogy a párt különböző platformjai, erős emberei sakkban tartják egymást és döntően belharcokkal foglalkoznak, nem tartható tovább. Hangsúlyozta, több mint egy éve a Népszabadságban arról írt, hogy három út áll az MSZP előtt: a kettéválás, hogy új irányvonalat alakít ki a szocialista párt, és hogy vezetői álláspontjuk kimutatása helyett egységet színlelnek. A történész csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: ez utóbbinál a másik két forgatókönyvet, így az MSZP kettéválását is jobbnak tartja.

"A jelenleginél tisztább helyzet az, hogy békében elválnak egymástól azok, akik egy baloldali demokratikus pártot akarnak csinálni, és azok, akik egy polgári demokrata középpártot. Ezt jobb megoldásnak tartom, mint a sakkbantartósdit, és igaz, hogy ezt a programtanács ülésén is elmondtam" - fogalmazott.

Az üléssel kapcsolatban blogjában Gréczy Zsolt azt közölte: amíg Lakner Zoltán és a Policy Solutions munkatársai "erősen antigyurcsányista felhangot" megütve a pártelnökség véleményét artikulálták, addig Bayer József politológus, Niedermüller Péter és Lendvai Ildikó mérsékelni kívánta a szakítás mellett érvelők álláspontját. A volt pártelnök és frakcióvezető állítólag azt mondta: a szakadás két nagyjából 10-15 százalékos támogatottságú pártot eredményezne, közülük az MSZP lenne erősebb, "de ahol a kenyeret ketté vágják, ott a morzsából a földre is hullik". Lendvai Ildikó nem akart nyilatkozni az ügyben az MTI-nek.

Gréczy Zsolt úgy értesült: a programtanács ülésén a jövő hétvégi kongresszus lebonyolítása is szóba került, így a többi között az, hogy mikor szabad vagy érdemes szót adni Gyurcsánynak, "nehogy egy jó beszéddel megfordítsa a kongresszus hangulatát". Az ügyet Facebook-oldalán kommentálta a volt kormányfő is, felvetve, hogy a programtanács stratégiai kérdéseket tárgyal-e vagy a Demokratikus Koalíció elleni forgatókönyveket.

Az ülés egyik név nélkül nyilatkozó résztvevője az MTI-nek azt mondta, a Gréczy-blogban közöltek torzítják az ülésen elhangzottakat, a tanácskozáson azokról az elvi kérdésekről beszéltek, amelyek a kongresszus témái lesznek, annak lebonyolításáról nem. Hozzátette: az ülés nem volt véres vagy személyeskedő hangú, és különösen nem szólt technikai részletekről, a felszólalások sorrendjéről vagy megakadályozásáról.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. machers 2011. június 12. 17:45
  „20. load 2011.06.11. 23:04
  Ne reménykedj! Nem érti!”
 • 20. load 2011. június 11. 23:04
  „19. rommel
  "MAXIMÁLISAN TÁMOGATOM A SZAKADÁST !
  SŐT , A BAL-OLDAL TELJES MEGSEMMISÜLÉSÉT !"
  Ez a kettő így együtt nem biztos, hogy a reményeid szerint következik be.
  Az eddigi felmérésekből az derül ki, hogy van nagyjából 2,5-3 millió olyan szavazó, aki lehet, hogy nem balodali, de elutasítja a mai rezsimet.
  Egy a tömeg a következő szavazáson Orbán ellenében szavaz.
  Ha a baloldal megsemmisül, nem lesz jobboldal sem.
  Állampárt lesz. Mint 1989 előtt.
  Remélem érted, hogy miről beszélek!”
 • 19. rommel 2011. június 11. 11:32
  „MAXIMÁLISAN TÁMOGATOM A SZAKADÁST !
  SŐT , A BAL-OLDAL TELJES MEGSEMMISÜLÉSÉT !
  EZ AZ IGAZI MATRIX , NEM A VALÓSÁG !”
 • 18. load 2011. június 11. 00:07
  „15. Patriot
  "Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy mindenkinek dolgoznia kell,..."
  Ez egy bitang jó duma 11% munkanélküliség mellett.
  Hol élsz ember?”
 • 17. gjozsi88 2011. június 10. 07:28
  „embertelen!
  Szomorúan értesítelek, hogy Viktor pont azt a Gyurcsány által is képviselt vonalat erölteti, melyet most is ,akkor is elutasítottatok!”
 • 16. gjozsi88 2011. június 10. 07:26
  „Patriot!
  De ugye ez a szemlélet csak a megnyert választások után jött elő a fideszből is.......mert gondolom már találkoztál azzal a Demeter által képviselt fideszes álláspontról, mely mélyen elítélte ezt a mostani fideszes gondolkodást!
  Igen......ellenzékben!
  Egyébbként érdekes gondolataid vannak azok után, hogy a MOL részvényeket pont IMF hitelből vették meg imádottjaid!!!!”
 • 15. Patriot 2011. június 10. 05:49
  „Kedves Szegfűtolvaj Szavazók!

  Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy mindenkinek dolgoznia kell, hazudozásból és korai nyugdíjazásból és hitelekből nem fogtok megélni.
  Fájdalmas ez a fajtátoknak, de majd megszokjátok.”
 • 14. machers 2011. június 09. 23:33
  „Kedves narancsosok!
  Érdeklődve kerestem hozzászólásaitokat az alábbi cikkel kapcsolatban. Hát nem találtam. De most örülök, hogy újra visszataláltatok a fórumra.

  Szijjártó Péter: a nyugdíjrendszer átalakítása egész Magyarországot érinti”
 • 13. load 2011. június 09. 23:25
  „11. hidas
  Ha meglátják Gyurcsi nevét, mindjárt elkezdődik a zümmögés.
  Mint a kabócák.
  Egymást hergelik.”
 • 12. Sagittarius 2011. június 09. 23:09
  „...vagy inkább: MSZP visszatér, szakad Gyurcsány?”
 • 11. hidas 2011. június 09. 22:19
  „Nocsak, nocsak előkerültek a vérnarancsos hozzászólók is! Végre van egy téma ahol kiélhetik magukat! Hajrá, mert egyre kevesebb lehetőség lesz látva O.V. tevékenységét!!! (egyébként tényleg eltűnhetne már ez a másik (Gy.F.) is a sunyiba!!!)”
 • 10. SC 2011. június 09. 21:46
  „Feri,Feri ,Feri!”
 • 9. drKotász 2011. június 09. 20:41
  „Hajrá feri húzzál bele:DDD”
 • 8. Patriot 2011. június 09. 20:32
  „Hajrá Gyurcsány!
  Az írmagját is pusztítsd el az mszp-nek, rajtad kívül erre senki nem képes. :D”
 • 7. Agent 2011. június 09. 20:22
  „Azon a kevésen is van még mit szakítani?:)”
 • 6. embertelen 2011. június 09. 19:08
  „Sajnos nincs olyan szerencséje sem az mszpének sem pedig a magyar népnek, hogy ettől a szeméttől, meg a cselédjétől, Molnár Csabától megszabaduljon. Ezek még Orbánt is túl fogják élni, pedig annak még két és fél éve van hátra, hogy eltünjön a süllyesztőben az összes narancsossal együtt.”
 • 5. greenie 2011. június 09. 17:57
  „És a Szeretett Vezér (azaz OV) mi mindent élt már túl? 2 bukott választás, számos hazugság. Pontos számot nem tudok mondani, mert csak az elmúlt 1 évben hányszor verte át a népet? És nem is beszélve a 8 év ellenzékiség alatti dumákat, amikkel most szembe megy. És akkor ki is a böszme? Gondolkodjatok emberek, meddig bírjátok még az 1 éve tartó biológiai kísérletet?”
 • 4. Sagittarius 2011. június 09. 17:41
  „Az életben nem fognak szétszakadni (csak feltűnést próbálnak csinálni), mert jól tudják, akkor nekik annyi örökre! -igaz, így is, úgy is kampec! weheheheee...”
 • 3. gyorildy 2011. június 09. 17:39
  „Nem is ember, ez mindent túlél a francba!”
 • 2. fityesz 2011. június 09. 17:18
  „Böszmék gyülekezete,akik még szabadlábon vannak - hála Viktornak és Sanyi bácsinak.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezetekkel tárgyalt az LMP

A szakszervezeti konföderációk képviselői és az LMP politikusai hasonlóan látják a kormány munkaerő- és foglalkoztatáspolitikai lépéseinek hatásait. Tovább olvasom