Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Gyurcsány: helyreáll

az egyensúly

Gyurcsány Ferenc szerint 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót ezután két éven belül lehet bevezetni.
A miniszterelnök erről azután tájékoztatott Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel közösen, hogy az SZDSZ frakciójával a konvergenciaprogramról egyeztetett tegnap. A Fidesz a parlamentben vitázna a programról. A KDNP felszólította a kormányfőt, hogy vállaljon személyes felelősséget az euró bevezetésére tett intézkedéseiért, az MDF szerint pedig a programnak tartalmaznia kell az euró bevezetésének pontos dátumát.
A kormányfő szerint „2008 és 2010 között az egyensúlyi pályának a két legfontosabb feltétele biztosan megvan: három százalék alatt vagyunk hiányban, csökkenő tendenciát mutat az államadósság, ami fontos, alacsony az infláció és ehhez képest alacsonyak a kamatok”. Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy az eurót „ehhez képest plusz két éven belül realitás bevezetni”.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram nem az euró bevezetésének időpontjáról szól. Mint elmondta, a bevezetéshez összesen négy feltételnek kell érvényesülnie, ezek közül kettőben, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésében van a kormánynak felelőssége. A másik két feltétel – az infláció és a kamat – monetáris típusú – tette hozzá.
„ Úgy látom, hogy olyan konvergenciaprogram lesz, amelyet el fog fogadni az Európai Unió” – közölte a miniszterelnök, jelezve: a konvergenciaprogramot augusztus 31-i ülésén fogadja el a kormány. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorserleg

a legjobb horgásznak

A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 20-án, vasárnap rendezi meg 28. alkalommal Ásványrárón a… Tovább olvasom