Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Gyorsított a szalmonella-mentesítés a baromfiállománynál

Gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a következő hónapokban a magyar baromfiállományt.
Elsősorban a csirkéket, Magyarországnak már csak bő egy éve van arra, hogy megfeleljen az európai uniós feltételnek - hangzott el a Baromfi Termék Tanács (BTT), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), valamint a Diagon Kft. közös sajtótájékoztatóján hétfőn, Budapesten.

Annak érdekében, hogy ez a program teljesüljön, a Diagon Kft. az eddigi 4-5 napos tesztvizsgálatnál sokkal gyorsabb, már akár két óra alatt eredményt produkáló tesztet fejlesztett ki a magyar baromfitartók számára.

Magyarországon a csirkeállomány több mint az 50 százalékát érinti a szalmonella fertőzés, míg az EU-ban mindössze 5-25 százalékát.

A szalmonella-mentesítés azért fontos a magyar baromfitartók számára, mert a jövő év december közepétől csak olyan baromfihús - egyebek között csirke és pulyka - hozható forgalomba az unió országaiban, amely gyakorlatilag szalmonellamentes, azaz az emberi egészségre nem ártalmas - húzta alá Bárány László, a BBT elnöke.

Mindennek teljesítéséhez a szakember szerint elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani. Hozzátette: ehhez az unió is támogatást ad.

Az idén mintegy 2,4 millió euróval járult hozzá a közösség a magyar baromfitartó-telepek szalmonella-mentesítéséhez, amelyhez a magyar állam ugyanekkora összeget adott. Jövőre ez mintegy 600 ezer euróval emelkedik, és a magyar állam is mintegy 3 millió eurónak megfelelő forintösszeggel járul hozzá a program sikeréhez - részletezte Bognár Lajos.

Jövőre már a magyar baromfitartók is mintegy 2 milliárd forintot invesztálnak ezen a területen - mondta az MTI kérdésére Bárány László.

Bognár Lajos közölte: a baromfiállomány szalmonellamentesítése 2007 óta programszerűen folyik Magyarországon, de a szakma már korábban is foglalkozott a probléma megoldásával.

A tenyészállományokban a fertőzöttséget 3 százalékról 1 százalékra sikerült leszorítani az utóbbi időben. Míg a baromfi tojóállománynál 35 százalékról kevesebb mint 10 százalékra sikerült mérsékelni a szennyezettséget. A Broiler-csirkék 60 százalékos fertőzöttségét pedig 40 százalékra sikerült leszorítani.

Bárány László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel ártalmatlanítani lehet. Ehhez a csirkehúst 70-75 Celsius fokot meghaladó hőkezelésnek kell alávetni. A BTT elnöke jelezte azt is, hogy az emberi egészségre az 1500 regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban.

A sajtótájékoztatón ismertették annak a tesztnek az eredményét is, amely során 10, különböző helyen vásárolt csirkehúsban ellenőrizték a szalmonella-előfordulási arányt. Szalmonella-előfordulást regisztráltak a Diagon Kft. új gyorstesztjével hét mintában, ebből kettő volt emberi egészségre is ténylegesen veszélyes - hangzott el.

Magyarországon a baromfi ágazat éves árbevétele 250 milliárd forint körül mozog. Ebből a csirke 85-90 milliárd forinttal részesedik - mondta az MTI-nek Bárány László.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2009. november 17. 12:43
    „Azt hiszem akkor a tanyasi csirkének befellegzett. Ugyanis ahol a csirkét természetes körülmények között tartják ez a dolog elkerülhetetlen, csak a tömeges, zárt tenyésztben lehet a mentesítésért több kevesebb garanciát vállalni. Véget ér a szemétdombon kapirgáló Kukori meséje is. Szerencsétlen kakasok, a szűk ketrecben még egy jót sem bubolhatnak!”
  • 1. janika 2009. november 17. 09:04
    „Csoda történt, hogy nem kezdik ismét kiirtatni a magyar állományt! habár lehet,hogy nem is magyarok tenyésztik? vagy csak magyar bér-rabszolgákkal tenyésztetik?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van még oltóanyag

Van még a szezonális influenza elleni oltóanyagból. Tovább olvasom