Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyors ütemben haldoklik Kína leghosszabb folyója

Kína leghosszabb folyója a szennyezések miatt "rákkeltő" és igen gyors ütemben haldoklik, ezzel mintegy 186 város vízellátását veszélyezteti. Kínai környezetvédelmi szakértők attól félnek, hogy az egyre terjedő szennyezés öt éven belül elpusztíthatja a Jangcét, ezért azonnali cselekvésre szólítanak fel.
Nagyon sokan azt hiszik ugyanis, hogy a szennyezés nem tesz rosszat a folyónak. Ám valójában igen komoly a helyzet. A folyó hanyatló egészségi állapotáért a szakértők szerint az ipari hulladék és szennyvíz, a mezőgazdasági szennyezés és a hajókról lekerülő szemét felelős.

A folyó, mely a Nílus és az Amazonas után a harmadik leghosszabb vízfolyam, a távoli, nyugati Csinghajon és Tibeten át, 186 városon keresztül folyik, ezek között megtalálható Csungcsing, Vuhan, Nancsing és Sanghaj is. A folyó nyeli el az ország szennyvíz-mennyiségének több mint 40 százalékát, melynek ráadásul 80 százaléka kezeletlen.

Mivel Sanghaj számára a Jangce az egyetlen iható vízforrás, a városnak egyre többet kell tennie ahhoz, hogy tiszta vizet nyerjen a folyóból. Kína komoly vízproblémákkal néz szembe. 300 millió ember nem jut iható vízhez, a kínai kormány pedig rengeteget költ a főbb vízfolyamok tisztítására. Ezek közé tartozik a Jangce, a Sárga-folyó és a Huajho is.

Ám minden víztisztító kampány korlátozott eredménnyel jár, mivel nem mindenhol tudják kivitelezni a terveket. A mérgek folyóba ürítése mindennapos esemény, a legrosszabb éppen a Szunghua-folyónál történt nemrégiben, melynek eredményeképpen Harbin városában napokig nem volt víz.

Kína ambiciózus tervei szerint létrehoznának egy észak-déli vízelvezetőt, ennek értelmében az északi területekről pumpálnának vizet a déli csatornákba. Ám a környezetvédők attól félnek, hogy amíg a helyi hatóságok és az ipari létesítmények nem szorítják vissza a vizek szennyezését, addig az északról elvezetett víz továbbra sem lesz iható.

A Sárga-folyó - mely Kína második leghosszabb folyója és a korai kínai civilizáció bölcsője volt - olyannyira szennyezett, hogy sem úszásra, sem ivásra nem alkalmas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom