Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Gyapjaslepke ellen permeteznek

A dél-hansági és a Győrhöz közeli erdőkben nyolcszáz hektáron kezdték meg a gyapjas lepke irtását.
Mintegy nyolcszáz hektár nagyságú erdőterületen rendelte meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. a gyapjaslepke elleni vegyszeres védekezést a dél-hansági és a Győrhöz közeli erdőkben. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, ma reggel kezdődik a repülőgépes védekezés.
A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. harmincnégyezer hektár erdőterületéből mintegy nyolcszáz fertőzött, ennyin szükséges a fák védelmében elvégezni a gyapjaslepke elleni védekezést. A társaság egy magánvállalkozóra bízta a munkát – közölte a Kisalfölddel Magyar Zoltán, az rt. erdőgazdálkodási csoportvezetője.

gyapjas lepke
A repülőgépes permetezés az időjárástól függ, esőben és szélben nem végezhető el ez a munka. Az idő azonban sürget, s így napi kapcsolatban van a társaság a vállalkozóval. Amennyiben alkalmas lesz az időjárás, már ma reggel felszáll a növényvédő repülőgép, tartályában a szelektív permetezőanyaggal. A permet a Dél-Hanságba, a Kapuvár és Maglóca környéki erdőkre kerül, míg a győri erdészetben a rábapatonai, győrszemerei, koroncói, téti és mórichidai erdőterületeken van rá szükség.

Az alkalmazandó vegyszer környezetkímélő, a méhekre nem, csak a lombrágó rovarokra veszélyes. Úgynevezett kitinszintézist gátló szer: miután a hernyó fogyaszt belőle, a vedlésnél pusztul majd el.
Amennyiben a ma reggelre tervezett repülőgépes permetezés elmaradna, a keddet követő első arra alkalmas napon végzik el. Mint Magyar Zoltán lapunknak elmondta, egy hektár repülőgépes permetezés költsége tízezer forint. A szakemberek bíznak abban, hogy egyszeri permetezés elégséges lesz, hatása ugyanis két-három hétig tart.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorsportra hangolva

Tovább olvasom