Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Görögország


Görögország

Magyar Konzulátus: 16 Kalvou str., Paleo Psychico, 15452 Athens. Nyitvatartás: H-P 9.00-12.00, kivéve ünnepnapokon.

Az emberek

Görögország híres a helyi lakosok vendégszeretetéről és délies, kedves mentalitásukról. A turistákat a görögök nagyon barátságosan fogadják. Ezt már a görög nyelv is jelzi, hiszen sokáig egyazon szóval illette az idegent és a vendéget: xenos. Ne felejtsék el azonban, hogy Önök egy balkáni országba utaznak, ahol a tisztaság sokszor hagy maga után kivetnivalót, a megszokottnál lassúbb lehet az ügyintézés, és bizony pontatlanság és késés is előfordulhat. A görögök a kötetlen életstílust kedvelik, az időt rugalmasan kezelik: vidéken a helyi járatok 15 perccel korábban érkezhetnek, vagy fél órát késhetnek, attól függően, hogy a sofőrnek útközben fel kell-e vennie mondjuk az unokatestvérét, vagy kézbesítenie kell-e egy csomagot a barátjának. Ne próbáljunk konkrét időpontokban megállapodni: maradjunk a biztosabb "ma délután"-nál vagy a "ma esté"-nél.

Képgaléria

Múzeumok

A múzeumok általában 9.00-15.00 között tartanak nyitva, hétfő vagy kedd kivételével. A legtöbb múzeumba belépőjegyet kell váltani (kb. 400-1500 Dr. között). Nemzetközi diákigazolvánnyal 50% kedvezmény vehető igénybe. Múzeumokban és régészeti ásatásoknál fényképezésnél vagy filmezésnél külön jegyet kell váltani, ez gyakran még egy belépőjegy árának felel meg. Vaku használata nélkül általában ingyenes a fényképezés.
A lakosság 90%-a ortodox vallású, s ez a mindennapokban is nagy szerepet játszik: nincs falu templom nélkül és majd minden utcasarkon áll egy eklisiaki. Ezeket a kicsiny kô vagy bádogkápolnákat fogadalmi ajándékul, az utak szélén levôket pedig egy-egy baleset áldozatának emlékére állították

Vásárlás

Görögország híres a jó minőségű háziipari termékeiről: a ragyogó színekben pompázó fazekasmunkákról, a kézzel varrott, erős és tartós cipőiről, az ezüstművesek finom és alapos kidolgozású munkáiról és különleges kerámiatárgyairól. Az üdülőhelyek főutcáin, lépten-nyomon találkozhatunk a kézi szövésű és házilag hímzett textíliák áradatával. Rendkívül tetszetősek és viszonylag olcsók, bár a vásárlásnál legyünk körültekintőek, mert elegáns üzletekben ugyanazért az áruért esetleg kétszer-háromszor annyit fizetünk, mint a mellékutcák boltjaiban.

Jellegzetes látvány Görögországban a fehér házak előtt, fekete ruhában üldögélő asszonyok képe, akik lelkesen árulják saját készítésű szőtteseiket, csipketerítőiket. Érdemes tőlük vásárolni, hiszen amellett, hogy rendkívül kedvesek és barátságosak, biztosak lehetünk abban, hogy a vételár jóval kedvezőbb lesz, mint az üzletekben. Általános igazság, hogyha közvetlenül a helybéli mestertől vásárolunk, jelentős megtakarítást érhetünk el.

Érdemes megemlíteni ezenkívül az ősi mesterség, a fafaragás művészetét, hiszen Görögország alapvető nyersanyaga az olajfa, amelyből a legszebb és legjobb minőségű ajándék- és emléktárgyak készülnek. A helyi kézművesek szépen faragott tálcákat, tálakat és más dísztárgyakat árulnak. A nagy üzletek és divatos butikok rögzített árakkal dolgoznak, alkudozásra a kisebb boltokban van lehetőség. A szigeteken általában nem lehet hitelkártyával fizetni, kivéve a magasabb kategóriájú szállodákat.

Postahivatalok, telefonok

A postahivatalok az üdülőhelyeken többnyire csak hétköznap 10-14 óráig tartanak nyitva, a nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva vannak. Telefonálni fülkéből, benzinkútnál, trafikból és az újságárusoknál lehet, ehhez célszerű telefonkártyát vásárolni. A postahivatalok táblái és postaládái feltűnő élénksárga színűek. A szigetekről érkező levelek általában nehezebben érik el céljukat, mint a szárazföldről érkezettek, mert sok függ attól, hogy van-e a szigeten repülőtér és, hogy milyen messze van Pireusztól.

Öltözködés

Május és október között a laza, könnyű öltözék a legcélszerűbb, de estére szükség lehet egy pulóverre vagy vékony dzsekire. Kirándulások alkalmával figyeljünk a megfelelő öltözékre, a kolostorokba, templomokba hölgyeknek hosszú ujjú felsőrész és megfelelő hosszúságú szoknya ajánlatos, férfiaknak hosszú nadrág. A kisebb-nagyobb túrákhoz erős talpú cipőt, napszemüveget, szalmakalapot és napolajat (észrevétlenül leéghetünk) mindenképpen célszerű vinni.

Közlekedés

Az Olympic Airways légitársaság sok város és sziget között indít járatokat. A legnépszerűbb közlekedési eszköz a busz, mivel a vasút csupán az anyaországban jár. Sokan kerékpároznak, de ehhez rendkívül izmos lábak szükségesek, mivel annyira hegyvidéki a terület. Kiterjedt hajójárat-rendszer köti össze a szigeteket és a szárazföldet.

Ünnepek

A görögök az állami ünnepeken kívül sok egyházi és egyéb ünnepet ülnek. Január 8-a az ország északi részén fordított nap. A nők töltik napjukat kávézóban, élnek társasági életet, és a férfiak maradnak otthon, hogy elvégezzék a házimunkát. A görög karneváli időszak három hétig tart februárban, vagy márciusban. Legjelentősebb ünnepük a húsvét, amikor díszmeneteket rendeznek, és tűzijátékok szórakoztatják az oda látogatókat. Mivel a hangsúlyt nem a keresztrefeszítésre, hanem a feltámadásra helyezik, ez örömteli ünnepnek számít. Leghíresebb fesztiváljuk az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig), amikor drámai és zenei előadások szórakoztatják a résztvevőket.

Sportolási lehetőségek

Hegyvidékes tájai tökéletesek a hegyi túrákhoz. A tájat csapások, kitaposott ösvények szelik keresztül-kasul, s a falvakat bizánci kövezett ösvények kötik össze. A szörfözés kedvelői is bőven találnak maguknak a sportjukhoz megfelelő körülményeket. Habár a palack nélküli merülgetés, pipás természetfigyelés lehetőségei tágak, a palackos búvárkodás tiltott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zorán nem ül a babérjain

Zoránnak nincs szüksége sem villódzó fényekre, sem háttértáncosokra a sikerhez: egy szál gitárral is elvarázsolja a közönséget. Dalaival nem céloz meg senkit – talán éppen ezért ér el fiatalhoz, idősebbekhez egyaránt. Mint mondja, maximalista, s a zenében nem köt kompromisszumot, így lehet, hogy még a harmincéves számokon is van mit finomítania. Tovább olvasom