Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Gombár tervezi a barokk jelmezeket

Az idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg Győrött a barokk esküvőt. A nászmenetet annak is érdemes lesz megnéznie, aki korábban már látta, ezúttal ugyanis több érdekes elemmel egészül ki Gombár Judit jelmez- és díszlettervezőnek köszönhetően.
A Barokk Esküvő Történelmi Ünnepi Játékokat idén augusztus 11. és 13. között tartják meg Győrött. A háromnapos eseménysorozat fő attrakciójának, a barokk lakodalmi menetnek az új jelmezei a neves jelmez- és díszlettervező, Gombár Judit tervei alapján készülnek a Győri Nemzeti Színház varrodájában, ahol megtekinthettük a vázlatokat, a különleges, szimbolikus öltözetekhez beszerzett anyagokat.
– A reneszánsz és a barokk idején nem volt ritkaság, hogy ünnepi menetekben a fő erényeket jelmezbe öltözött emberek személyesítették meg. Ezt a szokást felelevenítve jelenik meg Győrben is a bölcsesség, az erő, a mértékletesség és az igazságosság – mondta el Gombár Judit és hozzátehetjük, hogy a görög és a római kultúrát, istennőalakjait is idézik a viseletek. Fortuna és Vénusz testét ugyancsak az antik ruhák lenge drapériái takarják majd, főként szaténből és selyemből megvarrva. Az is a barokk felvonulások sajátossága, hogy egy-egy esemény igazi szereplői mellett vidám változatukat is megjelenítik, a komoly dolgokat is kifigurázzák. Ezért lesz a lakodalmi menetben bohócmenyasszony és bohócvőlegény. Új jelmezeikben tréfás jeleneteket játszhatnak el a nézőközönség szórakoztatására. Az aranyangyal figurája pedig szárnyait az egybekelők fölött kitárhatja, tudtuk meg a művésztől. A zenészek új jelmezei a korhű viseletre alapoznak, de inkább bolondos barokknak nevezhetők. Paródiaszerűen jelenítik meg, a komikusan stilizált változatát adják. Ettől még színesebb, látványosabb lehet a menet.

Statisztákat keresnek

A Családi Intézetnél a Zichy-palotában (Liszt Ferenc utca 20.) vagy a 96/320-289-es számon jelentkezhetnek azok, akik statiszták szeretnének lenni a barokk hétvége jelmezes meneteiben, szolgálatába állnának a hagyományőrző programnak. Részesei lehetnek a barokk kor világába repítő felejthetetlen időutazásnak, a játéknak. A jelentkezési határidő június 30.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár George Bush látogatásától?

Tovább olvasom