Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gól!

Santiago Los Angeles spanyolok lakta szegénynegyedében él és van egy nagy álma: profi focista szeretne lenni. Reménytelennek tűnik, de egy napon mégis a Newcastle United mezében találja magát a fiú. A filmben számos sztár-focista is feltűnik, akik - ki mást? - önmagukat játsszák.
rendező: Danny Cannon

író: Mike Jefferies
forgatókönyvíró: Mike Jefferies, Adrian Butchart, Dick Clement, Ian La Frenais
operatőr: Michael Barrett
zene: Graeme Revell
producer: Matt Barrelle, Mike Jefferies
vágó: Chris Dickens

szereplő(k):
Kuno Becker (Santiago Munez)
Alessandro Nivola (Gavin Harris)
Stephen Dillane (Glen Foy)
Anna Friel (Roz Harmison)
Tony Plana (Hernan Nunez)
Sean Pertwee (Barry Rankin)
Kieran O'Brien (Hughie McGowan)
Cassandra Bell (Christina)
David Beckham (David Beckham)
Zinédine Zidane (Zinédine Zidane)
Raul Gonzalez (Raul Gonzalez)
Alan Shearer (Alan Shearer)

A film sztorija

Amikor a kis Santiago Munez szüleivel tízéves korában átlépi a mexikói-amerikai határt, mindössze két féltve őrzött tárgyat rejteget a csomagjában: a focilabdáját és egy gyűrött fényképet a futball-világbajnokságról.

Miközben Santiago (Kuno Becker) kamaszkorát különböző alkalmi melókkal tölti, igazi szenvedélye mindvégig a labdarúgás marad. Nem elég, hogy ő bízik magában, édesapját már nem olyan könnyű meggyőznie arról, hogy világhírű focista válhat belőle. Az idősebb Munez földhözragadt stílusában csak annyit reagál fia ábrándjaira: "Kétféle ember van a világon. Azok, akik nagy házakban laknak, és az olyanok, mint mi, akik lenyírják a füvüket és lemossák a kocsijukat."

Egy napon azonban a brit Glen Foy (Stephen Dillane) felfigyel egy helyi bajnoki meccsen Santiagora. Az egykori profi futballista a fiúban technikás, gyors és elszánt játékost lát - pontosan olyat, amilyenre az angol Premiere League egyik élcsapatának, a Newcastle United-nek éppen szüksége van.

Az ifjú latin-amerikai tehát Angliába kerül, ahol a futball vallásnak számít, a Newcastle St. James Park stadionja pedig szakrális hely. Santiagonak be kell bizonyítania, hogy megállja a helyét a szigetország profi ligájában, ahhoz, hogy szerződést kaphasson a világ egyik legnépszerűbb focicsapatánál. A rengeteg edzés, a mostoha körülmények és a brutális csapattársak - nem is beszélve a sok furkálásról, irigységről és a nemzetközi futballvilág ezernyi buktatójáról - csak néhány azok közül az akadályok közül, melyeket Santiagonak le kell küzdenie ahhoz, hogy elérje célját.  www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"Karriertörténet, de fejlődéstörténet is, földrészeken, kultúrákon,
társadalmi osztályokon keresztül, arról, hogyan válik egy "másodosztályú" amerikaiból, egy mexikói illegális bevándorlóból Premier Ligás angol profi futballista. Persze nem könnyen, de ha könnyű lenne, minek készítenének róla ügyes filmesek filmtrilógiát. Santiago történetének hiteléül egy valódi csapat valódi játékosai szolgálnak, de ügyesen alkalmazott dokumentarista eszközökkel oldotta meg a rendező a sztori fiktív részeit is. Az érzelmek viharairól pedig gondoskodik a bőven, de azért még emészthetően adagolt latin temperamentum. Szerelem, élet, halál.

A film megtekintéséhez nem szükséges focirajongás, ám a lányok, asszonyok tán könnyebben csábítják el férfitársaikat e filmre, -fociról szól!- felkiáltással. Annyi biztos, hogy ebben a bő mérkőzésnyi játékidejű filmben több izgalom és szenvedély van, mint a teljes hazai NB-I-es bajnokságban. Tényleg, a focisták járnak moziba?"
A teljes cikk

mozinet.hu - SzB

"A Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Dredd bíró, valamint megannyi Helyszínelők-epizód rendezője hiába vonultatja fel az angol filmek jól bevált karakter-arcait (mint amilyen Gary Lewis, Sean Pertwee és Stephen Dillane), a drámai hatás fokozása végett hiába hívja segítségül Graeme Revell didaktikus zenéjét, valamint az önmagukat alakító focisztárokat, ha egyszer a forgatókönyv lerágott csont. Az unalomig ismert szituációkat buta dialógusok támasztják alá, egyes „fordulatok" pedig annyira hiteltelenek, hogy azokat látva bizonyára még a sportfilmek (egykori) koronázatlan királya, Kevin Costner is elismerően csettinthet: „Ez tíz éve nekünk vajon miért nem jutott eszünkbe?""
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom