Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

George Bush ’56-ot méltatta

Folytatás az 1. oldalról.

Sólyom László köztársasági elnök úgy fogalmazott: „Rendkívüli örömömre szolgál, hogy eljött az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját megünnepelni. Ez egy személyes gesztus, méltó nyitánya annak a sorozatnak, amikor több mint 50 állam- és kormányfő fogja ezt az évfordulót megünnepelni.”
A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha az emberi jogokat tiszteletben tartjuk. Hozzátette, hogy üdvözli az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdán Bécsben rendezett csúcstalálkozóján aláírt deklarációt.
Sólyom László kiemelte, érinteni szándékozik a jövő generációk iránti felelősség témáját, és kitér majd a vízumkényszer ügyére is. Várom az alkalmat arra, hogy elbeszélgethessünk – válaszolt a magyar államfőnek az amerikai elnök.
George Bush amerikai elnök, mint mondta, elsősorban azért látogatott Magyarországra, hogy megemlékezzen az 1956-os forradalomról, arról a forradalomról, melynek az volt a vezérelve, hogy minden ember, tekintet nélkül származására és más különbségekre, szabad. Kiemelte Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok barátságát.
Az amerikai elnök és a magyar kormányfő látogatását követően Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hamarosan visszakerül a magyar állam tulajdonába az a Budai Várban található épület, amely Táncsics Mihály börtöneként szolgált egykoron, s az 1948. évi háborús jóvátétel keretében bocsátották a budapesti amerikai nagykövetség rendelkezésére.
George Bush gratulált Gyurcsány Ferencnek újraválasztásához. Mint mondta, értékeli azt a bátorságot, amit a kül- és a belpolitikában mutat. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök a megbeszélésen felvetette a vízumproblémát, az amerikai elnök elmondta: megérti, hogy ez nehéz kérdés, amelynek a megoldásához vezető úton tiszteletben kell tartani az amerikai törvényi előírásokat.
A magyar miniszterelnök és az amerikai elnök szűk körű megbeszélése csaknem egy órán át tartott. Magyar részről Göncz Kinga külügyminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Simonyi András nagykövet volt a teremben. Az amerikai tárgyalóküldöttség tagja volt mások mellett Condoleezza Rice külügyminiszter.
Feltűnő volt, hogy szorosan egymás mögé felsorakozott villamosok vették körbe George Bush látogatásának idején az Országház előtt a Kossuth teret. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a járművek a villamosforgalom leállítása miatt gyűltek így össze. A látogatás délelőttjén egyetlen incidens történt: bombariadó miatt átvizsgálták az amerikai nagykövetség előtti területet a tűzszerészek.
Az Amnesty International magyarországi csoportjának hét aktivistája – a rendőri tiltás ellenére – a Clark Ádám téren demonstrált a

guantánamói börtön bezárását, az ott fogva tartott emberek szabadon bocsátását követelve.
George Bush és Laura Bush csütörtökön kora délután virágot helyezett el az 1956-os hősök Kossuth téri emlékművénél. Az elnöki pár a tiszteletükre adott díszebédet követően, egy díszőr felvezetésével ment az emlékműhöz.
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc máig ható példáját méltató beszéddel fejezte be az amerikai elnök hivatalos budapesti látogatását. Bush elnök magyarul köszöntötte hallgatóságát, beszéde végén pedig Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből idézett. Az elnök a Citadellánál, Budapest legszebb panorámájával a háttérben mondta el beszédét, majd egyenesen a Ferihegyi repülőtérre hajtatott, ahol indulásra készen várta az elnöki külön repülőgép, amelynek fedélzetén nem egészen 22 órával korábban hazánkba érkezett.
Történelmi jelentőségűnek nevezte Tálas Péter az amerikai elnök budapesti beszédét. „Nem emlékszem, hogy az Egyesült Államok elnöke vagy bármely vezetője ilyen hosszasan és részletekbe menően foglalkozott volna Magyarországgal” – jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő. (mti)
Méretre készített huszárcsizmát kapott ajándékba George Bush a kormányfőtől – olvasható Gyurcsány Ferenc internetes naplójában. A miniszterelnök ezzel az ajándékkal viszonozza a Washingtonban Bushtól kapott – szintén méretre készített – futócipőt. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati törvény módosítása

Történelmi pillanatnak nevezte a mostani időszakot Lamperth Mónika önkormányzati és… Tovább olvasom