Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Gázár: bizonytalan az orosz-ukrán megállapodás időtartama

Bizonytalan, hogy mennyi időre kötötték meg az orosz-ukrán földgázár megállapodást. A megállapodás állítólag csak fél évre szól, ami további árvitákkal járhat és azzal is, hogy kiesések történnek majd ismételten az európai gázszállításokban.
A múlt héten a megállapodás bejelentésekor öt éves időszakra szóló ármegállapodásról szóltak, ám Julia Tyimosenko volt ukrán miniszterelnök web-oldalán elérhető szerződés-változatban ennél sokkal rövidebb időre szóló árrögzítés szerepel. Ebben a változatban az olvasható, hogy 1000 köbméterenként 95 dolláros ár, amit Ukrajna fizet az orosz és a közép-ázsiai fölgázért, 2006 első felére vonatkozik - olvasható a web-oldalon. A Reuters sem a Gazprom, sem az ukrán Naftogaz illetékeseit nem tudta elérni, hogy magyarázatot kapjon az eltérésre.

Amikor a megállapodást bejelentették, az illetékesek azt közölték, hogy Ukrajna 230 dolláros árat fizet majd az orosz és 95 dollárt a vegyes, orosz-közép-ázsiai fölgázért (100 köbméterenként), továbbá, hogy a Gazprom 100 kilométerenként - és 1000 köbméterre - 1,6 dolláros tranzitdíjat fizet Ukrajnának szintén 2011 január 1-jéig.

Az egyik, orosz földgázügyekben járatos szakember szerint az áreltérése a magyarázat az lehet, hogy Ukrajna valójában nem fog orosz földgázhoz jutni a Gazpromtól, 95 dollárért kizárólag közép-ázsiai eredetű fölgázt kap majd.

Reuters/MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom