Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Fűszerpaprika: megbírságolt cégek

Három céget bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal a fűszerpaprika termékeik miatt.

Eredeti magyar, kalocsai és szegedi tájkörben termelt, kiváló magyar minőség. Ezekhez hasonló jelzőket nyomtattak az őszi paprikabotrány idején azoknak a termékeknek a csomagolására is, amelyek  külföldi rákkeltő (aflatoxinos) paprikaőrleményt is tartalmaztak. Dr. Kalas György környezetvédelmi jogász szerint a lakosság fűszerpaprika-vásárlásánál döntő jelentőséggel – gyakran „hazafias elkötelezettséggel – bír, hogy egy őrlemény kizárólag Magyarországon vagy máshol termett paprikából készült-e.

– Az embereket megtévesztheti, ha a termék csomagolásán nem, vagy félrevezető jelzőkkel, a valódi összetételt pedig alig látható apró betűkkel tüntetik fel. Ezért tettem bejelentést, kifogást a Gazdasági Versenyhivatalnál. Ahogy közleményükből kiderült: a versenytanács a Házi Piros Paprika Kft.-t hatmillió, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-t hárommillió, míg a Kalocsa Fűszerpaprika Rt.-t egymillió forintra bírságolta, mert a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban hozták forgalomba fűszerpaprika-őrleményeiket. Megjegyzem: a Házi Piros Paprika Kft. esetében a versenytanács arra is tekintettel volt, hogy a cég a termékek egy részénél kísérletet tett arra, hogy a fogyasztókat az importtartalomról tájékoztassa.

Dr. Kalas György nem először tett bejelentést megtévesztő reklámozással kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Nemrég a GVH például a reflexes jogász kifogását kivizsgálva egymillió forintra bírságolta a Tejtermék Tanácsot a Túró Rudit népszerűsítő egyoldalú és nem szakszerű reklámjai miatt. Korábban pedig az IQ energiaitalokkal, a „Kinder"-csokival és a Kékkúti vízzel kapcsolatos megtévesztő reklámok miatt kezdeményezett sikeres eljárást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb mérnököket keresnek

A Philips kft. Győr legnagyobb üzletága az autóipari, amely az autórádiók piacán olyan nagy vevőknek szállít kazettás, CD-s és DVD-s autórádió-meghajtókat, mint a Siemens, a Becker, a Chrysler és a Visteon cég. A Philips kft. győri üzemében most indították el az úgynevezett kiválósági programot, amelynek célja, hogy a munkahibahatár közelítsen a nullához. Tovább olvasom